kaor 03.07.12, 10:29 Chciałam zrobić blaszkę tego deseru ...dysponujecie może przepisem ? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5th_element Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 10:45 a musi byc Gesslerowej? Serio nie odrzucają Cię jej kłaki panoszące się w każdym daniu? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 10:55 Przepraszam, znalazłaś kiedyś choć jeden? I poważnie myślisz, że można taki też znaleźć w przepisie???? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 11:13 beata_ napisała: > Przepraszam, znalazłaś kiedyś choć jeden? I poważnie myślisz, że można taki też > znaleźć w przepisie???? Drapiącego się na wizji po tyłku Kurta Schellera nic nie przebije. Ale tak swoją drogą mogłaby MG zabezpieczyć włosy. Mimo wszystko wypadają. Natura. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 11:26 kosmopolitesiorbut napisał: > Drapiącego się na wizji po tyłku Kurta Schellera nic nie przebije. Ale tak swoją > drogą mogłaby MG zabezpieczyć włosy. Mimo wszystko wypadają. Natura. Oczywiście, że mogłaby i nawet zdecydowanie powinna, ale nie popadajmy w paranoję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 11:29 Popadłbym gdyby się u niej stołował... Na szczęście ta opcja nie istnieje.:-D Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 12:27 No ale tu nie chodzi o stołowanie, tylko o sam przepis! Mniejsza czy dobry, czy zły... kłak się tam chyba nie dostanie, bo raczej nie został uwzględniony w składnikach :-D Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 11:32 zwyczajnie gdy widzę brudną budę z jedzeniem chińskim/tureckim/polskim czy jakimkolwiek, to nie chcę próbować tam nic. Gessler swoim wyglądem, mową taką, że mam wrażenie, ze ta baba wypuści zaraz z buzi ukrytą tam kluchę, mnie odrzuca. Zachodze w glowę, po co komu przepis polskiej pseudokucharki na tak proste WŁOSKIE danie, jak tiramisu, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 12:23 Można się zastanawiać po co komu akurat jej przepis, ale argument z włosami jest w tym wypadku chybiony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.12, 12:31 Mam nadzieję, że jesteś usatysfakcjonowana wyczerpującymi odpowiedziami tego sympatycznego towarzystwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany IP: *.free.aero2.net.pl 03.07.12, 13:20 Dlaczego akurat przepis Gesslerowej? Tu sa dziewczyny z Wloch maja fanastyczne oryginalne przepisy prosto od wloskiej mammy. Co takiego bylo w tym do blondyny, ze tego szukasz? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 13:27 Nie wiem czy da się to zrobić w blaszce :-) www.rondelek.pl/page/5/ ps czy "zatroskany" zadowolony teraz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 13:51 Fragment wyjęłaś z kontekstu ;P W całości jest równie grafomańsko - ale widać, że to nie są słowa MG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 13:55 To przepis Marty Gessler, nie Magdy. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:02 Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem :-) "Tiramisu Marty Gessler jest puszyste i lekkie niczym chmurka. Słodkie, ale nie do przesady. Środek ciężkości jest tam, gdzie być powinien - w musujących kawą biszkoptach." Gdyby było: "Moje tiramisu jest... itd", to byłyby to słowa autorki przepisu Poza tym, jak zwróciłaa uwagę En, to jest przepis MARTY Gessler :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:11 beata_ napisała: > Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem :-) > "Tiramisu Marty Gessler jest puszyste i lekkie niczym chmurka. Słodkie, ale nie > do przesady. Środek ciężkości jest tam, gdzie być powinien - w musujących kawą > biszkoptach." > > Gdyby było: "Moje tiramisu jest... itd", to byłyby to słowa autorki przepisu > > Poza tym, jak zwróciłaa uwagę En, to jest przepis MARTY Gessler :D:D:D Abstrachując od imienia autorki, nikt nie zastrzegł, ze nie reklamowała go w ten megalomoński sposób. Czytanie ze zrozumieniem właśnie się kłania. NIKT nie napisał, czyje to słowa: czy autora artykułu czy autorki przepisu. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:14 > Abstrachując od imienia autorki, nikt nie zastrzegł, ze nie reklamowała go w te > n megalomoński sposób. OJP- czyli nieważne, że przepis pochodzi od kogoś innego, ważne, że nazwisko się zgadza i można dowalić Gesslerce??? Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 03.07.12, 14:30 Oj Piąta - nie udawaj, że trzeba Ci wszystko jak kawę na ławę :-) I że bez słów: "to byłam ja, blogerka" nie jesteś w stanie określić, kto te słowa "wypowiada" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: Ups! :-))) 03.07.12, 14:03 A myśmy się "zafiksowały" na samo Gessler :D Odpowiedz Link Zgłoś
5th_element Re: Ups! :-))) 03.07.12, 14:09 fakt, Marty od dawna mniej w mediach. O ile ona mi sie calkiem niexle kojarzyla to teraz sie wzielam i zdegustowalam. Czy nei mozna bylo tego przepisu napisac tak? Składniki: 500 g Mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 200 g biszkoptów podłużnych 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu 50 ml Amaretto (likier migdałowy) 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao albo 2 łyżki kakao i 50 g gorzkiej czekolady Żółtka z cukrem pudrem ucieram mikserem kilka minut . Do kremu dodaję po łyżce mascarpone i miksuję, aż dodam cały serek. Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewam do miseczki i dolewam likier amaretto. Połowę biszkoptów zanurzam po jednym na moment w kawie i układam w szklanej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się). Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładam równomiernie połowę kremu i na wierzchu posypuję przez sitko kakao. Teraz znów szybko powtarzam zabawę z biszkoptami błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układam z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale…. domowe łakomczuchy muszą poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny. Bez środków ciężkości i pływania odrobiny biszkoptów w serkowej mazi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Ups! :-))) IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 14:21 Alez to nie Marta Gessler pisze na tym blogu. Az poszukalam w WO - oryginalny przepis tu: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,100945,5909784,Toskania__cz__2.html Swoja droga zabawne - Marcie Gessler dostalo sie i za Magde, i za autorke bloga, a ona niewinna;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: a kim ona jest? IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.12, 11:56 Marta Gessler jest wlascicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim w Warszawie. Ma rubryke kulinarna w Wysokich Obcasach. Jest tez autorka kilku ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: a kim ona jest? 08.07.12, 23:38 Wątek jest o Magdzie Gessler...nie Marcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geez Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.12, 09:44 Nie no, ręce opadają. Nie pozatruwaliście się jeszcze własnym jadem. Nawet nie sprawdziwszy, najpierw plujecie na Magdę Gessler, jej włosy, styl bycia, sposób mówienia, w ogóle na całe jej jestestwo. Gdy już zajrzeliście do przepisu, wyśmialiście grafomaństwo. Gdy się okazało, że przepis podaje nie Magda, a Marta Gessler, zaczęliście kpić, że kim ona jest, aby podawać przepis na tiramisu jako swój. Nawet nie poświęciwszy minuty na sprawdzenie, o co chodzi. Otóż przepis, który Marta Gessler podała, można znaleźć tu. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1572627.html Po pierwsze, nie ma tam żadnej mowy o musujących biszkoptach i innych kwiecistych ozdobnikach, bo tak pisała tylko autorka bloga rondelek.pl - jednego z wielu stron i blogów, na których ten przepis się pojawia. Po drugie, Marta nie pisze, że to jest JEJ przepis - zaznaczyła, że jest to włoski przepis z Chianti. Jesteście bandą zakompleksionych, nienawistnych ludzi wyśmiewających co się da, plujących na każdego, kto nie przypadnie wam do gustu. Pływacie w bajorze własnego jadu, kisicie się w nim jak stare ogórki. Jesteście zaślepieni własną żółcią. Taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 08.07.12, 12:23 > Otóż przepis, który Marta Gessler podała, można znaleźć tu. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1572627.html > [...]Marta nie pisze, że to jest JEJ przepis - zaznaczyła, że jest to włoski przepis z Chianti. Jaka Marta??? To pisze Agnieszka i to w dodatku Kręglicka! Swoją drogą jest to najlepszy na świecie przepis na tiramisu, odkąd się pojawił w WO jestem gwiazdą i nikt nigdy nie ma dość tego tiramisu. Czasem to już nie wiem, czy znajomi przychodzą do mnie czy na moje tiramisu ;-) Żeby nie było, nie kłamię, że to mój rodzinny przzepis po włoskiej babci czy cioci, zawsze podając przepis linkuję artykuł AGNIESZKI KRĘGLICKIEJ. Ale i tak w cieniu sławy mojej ulubienicy się grzeję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Przepis Tiramisu-Magdy Gessler poszukiwany 08.07.12, 21:04 Ja robię z przepisu z "Moich wypieków" i uważam, że jest świetne. Odpowiedz Link Zgłoś