Dodaj do ulubionych

mini serniczki, pomocy

12.04.12, 20:03
witam,
zostalo mi po swietach sporo nabialu, w tym serka typu philadelphia i jajek.
no i wymyslilam sobie, ze upieke na jutro do pracy mini serniczki w formie do muffinow
w niemczech mozna dostac dosc fajne zapakowane "batoniki" z sernikowego ciasta firmy kraft - to ci od philadelphii. wyglada toto tak i obrazek na opakowaniu w sumie odpowiada rzeczywistosci. to dosc zwarte ciasto z serem bez zadnego spodu ktore mozna wygodnie zjesc palcami.
gugiel mowi, ze nie ma czegos takiego w polce, w usa tez nie znalazlam.
nie znalazlam zadnego przepisu typu "copycat" a polski gugiel nakarmiony fraza "mini serniczki" wypluwa zdecydowanie nie to o co mi chodzi :(
a wydawalo mi sie, ze kiedys cos takiego widzialam.
sklad tego niemieckiego kupnego sernikowatego batonika to wg opakowania:
35% kremowego serka, cukier, jajka, bialko jajka kurzego, maslo sklarowane, maka pszenna, maslanka, skrobia pszenna, skrobia modyfikowana, skrobia ziemniaczana, maka ryzowa, proszek do pieczenia, aromaty i numerki E.
moglby ktos znajacy sie na wypiekach podpowiedziec jak z ww skladnikow zrobic takie mini serniczki?
albo moze widzial gdzies podobny przepis?
krysiu? bene?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 20:26
      Ja nic nie wiem.
      Ale tak na oko - chyba mozesz wykorzystać przepis na zwykły sernik?
      • ania_m66 Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 20:57
        zwykly sernik bedzie chyba za, hmmm rozwalajacy sie.
        to ciasto musi byc bardziej zwarte i sprezyste.
        masz moze jakis wyprobowany godny polecenia przepis na sernik bez spodu z philadelphii?
        moze mozna podregulowac konsystencje dodatkowa maka?
        • Gość: en Re: mini serniczki, pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 21:19
          Te
          mojewypieki.blox.pl/2009/03/Mini-serniczki-z-owocami.html
          jakos sie nie rozwalaja.
          • ania_m66 Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 21:42
            dzieki, ale to wlasnie jeden z tych przepisow ktore wyplul mi gugiel.
            kompletnie nie o to mi chodzi :-(
            • Gość: en Re: mini serniczki, pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 22:19
              Moze to ci pomoze
              www.kraftrecipes.com/recipes/dessert/cheesecake-center/cheesecake-recipes/main.aspx
              • ania_m66 Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 22:39
                gugla jak pisalam w pierwszym poscie obsluzylam sama, ale dziekuje :)
                • Gość: en Re: mini serniczki, pomocy IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 22:50
                  A nie mozesz zrobic takiego sernika jak zwykle robisz i upiec w tych foremkach? Albo normalnie na blasze i pokroic na kawalki? Dodatek maki ziemniaczanej chyba daje scislosc; glowy nie dam, bo za sernikiem nie przepadam i dawno nie pieklam.
                  • ania_m66 Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 23:16
                    en, w repertuarze mam dwa serniki: jeden na kruchym ciescie z mielonymi orzechami laskowymi z mascarpone i gruszkami i drugi z ricotty z kandyzowanymi owocami z lukrem rozmarynowym.
                    na normalnym serniku sie kompletnie nie znam, dlatego tu pytam :)

Gość portalu: en napisał(a):

> A nie mozesz zrobic takiego sernika jak zwykle robisz i upiec w tych foremkach?
                    > Albo normalnie na blasze i pokroic na kawalki? Dodatek maki ziemniaczanej chyb
                    > a daje scislosc; glowy nie dam, bo za sernikiem nie przepadam i dawno nie piekl
                    > am.
                    >
    • roseanne Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 22:58
      philadelphia ma zupelnie inna konsystencje niz twarozek
      niestety tez i inny smak, ale jak kto lubi to czemu nie
      dodatek maki ryzoweji skrobii "zagesci" mase odpowiednio, wszelkie e masz juz w serku
      jako aromat skorka cytrynowa, wanilia

mysle ze maki i skrobie zmieszac, jajka ubic, z cukrem
      do jajek dodac ser i piane z bialek, dosypac sypkie, jak mufinki i piec jakies 20 minut, jak mufinki

na szklanke maki pszennej 1/3 szkl ryzowej i 2-4 lyzki skrobii
      • ania_m66 Re: mini serniczki, pomocy 12.04.12, 23:17
        o, to moze byc pomysl.
        ja philadelphie w tortach na zimno i wypiekach bardzo lubie :)
        • bene_gesserit Re: mini serniczki, pomocy 13.04.12, 21:34
          Nie wiem, czy nie jest za poźno, ale tak - poszłabym w kierunku większej ilości mąki ew - imho bezpieczniej - większej ilości jajek w sensie może dodatkowych białek/białka. To powinno związać ciasto ściślej. Z mąką trzeba uważać, bo za dużo spowoduje, ze sernik będzie gumiasty.
          • roseanne Re: mini serniczki, pomocy 13.04.12, 22:40
            bene :)
            ja nie podalam ile czego, tylko podstawowe proporcje mak do siebie

podejzewam, ze przypadku pojedynczych porcji, bez spodu do zjadania "z reki" gumowatosc jest wrecz wskazana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka