Dodaj do ulubionych

Czerwony sos ostry a'la Sphinx - sprawdzone

02.06.12, 20:51
Czerwony sos ostry a'la Sphinx
5 łyżek stołowych ketchupu Fanex nr VII
0,5 średniej wielkości cebuli
3 łyżki stołowe wody (dla uzyskania odpowiedniej konsystencji)
0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego (nie mylić z kminkiem)
0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
0,3 łyżeczki pieprzu Cayene

Podsmażamy lekko cebulę, po czym na patelnię dolewamy troszkę wody i chwilę dusimy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy :)
Smacznego
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Czerwony sos ostry a'la Sphinx - sprawdzone 02.06.12, 21:31
      dzieki :)
    • sznupkowie Re: FU 03.06.12, 12:56
      keczup sam w sobie jest sosem-sosem pomidorowym,wiec jak mozna robic sos na bazie sosu??Zreszta ketchupu nie powinno sie smazyc czy podgrzewac...:(
      • kosmopolitesiorbut Re: FU 03.06.12, 13:46
        sznupkowie napisał(a):

>Zreszta ketchupu nie powinno sie smazyc czy podgrzewac...:(
        A niby dlaczego?
        • sznupkowie Re: FU 03.06.12, 16:31
          kosmopolitesiorbut napisał:

> sznupkowie napisał(a):
          >
          > >Zreszta ketchupu nie powinno sie smazyc czy podgrzewac...:(
          > A niby dlaczego?

Dlatego,ze ketchup zawiera spora dawke Benzoesan sodu (E211) czyli konserwantu,ktrory pod wplywam naswietlenia lub nagrzania wydziela benzen-dosc niezdrowy dla naszego organizmu..Oczywiscie prawie wszystko teraz zawiera E211,wiec tym bardziej nalezy takie produkty dobrze przechowywac i nie podgrzewac i nie przesmazac wielokrotnie.Troche tak niegramotnie tlumacze,bo zaden ze mnie naukowiec:)
          • kosmopolitesiorbut Re: FU 03.06.12, 19:33
            sznupkowie napisał(a):

> Dlatego,ze ketchup zawiera spora dawke Benzoesan sodu (E211) czyli konserwantu,
            > ktrory pod wplywam naswietlenia lub nagrzania wydziela benzen-dosc niezdrowy dl
            > a naszego organizmu..Oczywiscie prawie wszystko teraz zawiera E211,wiec tym bar
            > dziej nalezy takie produkty dobrze przechowywac i nie podgrzewac i nie przesmaz
            > ac wielokrotnie.Troche tak niegramotnie tlumacze,bo zaden ze mnie naukowiec:)

Wyobraźnia też Ci szwankuje. Mój sos pomidorowy konserwantów innych niż naturalne (jak sól na przykład) nie zawiera.
            • sznupkowie Re: FU 03.06.12, 21:03
              nie wiem o co ci chodzi,takie madrosci to zostaw sobie dla innych
              Nie bylo tu mowy o sosie pomidorowym domowej roboty tylko o keczupie ze sklepu,chyba logiczne dla kazdego czytającego.
              Wiec co ma znaczyc ,ze wyobraznia mi szwankuje,do czego to odnosisz???Piszesz po to zeby pisac?
              -sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
              • kosmopolitesiorbut Re: I jeszcze jedno "benzoesanie" Skład jednego 03.06.12, 21:10
                z "kupnych" ketchupów, nazwa na literę "H":
                "Nie zawiera konserwantów. Skład: koncentrat pom.(63%), cukier, woda, ocet, skrobia mod., sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki"
                Przestań kupować to g..., którym się aktualnie zatruwasz.
      • Gość: Ewa Re: FU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 21:34
        To jak sie maja wszelkiego rodzaju marynaty do mięs z grilla na bazie keczupu... sama trucizna??? Bez przesady??????
        • sznupkowie Re: FU 03.06.12, 22:18
          Skoro myslisz ,ze w twoim cudownym keczupie nie ma E211 to gratuluje naiwnosci,konserwanty są wszędzie.Pierwszy lepszy przykład z brzegu w linku poniżej.

zdrowawiedza.pl/konserwanty/
          • Gość: Ewa Re: FU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 13:50
            ... alez ja nie napisałam nigdzie o zadnym moim cudownym ketchupie... zwyczajnie podjełam dyskusje, skad ttaki atak... To forum jest z natury rzeczy dyskusyjne, ale czy aby na pewno...
            • sznupkowie Re: FU 04.06.12, 17:20
              Ewa,to o cudownym keczupie nie było do ciebie,ale do Kosmo.Ja tez podjełam dyskusje,która mogła byc w miare ciekawa.Niestety Kosmo swoja racje jak najbardziej słuszną ,a kazdy inny to imbecyl z skrzywioną wyobraznią,no ale polemizowac nie będe z osobą która twiedzi,że krewetki z działu mrozonek w biedronce nie są hodowlane i keczup nie zawiera konserwantów.

A wracajac do twojego posta,to zgadzam sie,ze nie ma co przesadzac i nikt nie umrze od przesmazanej marynaty z kupnego keczupu,jednak to faktu nie zmieni, że walorow odzywczych to ona nie ma i po podgrzaniu, tej chemii jest w produkcie więcej.
              Dlatego nie wiem co było takiego kontrowersyjnego w mojej wypowiedzi?Czy Ja napisałam,ze jak podgrzejesz keczup i zjesz 2 łyzki to padniesz na podłoge i zamienisz sie w pomidora?
              Troche wiecej luzu...:-D...:-D
              • Gość: Ewa Re: FU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.12, 11:59
                Troszkę wiecej luzu powiadasz .... ja się nie napinam, wrecz przeciwnie... :) ja wiem że załozyciel watku próbuje reklamowac jakis tam ketchup, ale z drugiej strony to ty straszysz, ze podgrzewanie ketchupu to szykowanie sobie trucizny... parafrazujac to co napisałas... zjedzenie kilku łyzek tego "sosu' na ketchupie ... nie zabije... to ty pierwsza napisałaś ze to trucizna;):):)
                • sznupkowie Re: FU 05.06.12, 12:08
                  no oczywiście,ze trucizna.....;)...i nikogo nie strasze,bo jaki mam w tym niby cel-napisalam,ze nie powinno się ,ze niezdrowe,ze chemia i itd...a co ty bedziesz robiła to juz mnie nie interesuje za bardzo.....Pepsi to tez niezdrowa chemia ,a lubie sobie wypic szklaneczke z lodem od czasu do czasu...;)
    • mhr2 podsmaza sie wszystkie produkty, to tajemnica 04.06.12, 17:39
      gsmforum napisał:

> Podsmażamy lekko cebulę, po czym na patelnię dolewamy troszkę wody i chwilę dus
      > imy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy :)
    • gsmforum Re: Czerwony sos ostry a'la Sphinx - sprawdzone 07.06.12, 00:30
      Dla sprostowania - ketchupu nie podsmażamy !!. Jedynym składnikiem , który lekko podsmażamy i dusimy jest cebula. Potem wszystko mieszamy w miseczce. Sphinx jak sphinx, ale sos jest super. Rozpracowuję jeszcze zielony curry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka