jackk3 22.06.12, 19:55 www.logo24.pl/Logo24/56,125390,11899896,Alkohol__tak_sie_pilo_w_PRL_.html A tak na powaznie to; syf, kila, mogila. Ale wspomnien masa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
posenerka Re: To 'byli' czasy! 22.06.12, 21:05 Masa wspomnień jest niezależna od ustroju. Choć chyba im gorzej tym tych wspomnień więcej bo normalne, dobre dni mijają jakoś tak niezauważenie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: To 'byli' czasy! 23.06.12, 10:36 W 45tym przyjechalismy transportem z domem dziecka na Pomorze, w 1955tym dostalem sie na Wydzial Lotniczy Politechniki Warszawskiej, w 1960tym zacząłem moją przygodę z górami, w 1964tym zacząłem pracowac w biurze projektow i to od razu na uruchomieniu nowego traktora w Ursusie, potem od razu przyszedł śmiglowiec Mi-2 z Kazania w Świdniku, nowe silniki turbinowe w Rzeszowie i duzy Fiat na Żeraniu, nowy Star w Starachowicach, nowy silnik w Andrychowie, mały Fiat w Bielsku i potem w Tychach, autobus Berliet i ciężarówka 4x6 Steyr w Jelczu, nowy "wózek dziecinny" 50tonowy z armatą w Łabędach i tak dalej i tak dalej; wyjazdy zagraniczne od Birmingham do Tobolska via Paryż Lyon Berlin Mińsk Kijów Moskwę i Stawropol i od Syktywkaru w Republice Komi w Sojuzie na północy po Florencje - na odbiory obrabiarek dla "moich" wydziałów w fabrykach... i tak zlecialo prawie 40 lat życia z tego część w PeeReLu... Dałem sie wrobic w ciekawą atrakcyjną dobrze płatną i pochłaniającą życie pracę zawodową ale taki los mnie spotkał, takie życie mi bogowie wyznaczyli; nie wspominam tego czasu jako koszmaru... może to juz początki Alzheimera choc nie wydaje mi się żeby tak było... Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: To 'byli' czasy! 23.06.12, 16:44 I super, bardzo się cieszę, że Panu się udało i miał Pan szczęśliwe życie a teraz ma Pan co wspominać i ma Pan czas na wstawianie ciekawych przepisów. Ale nie wszystkim tamte czasy się dobrze kojarzą, mimo młodości. Taki Pyjas, Majchrzak, Strzałkowski (lat 13!!!) czy Barchański chyba nie podzielą Pańskiego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: To 'byli' czasy! 24.06.12, 13:04 qubraq napisał: > Oj tak tak... ;-)< Qubraczku, znasz TO Forum? Bardzo Ciebie na nim brakuje :) Od dawna staramy się tam przypomnieć sobie jak to było (ci, którzy pamiętają) albo dowiedzieć się czegoś ciekawego (ci, urodzeni trochę póżniej) Gdybyś zechciał - serdecznie zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: To 'byli' czasy! 24.06.12, 15:52 matylda1001 napisała: > Qubraczku, znasz TO Forum? Bardzo Ciebie na nim brakuje :) Od dawna staramy się > tam przypomnieć sobie jak to było (ci, którzy pamiętają) albo dowiedzieć się czegoś > ciekawego (ci, urodzeni trochę póżniej) Gdybyś zechciał - serdecznie zapraszam :) Kiedyś - 52 lata temu- pracowałem na wiertni poszukując ropy naftowej w Krynicy Morskiej; kumpla ojciec był dyrektorem WPG i stąd ta praca; zarabialem 200 zł dziennie ale dniówka -10 godzin; w przerwie na obiad chodzilismy do smażalni ryb przy plaży i tam 4 porcje smazonego karmazyna a 200 gramow z bułeczką sie jadlo i dalej do roboty do szóstej... to były czasy! ;-) Dzieki Matyldziu za zaproszenie do tanca... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: To 'byli' czasy! 24.06.12, 13:26 posenerka napisała: > I super, bardzo się cieszę, że Panu się udało i miał Pan szczęśliwe życie a ter > az ma Pan co wspominać i ma Pan czas na wstawianie ciekawych przepisów. > > Ale nie wszystkim tamte czasy się dobrze kojarzą, mimo młodości. Taki Pyjas, Ma > jchrzak, Strzałkowski (lat 13!!!) czy Barchański chyba nie podzielą Pańskiego z > dania Bardzo lubię tamte czasy bo to moje dzieciństwo... piękne, szczęśliwe, wesołe, i wcale nie ubogie. Należy pamiętać to, co było złe, ale to ciągłe rozdrapywanie ran nikomu i niczemu nie służy. Było, jak było, ale większość ludzi żyła wtedy normalnie. Nie każdy chce i nie każdy nadaje się do tego, żeby w encyklopedii o nim pisali. Ludzie pracowali, rodzili i wychowywali dzieci, chowali swoich zmarłych. Normalne życie, powiedziałabym, że dla przeciętnego człowieka nawet bardziej godne niż obecnie. Wielu na pewno wolałoby stać w kolejce po mięso, niż w kolejce po zasiłek w "pośredniaku". Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: To 'byli' czasy! 25.06.12, 08:18 Ja tez nie narzekam, a te zdobyczne produkty wystane w kolejkach jakos bardziej smakowaly niz teraz wszystko razem do kupy wziete. Nie sleczylismy przy komputerach bo ich nie bylo, za to mielismy mnostwo ruchu na powietrzu, wystarczyla pilka i patyk ( patyk do zakreslania swojej zdobytej ziemi, pamietacie ? :-P ), do kina, teatru, opery i na kabarety ( wtedy Pietrzak) nachodzilam sie jak nigdy potem w zyciu, jest co wspominac... Ps. Wtedy nie bylo bezdomnych i bezrobotnych i nikomu nie zalegano z wyplacaniem pieniedzy i nikt tez nie zalegal z czynszem itp. komornik kiedys dla mnie to jakas abstrakcja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: To 'byli' czasy! 25.06.12, 10:27 Mnie osobiście dośc trudno jest ocenic pospolite życie w początkach PRLu bo do 1954 roku życie mi upływało w domu dziecka na dalekiej pomorskiej wsi między Nakłem a Piłą a potem to już sie zaczęła Politechnika i dalszy ciąg mieszkania w leśnej głuszy, tym razem pod Warszawą tez w domu dziecka z rodzicami, w Otwocku-Środborowie; to jednak była moja młodość, może była i szara i bardzo biedna ale zawszeć to była mlodość... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś