Dodaj do ulubionych

Haribówka, skittlesówka... co jeszcze?

IP: *.30.113.67.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.06.12, 18:02
Przez ostatnie kilka lat byłam na mentalnym wygnajewie... Teraz czasami odkrywam na co nowego ludzie wpadli... I słyszę o nalewkach na haribo i skittlesach.
Na jakie jeszcze dziwolągi ludzie ostatnio wpadli?
Ostatnią chyba rzeczą, która mnie zaskoczyła podobnie, była sałatka z chińskich zupek.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 01.06.12, 19:04
      Gość portalu: posenerka napisał(a):

> Przez ostatnie kilka lat byłam na mentalnym wygnajewie... Teraz czasami odkrywa
      > m na co nowego ludzie wpadli... I słyszę o nalewkach na haribo i skittlesach.
      > Na jakie jeszcze dziwolągi ludzie ostatnio wpadli?
      > Ostatnią chyba rzeczą, która mnie zaskoczyła podobnie, była sałatka z chińskich
      > zupek.

Jeszcze cukierki kukułki się zalewa wódką podobnież i wychodzi, zgaduję, kukułkówka czy jakoś tak.
      Miśki robiłam, strasznie je ponapuszało, smaku wódki nie lubię, więc smak "miśki w wódce" na kolana mnie nie rzucił, ale miłośnikom powinien się spodobać.
      Poza tym można zrobić pijane galaretki z żubrówki, pijane pomarańczki (wódka z sokiem i żelatyną w skórce pomarańczy, można wlać wódkę do wnętrza arbuza i zmrozić, generalnie jeśli człowiek chciałby sponiewierać się fantazyjnie to opcji ma mnóstwo.
    • bene_gesserit Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 01.06.12, 21:29
      Połaczenie czekolady i bekonu, modne kilka lat temu w USA, zaczyna być u nas lansowane jako nowinka. Mi tam brownie ze skwarkami śmierdzi i wydaje się barbarzyńskie.
      • szopen_cn Czekolada z kardamonem 02.06.12, 13:59
        Gorzka czekolada z dodakiem kardamonu jest boska.
        • shiva772 Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 15:51
          Nalewka na kukułkach to bardzo stary przepis, z czasów gdy o skiitelsach nikt nad Wisłą nie słyszał:) Robię i jest przepyszna. Zaparzamy kawę rozpuszczalną w dużym kubku (z dwóch łyżeczek)- gotujemy w rondelku i wrzucamy tam kukułki (kilogram), mieszamy, mieszamy aż się roztopią a potem studzimy i mieszamy z litrem wódki - jak ktoś lubi może dać spirytus ale ja nie polecam czachadymi po tym. Wlewamy miksturę do butelek i codziennie potrząsamy gdzieś tak po 3 miesiącach jak już się przegryzie mamy pyszną czekoladówkę - kukułkę. Nawet moja niezmiernie wymagająca teściowa lubi sobie spić kieliszeczek ;)
          • shiva772 Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 15:53
            AAAa jeszcze coś. Ostatni dostałam do kurczaka sos z serka wniliowego Danio. Zaskakujaco dobry był.
            • Gość: posenerka Re: Czekolada z kardamonem IP: *.30.117.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 16:57
              shiva772 napisała:

> AAAa jeszcze coś. Ostatni dostałam do kurczaka sos z serka wniliowego Danio. Za
              > skakujaco dobry był.

Dawaj przepis, właśnie o takich wynalazkach jest ten wątek. :)
              • shiva772 Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 17:14
                Mieszasz danio z łyżką majonezu, można posolić - to taki dip a tu znalazłam sałatkę z tym sosem:
                redandpale.blox.pl/2009/09/Salatka-z-oblednym-sosem.html
          • squirk Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 16:04
            shiva772 napisała:

> Nalewka na kukułkach to bardzo stary przepis, z czasów gdy o skiitelsach nikt n
            > ad Wisłą nie słyszał:) Robię i jest przepyszna.

Przepis ciekawy i może wypróbuję i zrobię na prezent, ale czy to nie jest przypadkiem bardzo bardzo słodkie?
            • shiva772 Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 17:20
              Może być na prezent - w jakiejś ładnej butelce, czemu nie. Tylko nie zapominaj wstrząsać codziennie. Co do słodkości...kwestia gustu - jednak kubeł kawy i wódka trochę rozmywa słodkość cukierków. Jestem amatorką win wytrawnych więc nie będę obiektywna.
              • squirk Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 17:30
                shiva772 napisała:

> Może być na prezent - w jakiejś ładnej butelce, czemu nie. Tylko nie zapominaj
                > wstrząsać codziennie. Co do słodkości...kwestia gustu - jednak kubeł kawy i wód
                > ka trochę rozmywa słodkość cukierków. Jestem amatorką win wytrawnych więc nie b
                > ędę obiektywna.

Ja także, do tego nie cierpię słodyczy, więc jeśli zrobię to rzeczywiście na prezent.
                Dzięki za przepis i porady :-)
                • bene_gesserit Re: Czekolada z kardamonem 02.06.12, 17:37
                  Kukułkówka jest omdlewająco słodka - dlatego warto do całości dodać trochę śmietanki, która zniweluje ten ulepek.
        • Gość: posenerka Re: Czekolada z kardamonem IP: *.30.117.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 16:52
          szopen_cn napisał:

> Gorzka czekolada z dodakiem kardamonu jest boska.

Jest fajna, w dodatku to połączenie dość oczywiste i popularne, daleko mu do haribówki. ;)
      • Gość: posenerka Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? IP: *.30.117.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.06.12, 16:49
        E, brownie ze skwarkami chętnie bym spróbowała... ;)
        To tak jak słodsza bułka ze smalcem ze skwarkami a takie uwielbiam. ;)

Ale wódka na żelkach??? Co dalej? Wódka na tic tacach - mało kcal, do tego świeży zapach.
        • squirk Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 02.06.12, 16:56
          Gość portalu: posenerka napisał(a):

> Ale wódka na żelkach???

To nie ma być napój tylko powiększone, nasączone miśki do jedzenia.

Co dalej? Wódka na tic tacach - mało kcal, do tego świe
          > ży zapach.

Jeśli tiktaki jakimś cudem skasują wysoką kaloryczność wódki, to owszem ;-)
        • bene_gesserit Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 02.06.12, 17:06
          Tu, w langłidzu. Po polsku tez jest, tylko 'Kuchnia' upowszechniła w jednym ze swoich numerów zerzniety przepis, w ktorym - zeby odroznił się od oryginału - pomineła łyżeczkę kawy instant, ktora ładnie wiąże oba aromaty. Imo konieczna. Oryginalny przepis po angielsku w linku w komentarzach do artykulu.
    • momas Re: bardzo smaczne są mentosy z colą! 01.06.12, 22:14
      ale cola musi być light ;)
    • a74-7 Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 04.12.16, 17:54
      nalewke na kukulkach kiedys robiono,
      wiec na batoniku Mars tez mozna;-D
      • Gość: juju Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.16, 15:31
        i po to trzeba było odkopać wątek sprzed 4 lat:/
        • a74-7 Re: Haribówka, skittlesówka... co jeszcze? 05.12.16, 16:17
          aaaa,widzisz, po dobrej nalewce i to mozna przegapic ;-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka