emka_1 02.07.04, 15:38 kupiłam, właściwie w doniczce, jeszcze nie dojrzałe. malutkie, podługowate, podobno wściekle ostre:) niestety nie mam pojęcia co to za odmiana:( nie ma ktoś jakiegoś linka do stron papryczanych na podorędziu ze zdjęciami??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marghe_72 Re: papryczki z doniczki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 16:03 Taka? www.thais.it/botanica/aromatiche/schedeit/sc_0025.htm www.sandonato.net/enipolo/sinistra/naturalistica/proprietapiante/peperoncino.htm www.geocities.com/nutriflip/Naturopathy/Capsicum.html www.google.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=Capsicum+frutescens&btnG=Szukaj&lr=lang_pl itp:) m. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: papryczki z doniczki 02.07.04, 20:07 dzięki, ale nic z tego:((( tam gdzie są obrazki, nie ma takiej, a tam gdzie wyłącznie opisy, tez się nie zgadza.kształt ma jak jalapeno - znaczy brak szpica, ale za to jest mniejsza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: papryczki z doniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:23 w linku niezej rozne rodzaje papryczek: allrecipes.com/advice/coll/cooking/articles/110P1.asp Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: papryczki z doniczki 02.07.04, 20:39 dzięki:) tez nie znalazłam:( wychodzi, że to jakaś czerwona odmiana jalapeno-podobna. bo podobno ma być czerwona. na razie jest żółta :) najwazniejsze, że ma być wściekle ostra. się okaże, czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: papryczki z doniczki 02.07.04, 20:26 A czy kupowałaś je jako takie do jedzenia czy jako roślina ozdobna.Bo te ozdobne to trujące są.Tutaj np.o tym piszą ale niestety nie ma zdjęcia tinyurl.com/2bhsl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: papryczki z doniczki 02.07.04, 20:43 jako jadalną. jest taka psianka, z owockami w kształcie kuleczek i ona jest rzeczywiście trująca, ale to nie papryka, choć pod taka nazwą ją sprzedają. to co kupiłam to capsicum annuuum, ale nieznana mi z nazwy odmiana:( Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 solannum 02.07.04, 20:46 pseudocapsicum to ta ozdobna, inne owoce no i liście tez, choć kwiaty czysto psiankowate. Odpowiedz Link Zgłoś