Dodaj do ulubionych

odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali

IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 20:28
próbował ktoś kiedyś odgrzewać w mikrofali pieczone ziemniaki? domyślam się, że nie będzie ani chrupiący, ani specjalnie zachwycający, ale zastanawiam się czy będzie w ogóle zjadliwy? Pytanie kieruję raczej do tych mniej ortodoksyjnych w kuchni, którzy wiedzą jak wygląda jedzenie posiłków w biurze, po prostu zastanawiam się czy dało by się takiego ziemniaka zabrać do pracy i odgrzać. Albo takie gotowane w mundurkach. Da się? Czy robią się całkiem gumowate?
Obserwuj wątek
    • Gość: annjen Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.centertel.pl 31.10.12, 20:38
      to lepiej go od poczatku upiec w rej mikrofali, bedzie smakowal jak gotowany w mundurku.
      • bene_gesserit Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 31.10.12, 20:43
        Zgadzam sie, ze lepiej go upiec od razu w mikrofali, ale nie będzie smakował jak gotowany w mundurku - będzie o wiele lepszy, bo w czasie mikrofalowania się wysusza (na co nie ma szansy w wodzie ;) - tak spreparowany ziemniak ma kruchą konsystencję, idealną i jako tworzywo do kopytek, gnocci czy czego tam, jak i zjedzenia z sosem.

Pieczone odgrzewane mogą być takie sobie, bo się mogą zrobić zbyt suche. Odgrzałabym pod przykryciem, zeby nie tracił już wody.
        • Gość: x żeby się pyra w mikrofali nie wysuszyła, IP: *.unitymediagroup.de 01.11.12, 10:00
          wystarczy postawić obok na talerzu (obrotowym) filiżankę z wodą.
          • bene_gesserit Re: żeby się pyra w mikrofali nie wysuszyła, 01.11.12, 11:20
            Wtedy będzie jak gotowana na parze. A wlasnie chodzi o to, zeby nie była.
      • Gość: gość Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 20:47
        hm.. faktycznie, o tym nie pomyślałam :) a na ile minut mniej więcej takiego surowego średniego ziemniaka na największej mocy trzeba nastawić, żeby się upiekł? nie używałam nigdy mikrofali do gotowania, tylko do szybkiego odgrzewania posiłków w pracy, więc kompletnie nie mam pojęcia o gotowaniu w mikrofali...
        • bene_gesserit Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 31.10.12, 20:59
          To wszystko zalezy. Bardzo duży nie może być, bo zrobi się na nim sucha skorupa, a srodek będzie surowy. Najlepsze są takie średnie z dużych ziemniaków. Oczywiście wyszorowane. Robimy sobie takie w pracy, mamy słabą mikrofalę i ten max, ktory mamy, to nie jest max lepszego sprzętu - dlatego ziemniaki musza posiedziec około 12 minut. Idealne z cacykami albo czymś w tym stylu.
          • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 21:01
            To czym wy je pieczecie i czy one są faktycznie pieczone??????
            • bene_gesserit Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 31.10.12, 21:05
              To jest mikrofalówka bez opiekacza, ale smak jest naprawdę ok. Jakaś 1/7 wody z ziemniaka wyparowuje, więc nie tylko ma kruchą konsystencję i fajnie się łączy z sosem, ale i ma bardziej skoncentrowany smak. O wiele lepszy od ziemniaków z wody, chociaż bez tego miłego posmaku, który mają pieczone.
              • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 21:27
                No to te z opiekaniem w mikro albo z opiekacza mają to "coś"... i tę skórkę prawie jak z ogniska, taką jakby wewnętrzną pod "mundurkiem" :-)
                Zapachu dymu jednakowoż nie da się uzyskać nijak... eeech...
          • Gość: gość Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 21:09
            dzięki wszystkim za rady:)
            Też mamy w pracy raczej słabą mikrofalę, ale popróbuję. Właśnie takie z jakimś sosem jogurtowym albo innym chodziły mi po głowie.
            • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 21:35
              W warszawskim zoologu w sezonie dają pieczone ziemniaki z taką niby sałatką - starty wyrazisty ser żółty, kukurydza, sól, pieprz i majonez (czy tam jogurt) + masło koperkowe lub czosnkowe do wyboru.
              Jak nienawidzę kukurydzy, tak w tej postaci jadam... Wielce kaloryczne, ale chrzanić to - raz na jakiś czas można sobie pozwolić :-) Właśnie te dodatki robię w domu do ziemniaków, jak mamy ochotę z córcią na "wystawny" obiad... Pociesznie wygląda sam początek - jeden spory (albo dwa mniejsze) ziemniak na pustym talerzu, bo dodatki stoją sobie osobno póki co :-D
              • Gość: gość Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.12, 21:50
                skoro już wspominasz o Warszawie w wątku o pieczonych ziemniakach.. jest takie miejsce blisko pl. Konstytucji, gdzie podają rewelacyjne ziemniaki z przeróżnymi nadzieniami :) lokal założyła dziewczyna, która (w dużym skrócie) rzuciła pracę w korporacji żeby piec ziemniaki.. :) Nie będę tu robić reklamy i nie podam nazwy ani dokładnego adresu, jak ktoś będzie chciał to i tak znajdzie :) Ale i lokal i właścicielka są bardzo inspirujące a pieczone ziemniaki rewelacyjne :)
                • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 21:56
                  Poproszę o adres tego przybytku na priv - mail jak w nicku nielogowanym + gazetowa końcówka :-)

Na razie jestem w miejscu zwanym "...i okolice", ale w domu w Warszawie bywam co jakiś czas, więc chętnie się wybiorę.
            • Gość: jackk3 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: 184.70.195.* 31.10.12, 23:23
              Jestem ciekaw reakcji twoich kolegow/kolezanek z pracy jak 'zablokujesz' kuchenke mikrofalowa na co najmniej kilkanascie minut.
              • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 23:25
                Gość portalu: jackk3 napisał(a):

> Jestem ciekaw reakcji twoich kolegow/kolezanek z pracy jak 'zablokujesz' kuchenke
                > mikrofalowa na co najmniej kilkanascie minut.

Iiiii, tam - włożą kilka i wszyscy będą zadowoleni :-)
                • bene_gesserit Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 01.11.12, 11:21
                  Potwierdzam :)
                  Reszta, ta bez ziemniaków, natomiast będzie zazdraszczać i następnego dnia pojawi się z siatami :)
        • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.12, 21:00
          Pieczenie ziemniaka w mikrofali, to nie kwestia minut niestety...
          W swoim czasie piekłam, używając funkcji grill+crisp (czyli grzanie góra-dół) - trwało godzinę, jak nie lepiej.
          Uprzednio upieczony i odgrzany w mikrofali ziemniak jest obrzydliwy - póbowałam. W ogóle odgrzewane ziemniaki dobre są tylko jako odsmażone - czy to w formie plasterków, czy w formie zrumienionego placka-babki, jeśli były tłuczone.

Teraz do pieczenia ziemniaków używam elektrycznego piecyka-opiekacza, takie nieduże coś wolnostojące z dwiema grzałkami (góra-dół) i rożnem. Średnie ziemniaki - około 50 minut, większe ponad godzinę na najwyższej temperaturze... chyba coś ponad 220 stopni. Głowy nie dam, czy kółko skali nie kończy się na 180 + kawałek do "max", ale tak coś mi się wydaje, że jednak kończy się na 220 - nie mam akurat urządzenia na podorędziu :-)
    • doral2 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 31.10.12, 20:56
      da się.
      ale smak nie powala na kolana.
      są ciepłe i to tyle, co można by w temacie powiedzieć.
    • nottymoni Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 01.11.12, 07:17
      W uk pieczone ziemniaki sa niesamowicie popularne i ja sama czesto zabieram do pracy.
      Kupuje jednak gotowce, tzn mrozone pieczone ziemniaki, i podgrzanie go w mikrofali zajmuje ok 4 minuty. Skorka wprawdzie nie jest juz chrupiaca ale nadal sa bardzo smaczne.
    • Gość: pinkink micro IP: *.oc.oc.cox.net 01.11.12, 14:51
      Wez podluznego , w miare rownego ziemniaka, surowego oczywiscie, zawin w mokry, papierowy recznik i wsadz do micro.
      Czas gotowania jest rozny.
      Bedzie jakies 4-6 minut. Zalezy od mocy kuchenki. Niektore maja juz wmontowany guzik z napisem 'potato' i wystarczy tylko nacisnac.
      Po gotowaniu trzeba zostawic jeszcze na 1 minute, zeby doszedl. Jesli pod palcem nie czujesz, ze jest dostatecznie miekki, dodaj minute czy dwie.
      Jest doskonaly i wcale nie suchy.
      Co prawda nie widze sensu w odgrzewaniu ziemniakow, zwlaszcza w biurze, ale w takich razach stosuje sie plastikowa pokrywke z dziurkami, specjalnie do micro. Nic nie wysycha.
    • lonely.stoner Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 01.11.12, 17:42
      ja robie tak jak inni- sirowy duzy ziemniak do mikrofali- oczywiscie wyszorowany i podziurkowany- nakluty widelcem, tak samo mozna w mikrofali sobie ugotowac brokula (ja lubie brokula z serem- potrzebny czysty brokul, oczywiscie podzielony na rozyczki podlac troszke wody, sol i na top- starty zolty ser, do mikrofali na jakies tam pare minut - sprawdzac co jakis czas czy gotowe. Mozna przykryc miseczke taka folia spozywcza- ta przezrczysta, wtedy mniej wody wyparuje i nie jest takie suche).
    • matylda1001 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 02.11.12, 14:36
      Gość portalu: gość napisał(a):

> próbował ktoś kiedyś odgrzewać w mikrofali pieczone ziemniaki?<

Tak, tydzień temu :) Zostało mi kilka z niedzielnego obiadu (takich w ziołowej posypce) i w poniedziałek odgrzałam w ramach eksperymentu. Odgrzewały sie w naczyniu do mikrofali, z niedomkniętym okienkiem, moc 750, czas 4min. Wyszły całkiem dobre więc zostały zjedzone. Ważne jest to, żeby po upieczeniu nie pakować gorących do zamkniętego pojemnika, a dac im spokojnie wystygnąć, żeby nie zaparowały. Potem, po odgrzaniu najlepiej od razu wyjąc z mikrofali, też żeby nie zaparowały.
    • mikael0 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 02.11.12, 17:39
      Można można. Tylko odgrzewaj w mikrowali w naczyniu zafoliowanym lub przykrytym drugim talerzem do momentu aż będą gorące. Następnie żeby właśnie były chrupiące, podsmaż na patelni lub piekarniku.

I gwarantuję, będą OK.
      • marciasek Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 04.11.12, 17:49
        > Następnie żeby właśnie były chrupiące, podsmaż na patelni lub piekarniku.

1. w pracy???
        2. skoro na patelni lub w piekarniku, to po co uprzednio w mikrofali?
    • matylda1001 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 03.11.12, 00:57
      42andzia napisał(a):

> To zależy kto co lubi, ponieważ mi takie odgrzewane ziemniaki nie smakują, stają się suche i pozbawione smaku. Ale na pewno da się zjeść.<

Właśnie o to chodzi, że nie stają się suche, ale wręcz przeciwnie. Trzeba pilnować, żeby nie zaparowały. Pozbawione smaku też nie są, bo czym przyprawisz do pieczenia, to samo będzie na nich przy odgrzewaniu.
      • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 01:08
        Pytanie tylko, czy mówimy o ziemniakach pieczonych w całości - jakby z ogniska albo z pieca węglo-drzewnego(?), czy o takich pieczonych/zapiekanych w kawałkach na blasze, doprawionych tym i owym :-)
        • matylda1001 Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 04.11.12, 16:53
          Gość portalu: beata_ napisał(a):

> Pytanie tylko, czy mówimy o ziemniakach pieczonych w całości - jakby z ogniska
          albo z pieca węglo-drzewnego(?), czy o takich pieczonych/zapiekanych w kawałkach na blasze, doprawionych tym i owym :-) <

No właśnie, teraz to tez już nie wiem o co Autorce chodziło :) ale co to za różnica? pieczone to pieczone, chyba, że o skórkę chodzi. Ja odgrzewałam ziemniaki, ktore były pokrojone na "ósemki", skropione oliwą, posypane przyprawami i upieczone w piekarniku. Nie były takie złe.
          • Gość: beata_ Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 17:41
            Tak sobie właśnie pomyślałam po przeczytaniu Twojego posta :-)
            Moim zdaniem, takie doprawione ósemki czy inne w kawałakch lepiej się bronią po podgrzaniu, a ziemniak pieczony w całości po odgrzaniu jest do kitu - ale skoro innym smakuje... Mojej córci też nie przeszkadza taki odgrzany i jakoś z tym muszę żyć :-)
    • 83kimi Re: odgrzewanie pieczonego ziemniaka w mikrofali 08.11.12, 11:31
      Można podgrzać i da sie to zjeść, wiadomo, że nie jest takie dobre jak od razu po wyjęciu z piekarnika, ale jest jadalne. A może posypiesz pieczone ziemniaki tartym serem żółtym przed wsadzeniem do mikrofalówy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka