Gość: pinia IP: *.kaskada.net 31.10.12, 22:01 aby wzbogacić jej smak i aromat lub podnieść walory zdrowotne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Co można dodać do herbaty IP: *.barn.cable.virginmedia.com 31.10.12, 22:16 konfitury (z płatków lub owoców róży, wiśniowa, malinowa) miód sok malinowy, żurawinowy, aroniowy itd suszone owoce pigwy, porzeczki itp mleko rum cukier trzcinowy Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Co można dodać do herbaty 31.10.12, 22:24 plaster imbiru, łyżka miodu i po dwa plastry cytyny i limonki. Imbir wrzucić ze skórką, wtedy nie ma gorzkawego posmaku, jak herbata przestygnie. Ja osobiście piję z zielona herbatą i z wiekszą iloscia imbiru, dobrze robi na przemiane materii..:) Herbata z anyżkiem i miodem też jest fajna na zimowe wieczory..:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 13:43 skórkę z cytryny, limonki lub pomarańczy, goździki, cynamon, imbir, jak ktoś lubi to kulkę ziela angielskiego. Oczywiście nie wszystko na raz Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 13:17 pic zielona, parzona lisciasta Odpowiedz Link Zgłoś
kuchniazone Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 13:55 Co prawda tematem przewodnim w tym wpisie jest jajko ale jest też właśnie inspiracja herbaciana kuchniazone.blogspot.com/2012/11/jajko-na-miekkoile-minut.html Do kubka wrzucasz kawałek obranego korzenia imbiru wraz z herbatą i zalewasz wrzątkiem, po lekki przestygnięciu dodajesz plasterek cytryny, pomarańczy i miód. Imbir rozgrzewa i ma działanie przeciwzapalne, cytrusy to witamina C i aromat pozytywnie wpływający na nastrój, miód - bomba witaminowa - i dla przypomnienia chociaż pewnie większość wie, miód nakładamy czystą łyżeczką, jeśli włożymy ją do herbaty, to należy ją umyć i wytrzeć jeśli chcemy ponownie nabrać miodu i żeby zachować jak najwięcej jego wartości temperatura napoju do którego dodajemy miód nie może być zbyt wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 14:08 moid traci wiekszosc jesli nie wszystkie pozytywy powyzej temp 42-44 C ze sie podepre cytatem... Mit 12. Herbata słodzona miodem jest zdrowsza Sam miód ma wiele zdrowotnych walorów, jednak po podgrzaniu do ponad 40 stopni staje się smaczną, choć generalnie bezwartościową mieszaniną glukozy i fruktozy. Traci niemal wszystkie właściwości lecznicze, ulatnia się też większość olejków eterycznych. Można więc słodzić herbatę miodem, ale pomoże nam to najwyżej przybrać na wadze. Podobnie jest z cytryną. Sporo osób dodaje ją do herbaty z nadzieją na zaopatrzenie swojego organizmu w witaminę C. Niestety, i ten związek rozpada się w wysokich temperaturach. Odpowiedz Link Zgłoś
kuchniazone Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 17:03 W mojej rodzinie są pszczelarze i propagują słodzenie miodem herbaty, kakao a nawet kawy nie może być jedynie bardzo gorąca. Znalazłam na stronie pewnej pasieki taki wpis: "Czy miód dodawany do gorącej herbaty traci wszystkie swe dobroczynne właściwości? Nie, osłabia się tylko aktywność części składników, głównie enzymów: diastazy i inwertazy. Więc lepiej odczekać chwilę i dodawać miód do niezbyt gorącej herbaty. " Niektórzy twierdzą, że miód traci wszystkie właściwości przy 40 stopniach. Ja jeśli chcę się typowo "podleczyć miodem" rozpuszczam go w letniej wodzie. Natomiast uważam, że dodany do przestudzonej herbaty zachowa część wartości odżywczych i jest zdrowszy niż cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: triis Re: Co można dodać do herbaty IP: 178.73.48.* 01.11.12, 18:29 Ja z kolei od mojego byłego niedoszłego teścia, pszczelarza, słyszałam o 70 stopniach. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 18:55 sprawdz w jakiej temp rozkladaja sie enzymy - to jest ta, ktora jest za wysoka Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Co można dodać do herbaty 03.11.12, 00:43 Wszystko jedno, miód, cukier czy słodzik - po dodaniu tego nawet najlepsza herbata traci cały smak i aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 14:01 Zależy do jakiej herbaty. Do zielonej nie lubię dodawać czegokolwiek, przynajmniej na ciepło. Bo latem czasem dodaję plasterek imbiru, ociupinę miodu i sok z limonki i robę taką smakową mrożoną. Do czarnej czasem daję plasterek pomarańczy, albo konfiturę. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 15:44 Do czarnej liściastej parzonej dodaję listki świeżej mięty. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 16:00 Mam od kilku lat własną trawę cytrynową, więc dodaję ususzone liście, resztę zużywam jako składnik past curry. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_tenenbaum Re: Co można dodać do herbaty 01.11.12, 18:32 Czarna herbata ze świeżym imbirem doskonale rozgrzewa. Jeśli "drapie mnie w gardle" lub gardło zaczyna mnie boleć, to po takim napoju najczęściej "jak ręką odjął". Tylko, że w moim przypadku plaster imbiru wrzucony do herbaty to za mało (za delikatny smak). Trę kawałek korzenia na drobnookiej tarce i odsączam sok na sitku (wlewając ów sok do herbaty). Można dosłodzić jak ktoś lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Co można dodać do herbaty 02.11.12, 07:48 Kapitalny dodatek do herbaty: owoce pigwowca pokroić w cieniutkie plasterki, wybrać gniazda nasienne. Plasterki upchnąć ciasno w słoiku, obficie przesypując cukrem. Puszczą mnóstwo soku, zarówno ten sok jak i owoce są świetnym dodatkiem do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Co można dodać do herbaty 02.11.12, 09:12 Piję głównie zieloną z dodatkiem cynamonu. Pokochałam ten smak. Cynamon pomaga utrzymać w ryzach insulinę, przeciwdziała jej skokom, a tym samym panujemy nad apetytem i trzymamy linię ;). Ważne to jest dla osób na dietach niskowęglowodanowych, o niskim IG itp. W przeciwieństwie do miodziku, który działa zupełnie na odwrót, i który jest tyleż wart, co i cukier. Od słodzenia można się naprawdę odzwyczaić i doceniać prawdziwy smak herbat czy kawy. Cukier czy miodzik to jest profanacja wszelkich szlachetnych napoi. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Co można dodać do herbaty 02.11.12, 09:29 lashqueen napisała: > Cynamon pomaga utrzymać w ryzach insulinę, przeciwdziała jej skokom, a tym samy > m panujemy nad apetytem i trzymamy linię ;). mam nadzieje ze "caly swiat" ma twoje geny, bo inaczej to tak samo warte jak inne dodatki, kazdy dodaje cos dla smaku i aromatu, Odpowiedz Link Zgłoś
42andzia Re: Co można dodać do herbaty 02.11.12, 14:53 miód, sok różnego gatunku, cytryna, sok z pigwy. Lub kupić herbatę owocową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia A co z cytryną? IP: *.kaskada.net 02.11.12, 18:22 Dziękuję za odzew. Andziu, oczywiście, że można kupić gotowe mieszanki, ale chodziło mi o takie domowe sposoby, np coś z ogródka. Niestety, owoce pigwowca mi się zmarnowały, bo nie wiedziałam, co z nimi zrobić. Ale co z cytryną, wiele razy czytałam, aby nie dodawać jej do herbaty. Liście herbaty zawierają nieprzyswajalny glin, który pod wpływem cytryny zmienia się w wchłaniany cytrynian glinu, a glin może powodować chorobę Alzheimera. Podobno, jednak, kiedy dodamy cytrynę do samego naparu (bez fusów czy torebki) nic złego się nie dzieje. Słyszeliście o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
mamagnoma Re: A co z cytryną? 02.11.12, 18:38 Z plasterkiem pomarańczy. Dużo lepsza niż z cytryną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: Co można dodać do herbaty IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 20:02 Ach, rum z czerwoną herbatą na zimne jesienne dni, to jest właśnie to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w2 Re: Co można dodać do herbaty IP: *.globalconnect.pl 02.11.12, 22:27 Listki geranium, odmiany potocznie zwanej anginką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobalt_x Syrop klonowy dla bogatych, IP: *.play-internet.pl 07.11.17, 19:17 trochę drogi jak na słodzik ale dobry. Zależy też do jakiej herbaty. Do owocowych jeśli smak wydaje mi się za slaby to dodaję syropu owocowego. W zimę chętnie troszeczkę posiekanego imbiru. W komunie piło się czarną herbatę z cytryną i cukrem. Dzisiaj nie pije czarnej ale czasem skuszę się na zimową herbatkę z cytryną. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Co można dodać do herbaty 07.11.17, 19:57 Doskonała [jak dla mnie] jest herbata z konfiturą z imbiru. Odpowiedz Link Zgłoś
rkpe123 Re: Co można dodać do herbaty 09.11.17, 16:03 Polecam taki przepis: do herbaty dodać imbir (najlepiej świeży), trochę miodu i cytryny. Pomaga też na przeziębienie Odpowiedz Link Zgłoś