Dodaj do ulubionych

impreza - pomozcie proszę

IP: *.home.aster.pl 03.09.12, 21:10
witajcie,
Kolega poprosil mnie o pomoc w przygotowaniu urodzin. Domówka ok 25 osób, ludzie w przedziale 25-35 lat. Towarzystwo dość mocno spożywające alkohol i średnio wybredne kulinarnie. Myslalam jedzeniu tematycznym ale nie wiem czy to dobry pomysl, poki co
Ja mam się zając przystawkami i czymś na ciepło.
Na chwilę obecną przychodzą mi do głowy quesadille ( 2 wersje z miesem i serowe) do tego guacamole i salsa, nachosy z tymi samymi sosami, mini kanapeczki może z podpieczonej bagietki ( tu mysle o mozarelli + np. szynka parmeńska, i pomidorek koktajlowy) + polmisek wędlin i jakaś sałata
problem mam z czyms n cieplo... moze pałki z kurczaka i żeberka? coś co można wziąc w rękę i zjeść. Ja bardzo rzadko jadam mięso - nie jestem specjalistką w tym temacie. Macie jakiś pomysł na danie głowne dla 25 osób? na ciekawe marynaty itd?
Ewentualnie bardzo proszę o pomysły na jakieś ciekawe przystawki i przegryzki.
dziękuje, Ania
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 21:16
      a bedzie mozliwosc zdobycia 25 lyzek i miseczek, czy kokilek?
      bo najszybciej i najtaniej byloby zrobic chili con carne. i byloby w temacie tex mex z reszta twoich pomyslow.
      kanapeczki sobie odpusc, narobisz sie niepotrzebnie.
      jesli nie chili i w domu imprezowicza jest piekarnik, proponuje zapiekane bagietki. takie klasyczne z pieczarkami, zoltym serem i polane keczupem jak z budki spod dworca. chyba wszyscy lubia cos takiego.
      no i mozna je zrobic z czyms innym - np papryka, salami i serem.
      albo ze 2,3 blachy pizzy z roznymi dodatkami.
      • Gość: anka Re: impreza - pomozcie proszę IP: *.home.aster.pl 03.09.12, 21:25
        myslalam o chili con carne, ale marnie widzę 25 miseczek i łyżek...
        mini kanapeczek nie?
        zapiekanki nie są zbyt banalne?
        chciałabym żeby było to coś innego, a oni są naprawę mało wybredni...
        ogólnie nieźle sobie radzę w kuchni, jednak najchętniej przygotowania zaczełabym u siebie, a dokończyła u niego - dlatego najfajniej gdybym mogła przygotować coś wcześniej - nawet dzień przed.
        • nobullshit Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:28
          Gość portalu: anka napisał(a):
          > myslalam o chili con carne, ale marnie widzę 25 miseczek i łyżek...
          Kup plastikowe i po kłopocie.
          Ja imprez powyżej 10 osób nie urządzam na porcelanie ani nawet na porcelicie, bo by mi go nie wystarczyło. Zwłaszcza że na imprezach "bufetowych" towarzystwo ma skłonność do "gubienia" swoich talerzy i sięgania po nowe, czyste.
          Zastawa jest więc jednorazowa, tylko kieliszki szklane, bo wino z plastiku to już przesada :) Nikt się nigdy nie poczuł urażony.
    • beata_ Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 21:24
      Domówka - brrrrrrrr... jest stare określenie "prywatka", kiego cudować w stylu nowomowy rodem z peerelu?! Ale to tak na marginesie...

Ad meritum - jak towarzystwo mocno trunkowe, to nie wysilaj się... zapiekanka, pieczony kurczak, pizza ze świeczkami i wystarczy :-))
      Kanapki - czemu nie? Kolorowe i urozmaicone, byle nie "cudowane" - wystarczy sałata, wędlina/ew. ryba wędzona, pomidor, żółty ser i ogórek - surowy lub kwaszony/konserwowy, Kropka majonezu lub ketchupu i gotowe - śliczne, na raz i jako podkład idealne :-)

ps
      przestrzegałabym przed słodkościami! :-) stąd pizza w funkcji "tortu" :D
      • Gość: anka Re: impreza - pomozcie proszę IP: *.home.aster.pl 03.09.12, 21:28
        a może śliwki zawijane w boczku i pieczone w piekarniku? jako przystawka? musi to być podawane na gorąco? tak jak mówiłam komplentnie nie znam się na mięsie...
        macie pomysł na jakąs fajną marynatę d pałek kurczakowych?
        • ania_m66 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 21:49
          pomysl, ze 25 palek, a nawet pewnie wiecej nie wsadzisz na jedna blache i ze tez to chwile potrwa zanim taka ilosc przygotujesz.
          wg mnie zapiekanki bylyby ok, ale rozumiem, ze niektorym na urodziny moga byc za malo eleganckie.
          kanapek na 25 osob musialabys zrobic co najmniej 100 sztuk, a to jednak sporo pracy. ja raczej zrobilabym male wrapy, co stanowczo idzie szybciej, ale znowu jest drozsze.
          • beata_ Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 21:57
            Kanapki robią się szybko - kwestia wprawy i "technologii" :-)

No i kto powiedział, że autorka musi to robić sama? Z 25 osób znajdą się ze dwie dziewczyny (o ile nie chłopaki) do pomocy, nie? :-)
            • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:18
              Robiłam 200 kanapek na sylwestra z 6 różnymi "nadzieniami" i to jeszcze nie w domu tylko je transportowałam i składałam na miejscu. :P Wszystko się da.
          • Gość: wrapy Re: impreza - pomozcie proszę IP: *.home.aster.pl 03.09.12, 22:02
            sa genialne
            ale skoro bedzie quesadilla to nie bedzie za duzo czegos z tortilli?
        • beata_ Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 21:55
          Co do śliwek w boczku - widziałabym to raczej ciepłe, ale mogę się mylić :-)

Co do kurczaka - obroni się BEZ jakiejś wymyślnej marynaty... sól, pieprz, papryka słodka, zioła (co kto lubi - majeranek, majeranek+oregano+bazylia, zioła prowansalskie... dowolne w zasadzie zestawienia)
          Grunt, to nie cudować - ot, co! :-)
    • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:14
      U mnie zawsze bronią się parówki w cieście francuskim, można spokojnie zawinąć dzień wcześniej a upiec następnego dnia. Super są też jajka faszerowane ale nie wiem co będziecie pić, bo nie do wszystkiego pasują. Ktoś tutaj podpowiedział śliwki marynowane w winie(ja robię w Porto) zapiekane w boczku.
      Z innych rzeczy, które mi przychodzą na szybko to faszerowane warzywa, np. faszerowane pomidorki koktajlowe, kubeczki z ogórka(z pastą, z sałatką w środku itd.).
      Trochę bardziej wykwitnie ale nadal fajnie, to np. gruszki faszerowane wątróbką, super proste a połączenie smaków świetne, a teraz sezon na gruszki mamy.
      Skrzydełka, sprawdzają się zawsze, też na zimno.
      Sushi naleśnikowe, pyszne, kolorowe, do wzięcia na raz.
      Gravlax na takich małych krakersach.
      Lubię też kulki serowe w trzech smakach z krakersami.
      Muffiny wytrawne. Mini calzone. Melon z szynką parmeńską np. w postaci koreczków.
      Jak najbardziej kanapeczki są super, przepisów jest multum, najlepiej crostini(podpiekane w piekarniku) bo nie rozmokną ani nic. Nachosy z sosami super, można też pomyśleć o jakiś tortillach tak jak pisałaś. :)
      Jeśli jesteśmy przy klimatach gorących to fajnym daniem jednogarnkowym jest paella(u nas popularna z kurczakiem albo z owocami morza), o ile ma się odpowiednio dużą patelnie to można nawet wyjadać bezpośrednio ze środka. ;)
      Podawane tutaj wyżej chilli con carne jest super. Może jakieś papryki faszerowane. Może burgery albo hot dogi? Jakąś tartę?
      Jak coś Ci sie spodobało to powiedz dam linki do przepisów. :)
      • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:15
        Jeszcze na ciepło może być zupa krem, jest mnóstwo świetnych, roboty przy tym prawie żadnej a są pyszne i sycące. :)
      • Gość: anka Re: impreza - pomozcie proszę IP: *.home.aster.pl 03.09.12, 22:24
        zia,
        problemem jest to że nie ma opcji na 25 miseczek do zupy albo chili.
        sliwki zaproponowałam ja - ale czy mogą być upieczone wcześniej.
        parówki w cieście francuskim - jestem za. jak je zawijasz i jakie to mają być parówki?
        skrzydełka też za. tylko musiałabym mieć dokładny przepis i musiałabym dokładnie wiedzieć ile to się piecze.
        sushi naleśnikowe też ,możesz podrzucic.
        • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:31
          Przepraszam zlały mi się odpowiedzi. :)
          Tniesz ciasto francuskie(rozmrożone) na takie cienkie paski i owijasz dookoła, można robić całą parówkę albo pociąć na mniejsze części(tniesz przed owijaniem), ja kupowałam normalne Berlinki paczkowane, ale ostatnio znalazłam takie fajne parówki ze starej wędzarni, pyszne były. :)
          Jeśli chodzi o skrzydełka to ja głównie korzystam z przepisów Marty Stewart - klik, tutaj masz 22 rodzaje do wyboru, wybierz takie, które będą najfajniejsze dla towarzystwa, dobre są zawsze jakieś słodko-kwaśne, ostro-słodkie, teryiaki, po amerykańsku, super też były z czarną fasolą, niepolecam Ci tylko Jamajskich.
          Sushi naleśnikowe, możesz zawinąć dzień wcześniej i trzymać całą noc w lodówce a na miescu tylko pokroić. :)
          • sznupkowie Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 22:46
            u mnie zawsze hitem są nieśmiertelne kotleciki zwane przez moich znajomych i rodzine "kulkami mocy" Bardzo dobre pod alkohol. Robie mielone wielkości piłeczek do pingponga, o róznych smakach, lub z róznym farszem - paprykowe, grzybowe, serowe. W zależności od nastroju podaje w duzej szklanej misce wyłożonej salatą lodową, obok stawiam wykałaczki. Albo robie kulkowe mini szaszłyki i np - kotlecik-grzybek marynowany - kotlecik. Mozna serwowac na ciepło i na zimno, a ni epotrzebujesz ani talerzyków ani widelców. Obok mozna postawic dipy i oliwki do przegryzienia. U mnie schodza jak świeze bułeczki.
        • buka007 Re: impreza - pomozcie proszę 03.09.12, 23:07
          jesli nie masz tylu naczyn, to zrob szaszlyki: male mozarelle z pomidorkiem, male kotleciki mielone z ogorkiem i pomidorkiem,mekon owiniety szynka serano itp, ponadziewaj na patyczki , powkladaj do duzych szklanek, wygladaja bardzo dekoracyjnie. Niesmiertelne koreczki tez nie sa zle. Jajka nadziewane u mnie zawsze znikaly jako pierwsze :-)
    • beata_ A bo się nie znasz na nowych... 03.09.12, 22:57
      ... tryndach i tyle! :-D
    • crea.tura Re: impreza - pomozcie proszę 04.09.12, 09:33
      Ja zrobiłabym mini tortille, taką na 3 kęsy. Bardzo fajne tortille są w Lidlu (pomidorowe, szpinakowe i zwykłe) do tego farsz z mięsa mielonego i kukurydzy (można dodac np. kuskus), przyprawiony na ostro. Taką tortille faszerujesz, zawijasz i przekrawasz na pół. Mini kanapeczki można przygotować na krakersach, po prostu robisz sobie dużo farszu w misce i nakładasz łyżeczką, ja wiem czy to dużo roboty? Do tego mini paróweczki i skrzydełka i menu imprezowe bogate gotowe ; P
      • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 04.09.12, 14:45
        Jeśli nie krakersy to można zrobić kanapeczki na okrągłym chlebku, tylko trzeba mieć dobrą "wykrawaczkę". O coś takiego mi chodzi - klik
    • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 04.09.12, 15:21
      A co to za problem? Kupuje się kilka rodzajów chleba(nawet lepiej bo wtedy ludzie mają wybór), można też kupić takie mini bułeczki ale ciężko je dostać u nas. Jedna osoba kroi kromki(najlepiej na krajalnicy), druga z tych kromek wycina kółeczka, robota na 15 minut a efekt super. :) Potem tylko nakłada się na tak wcześniej przygotowane kółeczka, różnego rodzaju pasty, czy kawałek szynki i pomidorka koktajlowego, albo kawałek łososia i koperek, dekoruje orzechami, żurawiną, ziołami, czy co tam do czego pasuje i gotowe, smakuje super, wygląda super, bierze się na jeden gryz do buzi więc nie brudzi rąk ani nic.
      • zia86 Re: impreza - pomozcie proszę 04.09.12, 15:35
        I moim zdaniem jest to szybsze niż upieczenie np. 200 crostini(wiem bo próbowałam. ;)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka