Dodaj do ulubionych

zielone winogrona - co mozna zrobic

08.12.12, 07:25

Dostalam w prezencie spora skrzynke. I mam klopot, bo za winogronami specjalnie nie przepadam, a wyrzucic nie chce.
Czy cos mozna z nimi zrobic? Zupelnie nie mam pomyslu.
O ile wiem kompotow ani dzemow sie z nich nie robi.
Sa bezpestkowe, bardzo duze, niezbyt smaczne, slodkie ale twardawe. Nie ma mowy zebym to zjadla.
Uszczesliwiac nimi nikogo nie bede, bo raz, ze nie sa nadzwyczajne, a dwa - kto lubi to sobie sam kupi. Kosztuja grosze.

Bede wdzieczna za pomysly.
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 07:47
      Kupujesz ser o smaku lekko orzechowym, tez cheddar, kroisz w kostke i na przemian
      z winogronami zajadasz :)

bedzie dobrze wchodzic . no moze jeszcze krakersy ..

Minnie
      • Gość: en Re: zielone winogrona - co mozna zrobic IP: *.static.chello.pl 08.12.12, 09:35
        Robi się konfitury - poszukaj w necie, od razu wyskakują przepisy. Myślę, że dobre byłyby z wyrazistym dodatkiem (skórka cytrynowa, imbir np.). Znalazłam galaretke z winogron: www.mniamusnie.com/przepis-21182-galaretka_z_winogron.html. A może sok wyciśnij?
    • lashqueen Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 09:31
      Ja spotkałam się z przepisami na konfitury, sama jednak nie robiłam.
      Tu jeden przykład
      www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=9327
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 09:39
        mozna zrobic taki koktail wieloowocowy
        2.bp.blogspot.com/-ufeYJJJ7uFY/T8VSQMsS-iI/AAAAAAAAAGQ/NQ9vBJeCmNo/s1600/SAM_0850.JPG
        Minnie
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 09:39
          ps
          mozna tez to zamrozic w formie lodow

M.
    • mhr2 Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 10:38
      do kazdej salatki, sosu
    • roseanne Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 14:25
      sok
      salatka owocowa
      dodac do pieczonego drobiu
      galaretka- jelly do pieczywa
      • aqua48 Ja robię dżem 08.12.12, 14:41
        Wychodzi bardzo dobry, lekko kwaskowaty. Trzeba tylko winogrona rozgnieść, rozparzyć w rondlu, przetrzeć gorące przez sitko, żeby pestki nie przedostały się do dżemu i dopiero potem zasypać cukrem i smażyć.
    • pinkink3 Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 19:01

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
      Dodawanie po kilka do salat czy jako jako przegryzka z serem, krakersami czy czym tam jeszcze nie rozwiazuje sprawy. Jest ich duzo po prostu.

Mysle o jakims 'przetworstwie', przy czym chcialabym, zeby efekt byl w miare smaczny. Robota dla samej roboty nie ma dla mnie sensu.

Tak jak pisalam, to nie sa smaczne winogrona., tak jak zreszta wiekszosc bezpestkowcow. Sa slodkie i mdle. A mnie marzyl by mi sie dzem, ktory przypominalby agrestowy. W moim miejscu agrest nie istnieje;))

Ciekawe, czy pomysl by sie udal gdybym dala mnostwo soku z cytryny?
      Czy ktos mial podobne doswiadczenia ? I czy dzem by sie udal , w znaczeniu - 'zsiadl'?
      • linn_linn Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 08.12.12, 20:00
        Musisz wyszukac odpowiedni przepis: np. laczyc winogrona z jablkami. Poeksperymentowac. Nikt z nas nie zna smaku tych winogron, wiec gwarancji raczej nie da.
      • mysiulek08 Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 24.01.13, 00:55
        Pink, znam te winogrona i wiem o czym mowisz. "Agrestowego' nic z nich nie zrobisz, skorka bardzo twarda sie zrobi, duza ilosc soku z cytryny zbije przetwor na amen, probowalam bo tez nie mam agrestu.. Probowalam tez zagotowac je po prostu z cukrem zeby byly do sosow, otworzylam jeden sloik, hmmm... wole milczec.

Jedyne zastosowanie, bardzo na sile, to zrobienie chutneya np z moreli i dodanie tych winogron jako wypelniacze, ale skorke i tak bedzie czuc.

Masz kompostownik w ogrodzie? Jak masz, to wiesz.. choc ciezko sie wyrzuca.
        • kk345 Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 24.01.13, 10:43
          Od grudnia juz chyba je przerobiła :)
      • klara551 Re: zielone winogrona - co mozna zrobic 24.01.13, 15:07
        Winogrona w occie zrobione jak śliwki są fantastyczne. Dżem zrobiony z soku jest klarowny albo ze zmiksowanych owoców a wtedy skórka nie przeszkadza.Można zrobić galaretkę z soku ale to długo trzeba gotować lub można wykorzystać cukier żelujący a wtedy wyjdzie coś co udaje dżem. Ponieważ winogrona nie są aromatyczne można zaszaleć i dodać np. badian lub wanilię,cynamon,goździki. Można też winogrona zamrozić i dodawać do koktajli lub jeść jak lodowe kuleczki. Dżem winogronowo-cytrynowy z dodatkiem drobniutko zzestowanej skórki i soku np z limonki to może być to. Możesz do dżemu z soku dodać np cale owoce borówki lub pokrojone w kostkę mango.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka