IP: *.bredband.comhem.se 20.08.12, 13:11
Nigdy nie przyzadzalam baraniny czy jagnieciny, ale z tego co wiem,ze moj m. uwielbia to mieso.
Bym chciala zrobic mu kotlety takie z kostka wystajaca, ale nie wiem czy te kotlety najpierw przetrzymac w sciereczce namoczonej octem czy tez smazyc bez tych ceregieli?
Jesli ktos z was potrafi dac krotkie wskazowki (bez glupich komentarzy i wysmiwania-bede wdzieczna). Zaznaczam z gory. Maz jest polakiem ja rowniez, ale mieszkamy poza Polska.
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: Baranina IP: *.dyn.iinet.net.au 20.08.12, 13:43
      octu nie potrzebujesz, choc wiem, ze tak robilo sie z baranina w Polsce gdzyz za zwyczaj mieso bylo ze starego barana

Twoja baranina jest zapewne z mlodej sztuki wiec jej aromat jest dosc delikatny (w przypadku combru tak zazwyczaj jest)

najlepiej baranine (kotlety) natrzec cekko czosnkiem i dodac jakies przyprawy - np rozmarymn i krotko smazyc, lub grilowac. Smazenie powinno byc bardzo krotkie totzw. "pierwszek krwi" - czyli sokow pojawiajacych sie na powierzchni kotleta. Odwrocic i zabieg powtorzyc -

w sumie to smazenie nie powinno byc dluzsze niz 1-2 minuty z kazedej strony, w zaleznosci od grubosci miesa

mozna tez natrzec jakimis przyprawami/pastami indyjskimi - tez bardzo sie lubia
    • pani.serwusowa Re: Baranina 20.08.12, 14:37
      Jesli chcesz traktowac jagniecine octem przed przyrzadzeniem, to raczej sobie podaruj. Moim zdaniem ten ocet zabije smak miesa i w dodatku wydaje mi sie, ze moze cos zrobic z jego struktura. Drugi raz spotykam sie z opinia, ze jagniecine trzeba odmoczyc w occie, za pierwszy razem dziewczyna uzasadniala to potrzeba pozbycia sie zapachu jagnieciny z jagnieciny. Jesli ktos nie lubi tego zapachu to po co je jagniecine?

Kotlety z koscia nie sa moje ulubionym cieciem jagniecym, stad przepisu na blogu nie mam akurat na kotlety (po inne przepisy na jagniecine zapraszam na blog z sygnaturki), ale te sa jednym z latwiejszych do przyrzadzenia. Posmarowac oliwa lub olejem, posypac sola i pieprzem ewentualnie tymiankiem, mieta lub rozmarynem swiezym i na bardzo goraca grilowa patelnia. 1.5cm grubosci kotlety potrzebuja nie wiecej niz 3-4 minuty z kazdej strony. Jesli maz lubi bardzo rozowa jagniecine, to mozna skrocic czas smazenia. Po smazeniu daj im odpoczac na lekko podgrzanym talerzu przez 2-3 minuty (mozesz przykryc folia). Mozesz podawac z cwiartkami cytryny, ale niekoniecznie.

Baranina to jeszcze inna bajka. Tak wiec zastanow sie, co chcesz ugotowac. :) W UK w ogole jest jeszcze rozrozniane jedno stadium miedzy jagniecina (lamb), a baranina (mutton), i jest to hogget. Jak nie lubie baraniny za bardzo, tak hogget (jagnie miedzy 1 a 2 rokiem zycia) jest rewelacyjne. Ma bardziej wyrazisty smak niz mlode jagnie, ale nie tak mocny jak baranina. Nie wiem jak sprawa wyglada tam gdzie mieszkasz, tak wiec najlepiej dowiedz sie od rzeznika. Zreszta oni sa z reguly dobrze zorientowani jak przyrzadzic konkretne ciecia, tak wiec dopytaj w razie watpliwosci.

Powodzenia!
    • Gość: x wpisz do googla kotlety jagnięce IP: *.unitymediagroup.de 20.08.12, 21:19
    • Gość: gosc Re: Baranina IP: *.bredband.comhem.se 21.08.12, 10:30
      Duze dzieki za te podpowiedzi.Naprawde duzo mi pomogly. Krotkie, proste i wyczerpujace.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka