Dodaj do ulubionych

Co to może być? podobno pyszne.

07.11.12, 14:26
Wafel - andrut, na to farsz ziemniaczany, duszone (chyba) pieczarki, ser żółty. Całość zwinieta jak rolada, pokrojona w plastry, panierowana w jajku i w bułce, smażona na oleju, podawana na gorąco np. do barszczyku, a i na zimno podobno pyszne. Znam z opowieści, bez szczegółów, zaciekawiło mnie. Może ktoś z Was wie na ten temat coś więcej?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Co to może być? podobno pyszne. 07.11.12, 14:37
      matylda1001 napisała:

> Wafel - andrut, na to farsz ziemniaczany, duszone (chyba) pieczarki, ser żółty.
      > Całość zwinieta jak rolada, pokrojona w plastry, panierowana w jajku i w bułce
      > , smażona na oleju, podawana na gorąco np. do barszczyku, a i na zimno podobno
      > pyszne. Znam z opowieści, bez szczegółów, zaciekawiło mnie. Może ktoś z Was wie
      > na ten temat coś więcej?
      wujek gugiel pokarze ci zdjecia, przepisy i komentarze innych, ktorzy to przerabiali, np tu KLIK

wafel pelni funkcje neutralnego w smaku nalesnika. mysle, ze to moze byc dosc dobre.
      jak wiadomo, wszystko jest kwestia gustu. krkowka z musztarda w soli tez sporo osob sie zachwyca, a dla mnie jest niejadalna.
      wiec czy naprawde jest dobre zadecydujesz po zrobieniu i sprobowaniu.
      • ania_m66 oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t 07.11.12, 14:38

• matylda1001 Re: oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t 07.11.12, 16:19
          Dziękuję, Aniu :) Nie wiedziałam pod jaką nazwą tego szukać.
          Wygląda fajnie i komentarze są zachęcające. W każdym razie koleżanka, która została tym poczęstowana też szuka przepisu, więc chyba warto spróbować.
          • ania_m66 Re: oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t 07.11.12, 16:26
            matylda1001 napisała:

> Dziękuję, Aniu :) Nie wiedziałam pod jaką nazwą tego szukać.

alz ja tez nie mialam pojecia, ze cos takiego istnieje :)
            po prostu wrzucilam w gugla: "rolada andrutowa, ziemniaki, pieczarki", czyli slowa-klucze i taka to cala filozofia efektywnego poslugiwania sie wyszukiwarka.
            • Gość: Tesia Re: oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 16:58
              Moja córka to robi, jest bardzo smaczne.
              • dvoicka Re: oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t 07.11.12, 18:54
                ktoś mi mówił, że robił taką wersję krokietów, w której zastępował naleśniki lekko rozmoczonymi (chyba w mleku) waflami.
                tamte były chyba z mięsem, ale w sumie idea ta sama.
                • thiessa Re: oczywiscie pokaZe, nie pokarze :) n/t 07.11.12, 19:45
                  Nie trzeba moczyc wafli. Cala sztuka polega na tym zeby nalozyc gorace nadzienie, wtedy wafle zmiekna i bedzie mozna je zawinac. A przepis w sumie tez niepotrzebny. Mozna zrobic z dowolnym, nawet z farszem do ruskich. Widzialam ten wynalazek jakis czas temu w babskiej gazecie, nie wiedzialam, ze zaczyna byc modny:-)
    • Gość: Endy Re: Co to może być? podobno pyszne. IP: *.gdynia.mm.pl 07.11.12, 20:54
      moja tesciowa robi cos takiego tylko z samymi ziemniakami z cebulka i boczkiem, pycha!
    • Gość: Agni Re: Co to może być? podobno pyszne. IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.12, 07:56
      Zostałam ostatnio poczęstowana, naprawdę smaczne. I fajnie wygląda, taka zabawna przekąska do złapania w rękę:-)
    • Gość: asiakusy nz Re: Co to może być? podobno pyszne. IP: 119.154.186.* 08.11.12, 09:53
      pamiętam takie na Białorusi, farsz był chyba mięsny, ale też wafel i panierka
      może w rosyjskim internecie poszukaj? (yandex)
    • Gość: asiakusy nz Re: Co to może być? podobno pyszne. IP: 119.154.186.* 08.11.12, 10:01
      link do mięsnego, ale przecież można nadziać wg woli:

vkusno-gam.ru/cgi-bin/index.cgi?p=4143
      • Gość: asiakusy nz Re: Co to może być? podobno pyszne. IP: 119.154.186.* 08.11.12, 10:04
        i jeszcze ziemniaczane, ale smażone bez panierki:
        vcusna.ru/kartofelnaja-zakuska-iz-vafelnyh-korjej-recept.html
        • mitta Krokiety na waflu 08.11.12, 16:40
          Tak to nazwała koleżanka, podając mi przepis. Zaraz zrobiłam, zdjęcia również i ... zupełnie zapomniałam. Dopiero czytając opis olśniło mnie. Wstawiłam przepis do galerii, może kogoś zainspiruje, bo ja już kombinuję z innymi nadzieniami. Tutaj link:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,140310943.html
          • anka125 Re: Krokiety na waflu 09.11.12, 13:30
            Można i tak:

chimerowegotowanie.blox.pl/tagi_b/199728/ukrainskie-mielone.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka