Dodaj do ulubionych

tarta truskawkowa - polecam gorąco

16.06.04, 11:44
Wygrzebałam przepis stary jak świat, a ponieważ czas u nas na truskawki, oto
on:

Niech każdy zainteresowany upiecze sobie spód z ciasta kruchego w formie do
tart (ok 24 cm śr.). Ja robię z 150g mąki, 100g masła, 25g cukru i 2 żółtka.
KREM: należy utrzeć 30g mąki, 80g cukru, cukier waniliowy, 2 jajka i łyżkę
masła. Zagotować szklanke mleka i rozprowadzić nim utarte składniki. Znów na
palnik i na małym ogniu cały czas mieszając rózgą doprowadzić do zgęstnienia.

Na zimnym cieście rozsmarować ostudzony krem, ułożyć według uznania pokrojone
w plasterki truskawki i zalać tężejącą galaretką, oczywiście truskawkową.
Odstawić do lodówki co by galaretka stężała do końca.
Podałam Wam przepis bo możecie na jego podstawie tworzyć własne, inne owocki
inna galaretka itp, itd. Najważniejsza jest inspiracja.
SMACZNEGO ŻYCZĘ JA
Obserwuj wątek
    • Gość: monisia Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.proxy.aol.com 16.06.04, 21:40
      z mojego doswiadczenia to na spod , obojetnie kruchy czy biszkoptowy , krem
      lepiej wylac poki goracy,(zespoi sie z ciastem) i truskawki tez lepiej ukladac
      na garacym kremie , z galaretka oczywiscie odczekac do schlodzenia kremu
      • Gość: speni Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:18
        w ten sposób jeszcze nie próbowałam, ale sopróbuję. Ale ciasto zimne, czy i
        krem i ciasto maja mieć wyższą temperaturkę ?
    • Gość: Sami Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.chello.pl 16.06.04, 22:25
      Mąka do KREMU???
      • Gość: speni Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 14:17
        też się zdziwiłam, ale to pewnie po to coby odpowiednio zgęstniał podczas
        podgrzewania.
    • Gość: charlotte Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: 62.29.137.* 17.06.04, 10:29
      dzięki, wygląda pysznie, wypróbuję
    • porahora Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 18.06.04, 08:09
      Zrobiłam ją wczoraj - jest doskonała, pieknie wyglada i szybko się ją robi - też
      polecam!!
      Pozdrawiam
      • Gość: speni Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 11:55
        jakże się cieszę. To takie miłe jak można komuś podrzucić udany przepis. Super.
    • Gość: lusia Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: 195.117.38.* 18.06.04, 13:26
      czy aby na pewno mąkę nalezy dodac do kremu????????????????
      • porahora Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 18.06.04, 14:35
        na pewno zwykłą mąkę :) ona sie w tym mleku ugotuje na taki budyń
    • dziuunia Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 18.06.04, 14:18
      Przepis dobry ale ja podam jeszcze jedną wersję kremu do takich tart,nazywa się
      creme patissiere i jest delikatniejszy i mniej tłusty bo bez masła:
      3 żółtka utrzeć do białości z 60 g cukru,dodać 15 g mąki pszennej i 15 g mąki
      kukurydzianej lub ziemniaczanej.Zagotować 275 ml mleka,wlać trochę gorącego
      mleka do utartych żółtek ciągle je mieszając i przelać do garnka z
      mlekiem.Teraz trzeba płynną masę doprowadzić co wrzenia cały czas mieszając
      najlepiej trzepaczką-rózgą i na małym gazie.Gotować chwilę do zgęstnienia.I to
      wszystko:)
      • Gość: Sandra Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: 195.94.216.* 20.06.04, 22:46
        Na ile ciasto do piekarnika i w jakiej temperaturze?
        Ja zawsze mam z tartą problem, że wychodzi mi za twarda, nigdy nie mogę wyczuć
        kiedy ją wyjąć.
        • Gość: speni Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 13:33
          Są różne szkoły. To zależy jaki masz piekarnik. Możesz piec w 170 na najniższym
          poziomie z termoobiegiem (powietrze 3D, wentylator - zwał jak zwał) przez ok 20
          min. Albo 180 podwójne grzanie od spodu na środkowym poziomie czas ten sam, no
          może ciut dłużej. A jeśli masz najzwyklejszy gazowy piekarnik to myślę, że
          spokojnie możesz piec w 180, tyle że włożyc ciasto nieco niżej niż wyżej :-).
          Ale generalnie zasadą jest żeby piec "na kolor", jak zacznie się rumienić to
          znaczy że juz tuż tuż.
          Mam nadzieje, że coś wyjasniłam. Ja piekę tym pierwszym sposobem.
    • Gość: bozenka Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: 195.117.38.* 28.06.04, 17:29
      dzieki speni, zrobilam ciasto wedlug twojego przepisu, wylądowało cale w
      smietniku!!!!!!, ciasto tzn , spod byl tak twardy ze zeby mozna bylo sobie
      polamac!!!!!, wiecej takich przepisow ....., KPINA !!!!!!!
      • janiolka Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 28.06.04, 18:47
        kilka postow wyzej ktos napisal ze mu wyszlam, wiec spokojnie...
        • Gość: amelly Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.saint / 195.117.38.* 30.06.04, 11:07
          Tarta wychodzi. Tylko nie każdemu za pierwszym razem:)
          Pewnie ciasto bylo za dlugo w piekarniku albo temperatura była za wysoka,
          albo...nie miałaś szczęścia.
          Przepis jest naprawdę dobry - robiłam już dwa razy z pełnym sukcesem
      • speni Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 30.06.04, 12:48
        Ha, świetnie, wreszcie udało mi się zrobić na złość Bożence !!!
        Nabrała się jak nic na ten przepis, każdy głupi wiedział, że to była podpucha
        specjalnie dla Ciebie!!!!!!!!!!!!!!!!!Bożenko.
        • janiolka Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco 30.06.04, 13:11
          mam zamiar je zrobic w piatek. jaka konsystencje powinna miec ta masa?
    • Gość: pliszka Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 10:05
      tarta bardzo smaczna, wyszła za pierwszym razem, dołączy do moich ulubionych
      przepisów na letnie ciasta
      • Gość: Asia Re: tarta truskawkowa - polecam gorąco IP: *.upc-g.chello.nl 04.07.04, 14:56
        Ja tez zrobilam, odrazu z grubej rury czyli na przyjazd gosci :)ciasto zrobilam
        z wlasnego przepisu, ale podobny do podanego tutaj w przepisie. Tez jak wyjelam
        z piekarnika byl twardy, ze sie balam, ze bedzie niezjadliwy. Dodam ze pieklam
        w czwartek, w piatek zrobilam budyn - rewelacyjny, wylozylam lekko tylko
        podstudzony ,ale chyba faktycznie lepiej cieply wylozyc. Potem truskawki i
        galaretke. Ciasto bylo twardawe, ale to przeciez kruche a nie biszkopt. Jak
        komus nie pasuje kruche, albo boi sie ze bedzie twarde, to zrobic biszkopt,
        albo paskowe.
        Tarta byla rewelacyjna, nastepnym razem tez zrobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka