Dodaj do ulubionych

ziarno zboza na chleb

15.12.12, 13:47
Mam pytanie do tych, co pieka domowy chleb i sami miela ziarno. Gdzie kupujecie zboze? W Warszawie widzialam tylko w Leclercu, ale jest drozsze od zwyklej maki.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 14:04
      typuje, ze sieja sobie w skrzynkach na balkonie ;-)
      a na serio, to pewnie w sklepach ze zdrowa zywnoscia bym pytala i na rynkach u prawdziwych chlopow, jesli tacy docieraja do stolicy.
      ale masz porzadny mlynek do takiego zboza? taki ktory mieli, a nie rozdrabnia?
    • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 14:23
      Bazar Szembeka :)
      • aniuszka84 Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 14:42
        Dzieki za namiar.
        Mlynek do zboża mam od niedawna, właśnie chciałabym zrobić z niego użytek.
        O sklepach ze zdrową żywnościa myślałam, ale tam ziarno jest strasznie drogie.
        A we młynie przykładowo mąka kosztuje podobno ok. 2-3zł za kg, a ziarno 70gr.
        Na Wolumenie widziałam ziarno, ale takie dla ptaków. Przyjeżdza tam też taka staruszka, co ma mąki z szymanowskiego młyna, może u niej można będzie kupić ziarno, muszę zapytać.
      • Gość: aaa Re: ziarno zboza na chleb IP: 62.121.127.* 15.12.12, 17:10
        Do jarka_zielona_pietruszka
        Gdzie dokładnie na Szembeku można kupić mąkę na chleb?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 18:06
          Pytanie było o ziarno, nie o mąkę. Spytaj w budce przy środkowym wejściu od Zamienieckiej. Mają tam ziarno, kupowałem pszenicę. Można o ziarno spytać też rolników, którzy handlują ziemniakami.
          Co do mąki to trzeba poszukać, myślę, że mają, ale ja nie kupuję mąki na Szembeka. Sam kupuje w młynie Ciechanowiec. Paczka 5 kg 9 zł, jedynie orkiszowa 5 kg 10 zł
    • morski-konik Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 16:07
      W sklepach z żywnością ekologiczną. Nie mylić z wielkimi marketami.
    • doral2 Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 16:42
      na każdym, porządnym bazarze kupisz.
    • Gość: jagoda Re: ziarno zboza na chleb IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.12, 19:02
      W sieci Lewiatan kupisz ziarno orkiszu za niecałe 4 zł za kilogram.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 22:02
        Gość portalu: jagoda napisał(a):

> W sieci Lewiatan kupisz ziarno orkiszu za niecałe 4 zł za kilogram.

A czemu tak bardzo drogo. a za pszenicę płacę 1 zł za 1kg za żyto 60 gr za 1 kg . tyle samo za owies i jęczmień
        • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 15.12.12, 22:03
          sorki nie dopisałem za orkisz 1 zl za 1 kg
          • jagoda85 Re: ziarno zboza na chleb 16.12.12, 11:44
            Gdzie kupujesz orkisz za tak niską cenę? Ostatnio widziałam w sklepie ze zdrową żywnością 0,5 kg ziarna orkiszowego za 8 zł.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 16.12.12, 12:27
              jagoda85 napisała:

> Gdzie kupujesz orkisz za tak niską cenę? Ostatnio widziałam w sklepie ze zdrową
              > żywnością 0,5 kg ziarna orkiszowego za 8 zł.

tutaj www.mlynciechanowiec.com.pl/
              • jagoda85 Re: ziarno zboza na chleb 16.12.12, 12:58
                Ale w tej ofercie nie ma orkiszu, nie widzę też cen.
                • jarek_zielona_pietruszka Re: ziarno zboza na chleb 16.12.12, 22:14
                  Zadzwoń i spytaj. Ceny mają przystępne.
                  • aniuszka84 Re: ziarno zboza na chleb 18.12.12, 21:49
                    Pytałam dzisiaj na Wolumenie, na jednym stoisku z produktami sypkimi powiedzieli, że zboża w ogóle nie mają (tylko takie dla ptaków, ale z niego chleb raczej nie wyjdzie?). Na drugim pan miał orkisz po 10zł za kilo, a jak zapytałam skąd, to powiedział, że rośnie sobie dziko gdzieś w naszych górach. Przecież orkisz w ogóle w Polsce nie rośnie? Żyto też miewa, ale od czasu do czasu, w stałej ofercie ma za to mąkę żytnią razową po 5zł za kilo.
                    Jednym słowem, porażka...
                    • squirk Re: ziarno zboza na chleb 18.12.12, 22:06
                      Ziarna zbóż widzę na stronie młyna, w którym kupuję mąki itp. (pewnie wiele młynów ma je w ofercie) a orkisz owszem, rośnie w Polsce w gospodarstwach ekologicznych.
                      :-)
                      • aniuszka84 Re: ziarno zboza na chleb 18.12.12, 23:03
                        No ale to nie jest na dziko, skoro w gospodarstwach :)
                        • squirk Re: ziarno zboza na chleb 19.12.12, 00:21
                          "Przecież orkisz w ogóle w Polsce nie rośnie?" - na to odpowiedziałam. Rośnie jak najbardziej :-)
                    • jagoda85 Re: ziarno zboza na chleb 26.12.12, 21:34
                      aniuszka84 napisała:

> Pytałam dzisiaj na Wolumenie, na jednym stoisku z produktami sypkimi powiedziel
                      > i, że zboża w ogóle nie mają (tylko takie dla ptaków, ale z niego chleb raczej
                      > nie wyjdzie?). Na drugim pan miał orkisz po 10zł za kilo, a jak zapytałam skąd,
                      > to powiedział, że rośnie sobie dziko gdzieś w naszych górach. Przecież orkisz
                      > w ogóle w Polsce nie rośnie? Żyto też miewa, ale od czasu do czasu, w stałej of
                      > ercie ma za to mąkę żytnią razową po 5zł za kilo.
                      > Jednym słowem, porażka...

Jak to u nas orkisz nie rośnie? Jakieś bzdury ci człowiek opowiadał. W Polsce uprawia się coraz więcej orkiszu. Przecież to odmiana pszenicy. Dawniej uprawiano jej bardzo dużo, ale komuniści stwierdzili, że jest to mało wydajny rodzaj pszenicy, więc przestano ją uprawiać. Bardzo dużo orkiszu jest uprawiane w Czechach, i większość tego co jest u nas stamtąd właśnie pochodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka