zia86 31.05.12, 12:47 Mam w domu i nie wiem co z nimi zrobić. Macie jakieś przepisy na steki z rekina? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miu Re: Steki z rekina? IP: *.free.aero2.net.pl 31.05.12, 13:21 Doprawiasz tak jak lubisz (sol, pieprz tez wystarcza) i grilujesz lub smazysz na patelni (bez panierki). Podawac skropione sokiem z cytryny z sosem bernez (Bearnaise), holenderskim, z bialego wina, estragonowym, czyli ogolnie z bialymi sosami. Do tego warzywa na cieplo z wody lub grilowane. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: Steki z rekina? 31.05.12, 14:03 Sporo zalezy od tego z jakiego rekina. Moim zdaniem rekin wychodzi najlepiej w mniejszych kawalkach, dobrze przyprawiony i w ciescie, tempurze itd. Mieso z rekinow jest malo tluste i jesli nie ma "ochrony" wychodzi bardzo suche. Na GP jest kilka moich przepisow na rozne rekiny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Steki z rekina? IP: 184.70.195.* 31.05.12, 15:52 Dlatego powinno sie je robic na 'rare' (podobnie jak tunczyka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Steki z rekina? IP: *.free.aero2.net.pl 31.05.12, 19:07 Masz racje Szopen_cn, zaczelam pisac o cienutki obtoczneniu w mace, ale przeklejalam ten fragment i go "zgubilam" po drodze. Zdecydowanie dobrze mowisz: warto z czegos zrobic skorupke. Zwykla maka wystarcza, temura moze dac ciekawy efekt, tylko chyba wtedy trzeba tego rekina cieniutko pokroic bo albo bedzie surowa ryba albo tempura sie spali? Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Steki z rekina? 31.05.12, 16:31 Rekin robi czasem za podróbę miecznika, od którego jest znacznie tańszy. Szukaj przepisów na miecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a to były ludojady? ;D IP: *.unitymediagroup.de 31.05.12, 21:00 po rozmrożeniu osusz w ręczniku papierowym, posól, popieprz, obtocz w mące i na rozgrzany tłuszcz. Smaż na małym ogniu, często ostrożnie przewracając i polewaj łyżką stołową tłuszczem z patelni górną stronę. Mnie najbardziej smakuje do tego prosta tradycyjna surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka, cebulki... Tak jadaliśmy w Gdańsku w 70 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: Steki z rekina? Nie jestem wege ale 01.06.12, 04:29 kosmopolitesiorbut napisał: > nie zjem niczego z rekina bo to zagrożony gatunek. Rekin rekinowi nierowny. Sa gatunki zagrozone i pod ochrona a sa i takie, ktorym nic nie grozi i populacja jest zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś