Dodaj do ulubionych

mam sporo mielnonego mięsa

19.10.12, 20:43
prosze o przepisy na jakieś wystawne dania na przyjęcie, bo nie chcę podac tradycyjnych mielonych
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: mam sporo mielnonego mięsa 19.10.12, 20:46
      nie wystawne ale lubiane na przyjeciach:

lasania
      mousaka
      pieczone kuleczki miesne - koftas
      slopy joe
      chilly con carne
      • horpyna4 Re: mam sporo mielnonego mięsa 19.10.12, 20:51
        Pieczony klops nadziewany jajami na twardo. Bardzo ładnie wygląda pokrojony w plastry.
        • Gość: beata_ Re: mam sporo mielnonego mięsa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.12, 21:34
          Horpyna4 napisała:

> Pieczony klops nadziewany jajami na twardo. Bardzo ładnie wygląda pokrojony
          > w plastry.

Zgadza się - bardzo dobry na ciepło (z sosem pomidorowym, paprykowym, grzybowym czy co sobie zamarzysz - koperkowy i chrzanowy też może być) i na zimno.

Jedna tylko rzecz - jeśli jesteś "węchowcem", to taki klops może być dość ciężki do zniesienia w przygotowaniu... Zapach jajek na twardo podczas pieczenia potrafi zwalić z nóg... ale to może tylko ja jestem tak przeczulona :-) Jeśli jesteś wrażliwa na zapachy, to moja rada - jak najrzadziej otwierać piekarnik i włączyć wentylację...

Co ciekawe - kiedy klops ostygnie, to przy ewentualnym ponownym podgrzewaniu już takich sensacji nie ma, a na zimno to w ogóle nie ma sprawy :-)
    • bene_gesserit Re: mam sporo mielnonego mięsa 19.10.12, 21:23
      Z mięsa mielonego to się nie da zrobić nic wystawnego, bo jest tanie :)

Oprócz wymienionych możesz zrobić bakłazany nadziewane pieczonym mięsem - mało wystawne, ale oryginalne albo canneloni.
      • sznupkowie Re: mam sporo mielnonego mięsa 19.10.12, 21:33
        właśnie chciałam napisać to co Bene...:) Mielone to mielone nie da się z tego zrobic steków wołowych....:)

Caneloni nadziewane mielonym polane sosem grzybowo- smietanowym , posypane bułką tartą i serem stilton i zapieczone - bardzo dobre...:) do tego wszelkiego rodzaje pieczenie, albo rolada zawijana w bekonie i do tego sos musztardowy. Mzna też zrobić calzone nadziewane mięsem, pomodorami i serem na ostro...:)

sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
        • sznupkowie Re: mam sporo mielnonego mięsa 19.10.12, 21:38
          mozesz też podać na styl orientalny i zrobić z tego szaszłyki. Do tego rózne sosy i sałatki plus płaski chleb i masz bardzo pieknie i egzotycznie

tu przepis i zdjecie dla zobrazowania , pewnie gdzies będzie po polsku w sieci
      • pietrysia11 Re: mam sporo mielnonego mięsa 20.10.12, 12:57
        wiem, ale myslalam że z jakimiś fajnymi dodatkami można cos przygotować
    • Gość: Marek Z pieczarkami IP: *.unitymediagroup.de 19.10.12, 23:01
      Małą cebulę posiekać i zeszklić na dużej ilości oliwy. Oliwę przelać do garnka, wrzucić ok. 30 małych pieczarek (w całości) i poddusić. Potem na tej samej oliwie podsmażyć trochę siekanego wędzonego boczku. Oliwę, cebulę i boczek dodać do (1,5 kg na tą ilość pieczarek) mielonego, wbić 3-4 jajka, dodać pieprz i majeranek do smaku, dobrze wymieszać. Nie dodawać bułki (nie ma być za pulchne, żeby się nie rozleciało).

Każdą pieczarkę osobno okleić mielonym. Obtoczyć w mące, można też dodatkowo w jajku a potem tartej bułce. Smażyć na głębokim oleju albo piec w piekarniku (jest łatwiej).

===============

Albo: Pieczeń rzymska, czyli klops w keksówce. Te same składniki. Można zamiast grzybów dać kawałki papryki (surowej, w różnych kolorach, na 1,5 kg mięsa wystarczy pół czerwonej i pół zielonej), albo mięs w innych kolorach (kurczak, wątróbka) pokrojonych w grubą kostkę i krótko podsmażonych, albo wszystkiego naraz. Jajek na twardo akurat nie próbowałem bo nie lubię.
      • aqua48 Re: Z pieczarkami 20.10.12, 17:43
        Ja lubię czerwoną paprykę i cukinię nadziewane mięsem mielonym doprawionym tak jak na mielone kotlety. Zapiekam w piekarniku. Do tego sos grzybowy, ryż na sypko i jest bardzo fajne danie.
        Albo kotlety z mięsa mielonego pieczone na kratce grillowej w piekarniku. Do mięsa dodaję tylko żółtko, przeciśnięty czosnek (dużo, bo lubię), sól i pieprz, oraz łyżkę mąki ziemniaczanej (żeby się trzymały i nie pękały) mokrą ręką formuję płaskie kotlety wielkości małej dłoni, smaruję je oliwą i piekę na kratce, są pyszne, można je podać w chlebie pita z sałatką. Albo z jajkiem sadzonym, lub smażonymi pieczarkami na wierzchu.
    • Gość: x usmaż mięso liuzem, przełóż do formy do zapiekania IP: *.unitymediagroup.de 20.10.12, 19:06
      najlepiej okrągłej jak do tortu, po mięsie przesmaż pokrojąną cebulę, podlej bulionem wołowym, dodaj soli, pieprzu i kminku i duś aż bulion wyparuje. Oddzielnie ugotuj ziemniaki mączyste, dodaj mleko, masło, przypraw gałką muszkatołową i ugnieć na puree. Gotową cebulę połóż na mięsie, na górze rozłóż puree i do nagrzanego 200 °C (obieg) lub 220 ° góra-dół piekarnika na pół godziny. Jeżeli ziemniaki nie będą dostatecznie zrumienione to przygrzej od góry grillem.
      Danie gotował dzisiaj w TV Tim Malzer. Kuchnia angielska, więc wykwintna ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka