Dodaj do ulubionych

sok z jabłek....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 23:05
mam w tym rokuklęske urodzaju jabłek, niestety odpowiedniej piwniczki nie posiadam i spozytkuje tyle ile zdołam przerobic... smazone na szrlotki juz mam i tu przyszedł mi pomysł na sok jabłkowy... Dysponuje butelkami po piwie i kapslownica ( maz bawi sie w browarnika domowego:)) wiec sie zastanawiam czy tak sok wytrzyma ... W necie conieco poczytałam i jedni pisza zeby sok zagotowac i dodac cukru, inni ze tylko podgrzac do 70 stopni i butelkowac bez cukru... Stad moje pytanie robił ktos taki sok i jak sie on przechowuje...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: sok z jabłek.... 22.09.12, 23:18
      W takim razie może mąż zdecyduje się na cydr? Podawałam tu kiedyś przepis i niezmiennie go polecam, wczoraj butelkowaliśmy kolejną porcję, wyszedł trochę słodszy, niż wcześniejszy, więc część zostawiłam w dużej butli, żeby jeszcze popracował, bo wolę wytrawniejszy.
      Czysty sok zrobiłabym nie dodając cukru i pasteryzując.
      Z jabłek możesz jeszcze zrobić zdrowe chipsy.
      :-)
      • Gość: Ewa Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 23:33
        Cydru to mu juz raczej robic nie bedziemy:) robimy piwo, nalewki, miody pitne... w alkoholizm moza wpasc:):):):) no i butli brakuje:) dlatego pomyslałam o soku. Tylko sie zastanawiam czy go jeszcze pasteryzowac z zamknietych butelkach? Bo sa rózne szkoły i troche mam metlik w głowie. Jedni pisza zagotowac i dodac cukru, inni podgrzac do temp. 70 stopni i nie dodawac cukru... sama juz nie wiem , osobiscie wolałabym nie dosładzac:) z drugiej strony jak juz zrobie to szkoda byloby zeby to skisło.
        • squirk Re: sok z jabłek.... 22.09.12, 23:39
          www.jedzzdrowo.pl/domowy-sok-jablkowy-na-zime-100-bez-cukru/ wydaje mi się, że to sensowne porady, zastosowałabym się. Niemniej proponuję poczekać jeszcze na rady bardziej doświadczonych forumowiczek, może ktoś ma większe doświadczenie w pasteryzacji i podpowie coś na jego podstawie.
          :-)
          • Gość: Ewa Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.12, 23:45
            ... czytałam to własnie:) póki co jeszcze poczekam bo jabłka jeszcze sobie wisza na drzewie, te wczesniejsze porozdajemy a soki beda z tych późniejszych bo w tej chwili robie inne przetwory i sie nie rozerwie:):) W tym czasie moze cos sie jeszcze dowiem:)
            • shiva772 Re: sok z jabłek.... 23.09.12, 01:10
              Moje dzieci mają biegunkę po sokach z kartonu. Od 4-ch lat piją tylko soki typu syrop domowej roboty rozcieńczany z wodą, mamy tego hektolitry, stoją w spiżarni, przechowują się doskonale, w tym te z jabłek. Sęk w tym, że ja ich sama nie robię tylko moi rodzice, w tym roku mamy też klęskę urodzaju w jabłkach. Wczoraj moja maman dowiozła mi kolejną partię - 12 litrów syropu jabłkowego. Jutro zapytam jak to robią dokładnie - wiem tylko ,że mają taki staroświecki sokownik - stawia się toto na płytce gazowej i potem z gumowej rurki kapie sok...co z cukrem, nie wiem, ale na bank go dodają bo na szklankę wody daję tego soku jakieś 4 łyżeczki i jest ok.
              • Gość: Ewa Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 12:15
                Z syropem jest prościej tyle ze ja chce zrobic pitny sok taki bez rozcieńczania... jakoś nie ma u nas amatorów na tzw. wode z sokiem:) Ja np. prawie nie pijam skoków jak juz to wprost z sokowirówki warzywny od czasu do czasu. Chciałabym zrobic coś w zamian za sok z kartonu, taki żeby otworzyc i wypic
              • Gość: polo Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 11:23
                Shivo, czy udało ci się coś "wycisnąć" z rodziców na temat ich przepisu na syrop, sok z jabłek? Czekam na ten przepis z niecierpliwością. Szykuje mi się dostawa 120kg jabłek :-o i w tym roku absolutnie postanowiłam, że zrobię z nich sok lub syrop (to dzięki tobie). Pozdrawiam i czekam, przestępując z nóżki na nóżkę.
    • roseanne Re: sok z jabłek.... 23.09.12, 02:36
      robilam sok naturalny, z sokowirowki do sloikow
      bez cukru , czy innych dodatkow
      tyle ze zawsze w pojemnikach z zakretkami, sloiki, butelki, zagotowywane potem i stalo spokojnie kilka miesiecy - potem znikalo :)

z kapslami nie mam praktyki
      • Gość: Ewa Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 12:18
        Mysle ze kaplsowane butelki tez wytrzymaja, skoro domowe niepasteryzowane piwo stoi rok i dłuzej to i z sokiem problemu nie bedzie zwłaszcza jak te butelki zapasteryzuje. Mam pytanie ... odcedzałas ten sok z sokowirówki czy taki mętny wlewałas i czy przed wlaniem do butelek podgrzewałas/gotowałas sok?, czy zimny do słoiczków a potem tylko pasteryzowałas???
        • Gość: scooter Re: sok z jabłek.... IP: *.centertel.pl 23.09.12, 12:57
          Jeżeli się wleje gorący sok do butelek to nie trzeba pasteryzować i tak wytrzymuje rok, co najwyżej stanie trochę pleśni na soku i potem trzeba jeszcze raz przegotować, żeby pozbyć się posmaku pleśni, ale to zależy od stanu " zapleśnienia ".
          • Gość: Ewa Re: sok z jabłek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.12, 13:00
            ... hmmm za plesń to ja jednak podziekuje:) wole zapasteryzowac i nie pic splesniałego:)
            • Gość: scooter Re: sok z jabłek.... IP: *.opera-mini.net 23.09.12, 13:11
              Troszeczkę pleśni jeszcze nikomu nie zaszkodziło, przecież to antybiotyk !
              • dvoicka Re: sok z jabłek.... 23.09.12, 18:51
                pleśń może i nie szkodzi, ale produkuje toksyny. spleśniałe trzeba wylać.
        • roseanne Re: sok z jabłek.... 23.09.12, 15:14
          sok odcedzalam
          wlewalam zimny i gotowalam sloiki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka