Dodaj do ulubionych

biała kiełbasa - cena

06.04.12, 23:19
Od lat białą kiełbasę robię sama, wiec nie mam pojecia ile kosztuje (kilogram, surowej).
A wlasnie zostalam "zastrzelona" takim pytaniem...
To szukam pomocy:)

Chodzi o jakąs dobrą, niekoniecznie najtansza, ktora w procesie parzenia "zbiega się " o połowę, a na wywarze zostaje gruba warswta tłuszczu...

Z gory dziękuję za pomoc :)

Gwoli wyjasnienia - u mnie kielbasa wieprzowo-wołowa (taką najbardziej lubimy) - z uwzglednieniem wszelkich przypraw i dodatkow wychodzi ok. 12 zl za kg (surowej) - wlasnie sie parzy 2, 45 kg. Ile wyjdzie po sparzeniu - okaże sie jutro :), ale z doswiadczenia- wielkich strat nie przewiduję.
Drogo to?
Obserwuj wątek
    • Gość: bobralus Re: biała kiełbasa - cena IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.12, 23:24
      dzis w warszawskim Befsztyku dalam 29zl/kg za rustykalnie wygladajaca "kresowa". byly tez tansze, za 28 i 24. Mam nadzieje ze bedzie smaczna!
      • momas Re: biała kiełbasa - cena 06.04.12, 23:25
        o matulu! :(
        • Gość: maxi Re: biała kiełbasa - cena IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 00:47
          W Gdańsku na hali targowej po 29,99,tylko w takim cieniutkim flaku jak kabanosy,ale bardzo smaczna.
          • bebiak Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 01:19
            Ja na cenach się nie znam, ale mama dziś kupiła płacąc 28 zł za kg i coś narzekała sobie, że drogo. Niestety, nie wiem gdzie kupiła ale wiem, że na pewno w Warszawie i na pewno NIE w dużym markecie, bo w takich dużych sklepach wędlin, mięsa, ryb itp nigdy nie kupujemy.
    • smutas13 Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 08:25
      Chyba nie drogo...Ja kupiłam w sklepie po 14.00zł/kg.
    • 363636r Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 10:45
      U mnie od dwunastu do dwudziestu ( poza ekstremami ). W jatkach.
    • Gość: miu Re: biała kiełbasa - cena IP: *.fbx.proxad.net 07.04.12, 10:52
      Biala surowa od Olewnika kosztuje ok. 25 zl/kg.
    • elam1 Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 12:59
      Olsztyn - biała z firmy POTORSCY - nie pamiętam dokładnie ale coś około 13 złotych za kg.
      I ceny ogólnie od 12 do 18.zł/kg. Ceny ze sklepu osiedlowego.
    • lashqueen Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 13:07
      U nas od 5 do 7 euro, robią pół na pół z wieprzowiny i cielęciny. W moim zaufanym mięsnym czasem robią mi na poczekaniu, wtedy mogę sama określić, jak tlusta ma być :P
      Wybieram sama kawałki mięsa, jakie mi mają wrzucić na przemiał. I ewentualne przyprawy.
    • linn_linn Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 16:46
      supermarket.blox.pl/2012/04/Szok-W-bialej-kielbasie-znalazlem823065279.html
    • lashqueen Re: to mięso chyba jest kradzione ;) 07.04.12, 18:09
      Im bliżej tej dolnej granicy, tym kiełbasa gorszej jakości, wiadomo. Zawiera różne chrząstki i takie tam. I pewnie więcej tam świni, która jest tania. Dlatego ja wolę, gdy mi robią na poczekaniu. Wybieram, co chcę i jak.
      Cielęcina u mnie na przemiał, czyli taka z mniej cenionych części zwierza, kosztuje coś od 8 euro. Końskie podobnie. Jagnięcina lokalna bywa już niekiedy od 10 euro/kg. Tu na południu za wszystko płacimy mniej.
    • re12nia Re: biała kiełbasa - cena 07.04.12, 21:26
      U mnie na Kaszubach ,kupowałam po 11,99zł,bardzo dobra od producenta z Chojnic-Skiby. W programie "Pytanie na śniadanie" podawali przepis na kiełbasę białą: ),50dag łopatki wieprzowej,30 dag boczku ,20 dag podgardla i przyprawy.Mięso zmielić na większych oczkach,a pozostałe drobno.Chcę wypróbować,ale już po świętach.
      • kosmopolitesiorbut Re: Moja biała - sprawdzona. 07.04.12, 21:45
        Robię surową i nadwyżkę zamrażam ale można też ją sparzyć.
        www.przepisykulinarne.org/biala_kielbasa_surowa_na_wielkanoc_7152.html
        Przepis wykorzystywany w rodzinie od co najmniej wieku, szkoda tylko, że już tylko mi chce się w to bawić. Być może by mi się nawet nie chciało bo długo robiłem ręcznie jak palcówkę ale ilość soli w "kupnych" zwyczajnie mnie odstręczała a od paru lat jestem zmechanizowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka