14.05.12, 20:27
no nigdy nie próbowałam, w Lidlu tydzień francuski, to złapałam 2 butle i teraz co najlepiej z tym zrobić i czy to jest dobry cydr? (może ktoś był, widział?)
Obserwuj wątek
    • squirk Re: cydr 14.05.12, 20:48
      Kupiłam kiedyś, całkiem przyzwoity, choć wolę swój, domowy, bo jest bardziej wytrawny.
      • doral2 Re: cydr 14.05.12, 21:19
        squirk napisała:

> Kupiłam kiedyś, całkiem przyzwoity, choć wolę swój, domowy, bo jest bardziej wytrawny..."

a podzielisz się przepisem?? plizzzzz :)
        • squirk Re: cydr 14.05.12, 22:29
          A chętnie, zwłaszcza, że czytelnicy bloga prosili i zrobiłam notkę tematyczną, więc wklejam link:
          chaotyczny.blox.pl/2012/03/Chaotyczna-praktyczna-przepisy-na-domowy-cydr-i.html - i bardzo proszę, żeby go admin nie wykaszał, bo jest na temat.
          :-)
    • felinecaline Re: cydr 14.05.12, 21:00
      Zazwyczaj jest dobry a nawet powiedzialabym, ze wiecej niz dobry.Oczywiscie dobrze trzeba go tez schlodzic przed spozyciem. z dostepnych wole wytrawny niz slodki, ktory wydaje mi sie zazwyczaj zbyt "ulipkowaty".
      • Gość: sylwia Re: cydr IP: *.agh.edu.pl 14.05.12, 21:31
        cydr świetnie pasuje do dań z wieprzowiny :)
        • qubraq Re: cydr 15.05.12, 10:52
          Oleńko, przepuśc francuski cydr przez alembik - będziesz miala calvados :-) Do dzisiaj gdzies mam w domu taki 30 letni cydrowy destylat 65%wy na specjalne okazje tylko znaleźć go nie mogę... ;-)
    • Gość: x najlepszy jest cydr domowy, IP: *.unitymediagroup.de 14.05.12, 22:56
      można eksperymentować całe życie dobierając różne gatunki jabłek.
      • squirk Re: najlepszy jest cydr domowy, 14.05.12, 23:00
        Można, acz moim ulubionym gatunkiem są "tanie od miłego gospodarza z targu" ;-)
    • sznupkowie Re: cydr 15.05.12, 00:01
      gularz z lopatki z cydrem musztarda i smietana.....Rewelacja!!!

Lopatke z cebula i marchewka smazymy na zloty kolor ,dodajemy musztarde pelnoziarnista ,szklanke cydru wytrawnego i zageszczamy smietana,mozna jeszcze dodac troche maki.Do tego mlose ziemniaki z pietruszka....pychotka....mniam..:)
      sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
    • arya82 Re: cydr 15.05.12, 09:57
      Uwielbiam w lecie :) Zwłaszcza szwedzki Kopparbegr, miodzio :)

A do gotowania jest doskonały do wieprzowinki pieczonej z jabłkami, lub np pieczonych kiełbasek wieprzowych.
    • vandikia dzięki! 15.05.12, 10:10
      za sugestie
      • kocila Re: dzięki! 15.05.12, 12:21
        mój ulubiony przepis: szklanka wypełniona lodem i cydr :)
    • princesswhitewolf Re: cydr 15.05.12, 16:59
      w sumie to ja nie wiem czym sie cydr ( cider) rozni od zwyklego wina jablkowego znanego popularnie jako "jabol"

Lepsze wydanie?
      • kosmopolitesiorbut Re: To porównaj sobie recepturę. 15.05.12, 17:49
        Nie boli. Po za tym ten pogardliwie przez ciebie potraktowany "jabol" robiony w domu nie ma nic wspólnego z wyrobem wino podobnym.
        • princesswhitewolf Re: To porównaj sobie recepturę. 15.05.12, 20:18
          tak jakbym nie miala czym gardzic tylko jakims alkoholem:)))

Sek w tym ze to i to w opisie to wino jablkowe

moze jedno nie slodzone dodatkowo...
          • sznupkowie Re: To porównaj sobie recepturę. 15.05.12, 20:32
            W UK to taki narodowy "jabolek" tanszy od piwa...mozna kupic w plastikowych 2,5l butelkach,w puszkach i w kartonie...:))
            • jacek1f bede robil, a co... 16.05.12, 00:27
              !
    • joanna_poz Re: cydr 16.05.12, 10:50
      kupilam tez wczoraj.
      bez zachwytu wypilismy.

natomiast sos, na ktory juz wczesniej mialam przepis (do schabu): cydr + musztarda+ smietana wylądował w zlewie:(
      • sznupkowie Re: cydr 16.05.12, 11:22
        joanna_poz napisała:

> kupilam tez wczoraj.
        > bez zachwytu wypilismy.
        >
        > natomiast sos, na ktory juz wczesniej mialam przepis (do schabu): cydr + muszta
        > rda+ smietana wylądował w zlewie:(

a dlaczego???nie smakowal,czy ci sie zwazyl???
        • joanna_poz Re: cydr 16.05.12, 12:17
          nie smakowal mi kompletnie - sam kwas:(
          nie wiem o co chodzi, bo tam niby nie ma co schrzanić w tym sosie (w sensie przygotowania) -kiedys tam wycięlam sobie ten przepis, pod przepisem były same zachwyty, wczoraj mi się przypomniał - no nie, to nie moj smak:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka