07.09.12, 15:05
Wczoraj, przejazdem przez Polskę, powrót z wakacji, wpadła do nas rodzina, która dynię zna wyłącznie z filmów made in USA*. Postanowiłam ich zadynić. Menu ryzykowne, ale znamy się na tyle, że można zaryzykować.
Na przystawkę dostali pasztecik z ciasta francuskiego z dynią, lazurem i szczypiorkiem (szałwii nadal brak).
Zupa dyniowo-pomidorowa ale nie krem tylko taka ugnieciona ubijakiem do puree, w zupie pulpety drobiowo-dyniowe.
Puree dyniowo-ziemniaczane, sznycle z indyka w sosie śliwkowym z dodatkiem imbiru i trochę startej dyni**, jako dodatek sałatka z kiszonej kapusty z kawałkami dyni duszonej na maśle.

Gdybym miała piekarnik pewnie dostaliby jeszcze jakieś ciasto z dyni. :D

Dynia zdobyła nowych fanów. :)

* Są tacy ludzie. ;) W domach rodzinnych dyni się nie jadło, sami więc jakoś nie mogli się zmobilizować, bo nie wiedzieli do czego dążyć.
** Wiem, że średnio pasuje, za słodko, ale kompletnie nie miałam wizji ani produktów. Chyba np. zrazy w sosie pieczeniowym lepiej by się komponowały.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Zadynieni 07.09.12, 15:36
      Jest juz watek "Dynia". Ciut nizej.
      • posenerka Re: Zadynieni 07.09.12, 15:44
        linn_linn napisała:

> Jest juz watek "Dynia". Ciut nizej.

I to chyba nie jeden. :)
        A mój wątek jest tylko o tym, że można zadynić niedyniowatych.
        Ale rozumiem, przy 3-4 nowych wątkach na tydzień na tym forum, powinniśmy trzymać się pewnej linii programowej bo inaczej za 100 lat zrobi się bałagan. ;)
    • smisto Re: Zadynieni 07.09.12, 21:00
      mnie zaintrygowały te sznycle w sosie śliwkowym, podaj przepis
      a dynie też uwielbiam i jak tylko pojawi się w sklepach, to dla mnie znak, że zbliża się jesień :-)
      • kosmopolitesiorbut Re: Zadynieni 07.09.12, 21:54
        smisto napisała:

> mnie zaintrygowały te sznycle w sosie śliwkowym, podaj przepis
        > a dynie też uwielbiam i jak tylko pojawi się w sklepach, to dla mnie znak, że z
        > bliża się jesień :-)

To szybko bo jest w sklepach co najmniej od dwóch miesięcy...
      • posenerka Re: Zadynieni 08.09.12, 13:35
        Prościzna, miałam sznycle z indyka, a nadaje się też mięso drobiowe, z kaczki i karkówka (te robiłam).
        Sznycle na złoto na sklarowanym maśle, wyjąć. Na pozostały tłuszcz wrzucić starty imbir, dodać powidła śliwkowe, rozcieńczyć białym winem lub sokiem ze śliwek. Dla zaostrzenia smaku można dodać musztardę.
        Włożyć w sos mięso, chwilę poddusić razem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka