Dodaj do ulubionych

Papierówki

26.06.12, 16:24
Wiem, jeszcze trochę czasu do nich, ale:
mam ogromną jabłoń w ogrodzi i jak widzę, urodzaj szykuje się niezwykły...
W związku z tym mam pytanie juz teraz:
Czy ktoś robił jakies przetwory z papierowek?
Dotąd robiłam sok - w sokowirówce, troche cukru i pasteryzacja (jablka mam co dwa lata, pasteryzuje tylko czesc, ta co ma stac dluzej)
Ale, sok jakos u mnie w domu wzięcia nie ma :(
Czy papierowki nadają sie jeszcze do czegoś (w sensie przetworów?) One jednak są dosyc specyficzne.. Nie chcialabym sie narobic, a potem wszystko wywalic...
Jakies dzemy? Suszone?
hmmm, moze ktos ma doswiadczenie i podzieli sie nim ze mną?
ewentualnie - o ile nie zdazy sie jakas katastrofa typu susza, gradobicie - bedzie chetny na te jaluszka (Warszawa) :)
No nie damy rady z nimi...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Papierówki 26.06.12, 16:41
      Google mówi, że papierówki świetnie nadają się na przetwory, zwłaszcza owoce mniej dojrzałe. Suszone nie wiem, czy wyjdą, to dość wodniste jabłka, może zrób próbę wcześniej?
      :-)
      • Gość: en Re: Papierówki IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 16:52
        Znalazlam u Cwierczakiewiczowej dwa przepisy na konfitury - pierwszy skomplikowany, drugi prosty. Ten drugi w skrócie:
        obrać niedojrzałe papierówki, pokroić jak makaron, na funt (czyli ok. pół kg) wcisnąć 2 cytryny (bez pestek), mieszać w trakcie, żeby jabłka nie czerniały. Zrobić syrop gęsty z półtora funta cukru, wrzucić jabłka, 10-15 minut smażyć, do słoików i gotowe.
        Dużo tego cukru, ale może wypróbujesz na tym funcie, czy warto. Może dodać trochę skorki cytrynowej?

• momas Re: Papierówki 26.06.12, 16:59
          świetnie - poczekam pewnie jeszcze kilka dni i spróbuje :)
          • Gość: scooter Re: Papierówki IP: *.centertel.pl 26.06.12, 17:15
            Bardzo dobra jest marmolada z papierówek.
            Obrać, pokroić i do garnka, najlepiej z dodatkiem 10-15% mirabelek i 20-30% gruszek .
            • momas Re: Papierówki 26.06.12, 17:35
              ups, mirabelki wymroziło mi w tym roku....(podobnie jak w calej okolicy) a akurat duzo mam ich :(
              • klara551 Re: Papierówki 27.06.12, 21:37
                Z małych nie obieranych papierówek jeszcze zielonych robiłam kompoty z dodatkiem goździka lub odrobiny cynamonu. fantastycznie smakowały cale owoce sodem czekoladowym lub jajecznym i lodami.
    • Gość: en Re: Papierówki IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.12, 16:59
      Jeszcze takie

kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2009/09/Mus-jablkowy-vel-jablka-prazone.html
    • Gość: scooter Re: Papierówki IP: *.centertel.pl 26.06.12, 18:00
      Albo jeszcze inaczej, obrać zetrzeć na grubej tarce, dodać cukru i do słoika, za pasteryzować.
      Potem w zimie można dalej przetworzyć, zrobić dżem, dodać do ciasta (szarlotka) albo cokolwiek !
      • horpyna4 Re: Papierówki 26.06.12, 19:49
        Dżem z papierówek jest świetny jako nadzienie naleśników.
        • doral2 Re: Papierówki 26.06.12, 19:56
          lepiej powiedzcie, gdzie można kupić zielone, twarde, soczyste i chrupiące papierówki?
          bo to co można na straganach kupić, to spróchniałe trociny, a nie soczyste papierówki :/
          • beata_ Re: Papierówki 26.06.12, 21:06
            doral2 napisała:

> lepiej powiedzcie, gdzie można kupić zielone, twarde, soczyste i chrupiące
            > papierówki?
            > bo to co można na straganach kupić, to spróchniałe trociny, a nie soczyste
            > papierówki :/

No przecież Momas zaprasza! :-))
            • momas Re: Papierówki 26.06.12, 22:58
              a tak! zapraszam... jabloń (wielka i rozłozysta) az sie ugina..
              nie pryskane, czasami z wkladką bialkową :P
              chociaz i tak bedzie lepiej, bo na jablonce w domku zamieszkala rodzina pleszek, wiec troche wyjedzą :)
        • Gość: jabłkowa Re: Papierówki z kardamonem mielonym IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.12, 18:40
          U mnie takie papierówki znikają w postaci dżemu. Kroję na na drobne, nieregularnych kształtów cząstki (bez gniazd nasiennych), dodaję cukru do smaku i mielony kardamon. Pakuję do słoików.
      • klara551 Re: Papierówki 27.06.12, 21:30
        ja używam do tego maszynki elektrycznej do mięsa. Papierówki nie mogą być papierowe, przejrzałe a lepsze są jeszcze zielone prosto z drzewa. Wycina się tylko środki i nie obiera,bo w skorce jest dużo pektyn .
    • Gość: x Re: Papierówki IP: *.adsl.alicedsl.de 26.06.12, 20:59
      najlepszy mus jablkowy wychodzi wlasnie z papierowek
    • brykanty Re: Papierówki 26.06.12, 23:29
      Z papierówek należy zrobić przetwór pomysłu mojej mamy. Potrzebne są wiśnie i papierówki.
      Wydrylowane wiśnie przesypuje się cukrem, zostawia na parę godzin, następnie odsącza znakomity sok i odstawia go na bok.
      Do tego trzeba wziąć jabłka, obrać, utrzeć na wiórki, przesypać cukrem, odlać sok, odstawić na bok.
      Później jabłka wymieszać z wiśniami w wybranej proporcji i zapasteryzować. Smak jednych i drugich owoców przegryza się i jest absolutnie boski.
      Soki można zapasteryzować oddzielnie albo zmieszać i wypić w środku ponurej zimy.
      Wśród wszystkich genialnych pomysłów dżemowo-przetworowych mojej mamy (a jest ich sporo, dżem śliwkowo-jabłkowo-wiśniowy, z wiśni, czarnego bzu i jabłek albo moreli i truskawek itd.) ten jest absolutnym hitem. Znakomity jako dżem na kanapki, do szarlotki, na naleśniki. Znika ze słoika z prędkością światła.
      Ponadto można utarte jabłka wstępnie zamrozić, a jak przyjdzie pora na inne owoce, wyjąć i zrobić z nimi dżem w dowolnie wymyślonym składzie.
      No i suszone (np. w suszarce elektrycznej do grzybów, ale można i w piekarniku) uwielbiam - niezbędne do kompotu na wigilię, świetne do przegryzania. W odróżnieniu od większości kupnych, które są chyba lekko obgotowywane w syropie mają wyrazisty kwaskowy smak.
    • Gość: x to one jeszcze są? IP: *.unitymediagroup.de 27.06.12, 03:10
      jako dziecko pamiętam spady albo prosto z drzewa. Rodzice robili z nich wszystko. Mi przeszkadzały czasami robaki, ale tata po powrocie z wyjazdu do Francji (1960) opowiadał o owocach niepryskanych. Najlepsze, że to nie był jego zawód. Od tej pory mieliśmy wszystkie plony z działki (450 m²) ekologiczne :D
      • momas Re: to one jeszcze są? 27.06.12, 08:40
        Są... istnieją jeszcze "starozytne drzewa" :).Co prawda, wolałabym, zeby była to kosztela, bo papierowek nie bardzo lubię, ale - jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma.
        Mam jeszcze antonówkę :) co prawda dozywa swoich lat, ale jakos dopóki nie padnie sama - niech sobie rośnie :) -
        • horpyna4 Re: to one jeszcze są? 27.06.12, 10:30
          Aha, w trakcie sezonu na papierówki można robić pierogi z jabłkami. Ciastem pierogowym okleja się segmenty jabłek (1/8), bez skórki i środka z pestkami. Papierówka podczas gotowania pierogów zmięknie wystarczająco; podobnie zresztą jak antonówka. Słodzi się dopiero na talerzu, polane zrumienionym masłem. Mniammm...
          • Gość: mistinguette Re: to one jeszcze są? IP: *.dsl.sta.abo.bbox.fr 27.06.12, 19:29
            pycha... moja mama robila z pokrojonym w kostke papierowkami. Bardzo je lubilam!
    • Gość: maggi Re: Papierówki IP: *.centertel.pl 27.06.12, 11:59
      W moim domu, w czasach gdy jeszcze rosła jabłoń robiło się pyszne papierówki w całości wekowane w słoikach. Do dużego słoika wkładało się jabłka w całości, ze skórką, ogrodnikiem, tak jak je jabłoń urodziła. Ważne żeby jabłka nie były mocno dojrzałe i oczywiście były zdrowe. Jabłka zalewało się gorącą wodą z cukrem. Proporcji nie pamiętam, było to raczej słodkie, ale nie był to gęsty syrop. Całość zamykało się na gorąco i wekowało, tak żeby jabłka się lekko ugotowały, ale nie pomarszczyły bo wtedy były przegotowane. W zimie można to było spożywać jako kompot a jabłka jako deser albo dodatek do mięs, np. pieczonej kaczki. Pyszne były.
      • Gość: Ala Re: Papierówki IP: *.rzeszow.mm.pl 18.07.12, 22:18
        Moja mama robila takie kompoty. Do dzis pamietam ten smak :-) a potem chrup cala papieroweczka do buzi ...
    • Gość: kaska Re: Papierówki IP: *.w90-53.abo.wanadoo.fr 01.07.12, 23:21
      Az Ci zazdroszcze,po prostu z daleka czuje smak i zapach,a nie mialam okazji chyba Dziesci lat.Ja robie , jablka jako( jarzyne)dodatek do mies,na goraco.Obrane,pokrojone na 6 lekko obsmazone na maselku,starty na to zabek lub 2 czosnku,sol,pieprz do smaku,podlac 2 lyzkami wody,przykryc pokrywka i zostawic na wolnym ogniu 5 minutek .Dla mnie i moich pyszne,ale trzeba lubiec melange slodkie/slone.Wspaniale pasuje jako dodatek do drobiu,i krupniokow na goraco,a na zimno do zimnych mies,drobiu.
    • momas Re: Papierówki 06.07.12, 15:11
      powinnam zacząć przerabiac te jabłka...
      tyle tylko, ze w kuchni mam grubo ponad 30 stopni.... ech....
      naprawde, nie ma chetnego na jablka :P ?
    • pies_z_laki_2 Re: Papierówki 17.07.12, 12:36
      Jestem chętna na papierówki, ale nie wiem, czy oferta jeszcze aktualna???
      • momas Re: Papierówki 18.07.12, 08:50
        wiekszosc juz przerobiona... zostaly na szczycie drzewa, ale niedostepne - niestety, ktos nam buchnął drabinę :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka