Dodaj do ulubionych

typy mąki we Francji

09.09.12, 00:09
witam wszystkich, nie wiedziałam gdzie napisać mam nadzieje że tutaj będzie pasowało

od niedawna mieszkam we Francji i strasznie się tu gubię w rodzajach mąki jako że są sprzedawane jako typy....
czy ktoś się orientuje co oznaczają jakie typy??
najbardziej interesuje mnie mąka razowa, krupczatka i pełnoziarnista
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: typy mąki we Francji 09.09.12, 12:54
      podaj te typy, tzn. numerki z opakowan. Mąka to produkt w sumie podobny w wielu karajach. We Francji króluje ta biała, co wiem z konsumpcji we francuskich piekarniach. Ale pewnie dostaniesz ciemniejsza mąkę.
      Mieszkam w Niemczech i wiem, że są też różnice. Minimalne, ale są.
    • ania_m66 jak rozumiem nie znasz francuskiego ni w zab 09.09.12, 16:15
      wiec pewnie googlem ani wikipedia francuska sie posluzyc nie mozesz.
      ale ta angielska rowniez wyjasnia francuska numeracje w artykule o mace, sama wlasnie sprawdzilam.
      krupczatka to dosc specyficzna maka polska. wg tego co przeczytalam przed chwila pewnie najblizsza bedzie 55.
      co do reszty, sprawdz sama. nie jest to jakies wyjatkowo trudne.
      • nobullshit Re: jak rozumiem nie znasz francuskiego ni w zab 09.09.12, 22:43
        ania_m66 napisała:
        > krupczatka to dosc specyficzna maka polska. wg tego co przeczytalam przed chwila pewnie >najblizsza bedzie 55.
        W sprawie krupczatki doszłam do tego samego wniosku. :)
        A mąka razowa - czyli pełnoziarnista / z pełnego przemiału - nazywa się po francusku grosse farine, więc idź do sklepu z żywym człowiekiem, nie do samu, i spytaj o nią.

• zielona_hortensja Re: jak rozumiem nie znasz francuskiego ni w zab 10.09.12, 17:54
          Wydaje mi sie, ze maka razowa to raczej "farine complète"- najlatwiej ja znalezc w sklepach typu "bio". Latwo dostepna jest maka kukurydziana, gryczana, ciezej za to dostac ziemniaczana.

Bardzo duzo maja gotowych mieszanek- trzeba uwazac, np "maka chlebowa" to nie maka na chleb tylko gotowa mieszanka do wyrobu chleba.
          • Gość: melmire Re: jak rozumiem nie znasz francuskiego ni w zab IP: *.fbx.proxad.net 30.09.12, 09:59
            Ziemniaczana stoi obok panierki i zup w proszku, bo uzywaja jej chyba tylko do sosow. W malych kartonikach, fecule de pomme de terre sie nazywa.
        • bucefal_macedonski Re: jak rozumiem nie znasz francuskiego ni w zab 01.10.12, 21:00
          Krupczatka to wcale żaden specyficzny produkt polski. Nie ma z indeksem mąki nic wspólnego, tylko oznacza grubość przemiału, albo lepiej półprzemiału. Jak nie wierzycie to porównajcie indeks krupczatki i indeks tortowej: 450 w obu przypadkach.

W Niemczech mówią na to grys, a we Włoszech... semolina, choć za to ostatnie uważa się powszechnie krupczatkę z pszenicy durum, a to pierwsze to najczęściej grys kukurydziany, do produkcji knedli polentowych.
    • andzia-nie-ania Re: typy mąki we Francji 29.09.12, 17:03
      Maki sa klasyfikowane i numerowane wg ilosci popiolu czyli tego co zostaje po spaleniu okreslonej ilosci maki w okreslonych warunkach. Im mniejsza ilosc popiolu, tym nizszy numer, bo maka zawiera mniej otrab i zanieczyszczen, jest jasniejsza i delikatniejsza. Analogicznie, maka z pelnego przemialu ma najwyzszy numer.

Type 45 to polska tortowa na ciasta biszkoptowe i ucierane
      T55 to krupczatka, nadaje sie na kruche itp
      T65 nadaje sie na bulki, bagietki itp
      T80 to podstawowa chlebowa
      T110 - na chleb bis, dosyc jasny
      T160 i T180 (complète) - maki z pelnego przemialu na chleb razowy

Polecam sklepy bio np sieci Satoriz, Marcel & Fils, ale marki takie jak Celnat albo Markal pokazaly sie tez w supermarketach np w Carrefourze i w Géant. Nie wiem jakie markety masz w okolicy, poszukaj w regalach ze zdrowa zywnoscia.
      Jesli chcesz piec chleb to polecam tych samych marek maki orkiszowe (petit épautre) oraz suche zakwasy (levain), daja rade nawet w maszynie.
      • andzia-nie-ania Re: typy mąki we Francji 29.09.12, 20:17
        Poprawka - suchy zakwas jest firmy Priméal.

Wlasnie zauwazylam, ze watek jest sprzed 3 tygodni, ale moze sie komus kiedys przydadza te informacje.
      • mencia1 Re: typy mąki we Francji 30.09.12, 22:05
        andzia przyda sie w koncu jakas konkretna odpowiedz ;) częsc już znalazłam, ale druga czesc tez sie przyda ,własnie potrzebowałam do pieczywa
        jeszcze raz dzięki ;) pozdrawiam
    • mhr2 Re: typy mąki we Francji 30.09.12, 10:06
      mencia1 napisał(a):

> od niedawna mieszkam we Francji

wiec potrafisz z nimi kontaktowac, mysle ze tam na miejscu
      ktos poda tobie wspaniale rady, wspanialy kraj i kuchnia,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka