Dodaj do ulubionych

Beza na 10 osób

IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.12, 09:15
Proszę osoby doświadczone w pieczeniu Pavlovej, z ilu białek zrobić bezę na 10 średnich porcji, i jak ją piec, w ilu stopniach i jak długo żeby nie wyszła surowa? mam piekarnik bez termoobiegu i jeden poziom.
Obserwuj wątek
    • floress Re: Beza na 10 osób 27.12.12, 09:28
      10 białek, temperatura 180 stopni, po włożeniu od razu zmniejszyć do 120 i piec godzinę. Po wyłączeniu zostawić do ostygnięcia, nie wyciągać od razu bo skapcanieje.
      • marghe_72 Re: Beza na 10 osób 28.12.12, 01:26
        aż 10?
        • floress Re: Beza na 10 osób 28.12.12, 08:08
          marghe_72 napisała:
          > aż 10?

No dobra, 8 wystarczy, chociaż zależy jakie jajka. Ja robię z 10, ale fakt, że zawsze oprócz dużej robię ze 4 mniejsze beziki do zjedzenia ;) Ale jajka L, więc przy S inaczej to wyjdzie.

• mitta Re: Beza na 10 osób 28.12.12, 08:41
            Ja robię z sześciu białek i na 10 osób spokojnie wystarczy. Przepis ciągle ten sam z galerii, moim zdaniem idealny. Czasami, kiedy mam 1 - 2 więcej białek dokładam je zwiększając proporcjonalnie ilość cukru - 50 g na białko. Czasu pieczenia nie zmieniam. Wychodzi wtedy naprawdę wielka beza.
            pavlova
    • Gość: Bezova Re: Beza na 10 osób IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.12, 21:05
      Skąd się biorą takie rozbieżności w sposobie pieczenia? już nawet w tym wątku. 180 stopni i przykręcić do 120, piec godzinę, 180 i przykręcić do 150, piec półtorej godziny, a widziałam też inne warianty, już nie wiem czego się trzymać.
      • mitta Re: Beza na 10 osób 30.12.12, 22:25
        Wypróbuj ten zalinkowany przepis, ja wg niego nauczyłam się pavlovej, zresztą sama zobacz, jakim ciągle cieszy się powodzeniem.
      • floress Re: Beza na 10 osób 31.12.12, 13:54
        Dzisiaj robiłam, z 6 białek. Uwielbiam pavlovą, robię bardzo często. Mam swój wypróbowany przepis, wychodzi zawsze idealnie. Wystarczy trzymać się zasady, na każde białko 50 g cukru. Ja daję pół na pół puder i zwykły. Do tego na każde 5 białek łyżeczka mąki ziemniaczanej i łyżeczka soku z cytryny. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i zmniejszam do 120. Zostawiam na godzinę, jak wyłączę to po jakichś 15 minutach otwieram piekarnik i zostawiam do wystygnięcia.
        Beza jest chrupiąca z zewnątrz i mokra w środku.
        • mitta Re: Beza na 10 osób 31.12.12, 15:46
          W sumie przepis podobny. Ja zamiast cytryny daję zwykły lub winny ocet. Też często robię, bo wszyscy wolą pavlovą od innych ciast, zwłaszcza, gdy dam na wierzch dużo owoców. I pomyśleć, że podchodziłam do tego, jak do jeża i kilka lat mi zajęło zanim zdecydowałam się upiec.
          Moim zdaniem najważniejsze jest dobrze ubić białka - najpierw bez cukru, a potem dodawać go partiami cały czas ubijając mikserem. Białka staną się takie gęste i szkliste. No i pamiętać, że to nie zwykła beza - z zewnątrz chrupiąca, a w środku warstwa pianki.
          • Gość: Bezova Re: Beza na 10 osób IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 16:34
            Zrobiłam z tego przepisu, wyszła zbyt wilgotna w środku, nie wiem co było nie tak, nie mam ręki do bezy.
            • mitta Re: Beza na 10 osób 03.01.13, 17:27
              Może zrobiłaś za wysoką, albo piekłaś w tortownicy? Ja robię okrąg na papierze na ok 25 cm i pianę z białek wykładam do wysokości ok.4 cm - jeśli jest jej dużo to wychodzi poza okrąg. Półtorej godziny w 150 st. - musi się upiec. Ja piekę z termoobiegiem, po upieczeniu od razu wyciągam z pieca i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby nie wyszła. To jest najprostsze i najszybsze (do przygotowania) ciasto, napisz coś więcej, jak robiłaś, może znajdziemy jakiś błąd.
              A może nigdy nie jadłaś pavlovej, ona ma mieć w środku taką wilgotną piankę, jakby niedopieczoną. Mówią nawet, że pavlova to taka nieudana beza.
              • ania.nie.nie Re: Beza na 10 osób 04.01.13, 09:32
                ja piekę w nagrzanym do 130 stopni piekarniku przez 30 minut, potem zmniejszam do 100 stopni i zostawiam z półtorej godziny...w takiej temperaturze pavlova tez wychodzi
              • Gość: Bezova Re: Beza na 10 osób IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 14:14
                Może z termoobiegiem ta temperatura jest w sam raz, a bez powinna być inna? nie wiem, wszystko robiłam jak należy, beza była dość płaska. Przy krawędzi była pianka w sam raz, a blisko środka była taka półpłynna, żelowa.
                • mitta Re: Beza na 10 osób 04.01.13, 19:40
                  Jeżeli beza była płaska i mokra, to może białka się rozjechały, bo były źle ubite. Żeby je dobrze ubić jajka muszą być świeże (białka mogą być mrożone, ale ze świeżych jaj), a naczynie i łopatki miksera pozbawione śladów tłuszczu. Ja zawsze najpierw ręcznym mikserem na najwyższych obrotach ubijam same białka i kiedy są już dobrze ubite dodaję w kilku partiach cukier, cały czas ubijając. Z cukrem też jeszcze ubijam 3 - 4 minuty. Białka są wtedy tak sztywne, że można je kroić nożem. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet, krótko miksując na najniższych obrotach. Potem formuję okrąg i piekę, jak w przepisie. Beza w piecu jeszcze rośnie. Nie polecam zwiększania temperatury i czasu, bo się zrumieni, a nie powinna (ja czasem zakrywam papierem, jak się zaczyna mocniej rumienić).
                  Po upieczeniu powinna z wierzchu, od spodu i po bokach być krucha, a w środku mieć póltora cm warstwę wilgotnej pianki - w żadnym razie półpłynnej. Moim zdaniem to świadczy albo o złej jakości białek, albo o złym ich ubiciu. Świeże, dobrej jakości białko poznasz po tym, że trzyma kształt, stare się rozlewa, jest rzadkie, wodniste. Nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Spróbuj jeszcze raz, dodaj więcej kartoflanki, piecz z termoobiegiem, powinna wyjść.
                  • Gość: bezova Re: Beza na 10 osób IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.13, 21:06
                    Dzięki, może rzeczywiście zbyt mało przyłożyłam sie do ubicia piany, termoobiegu niestety nie ma mój piekarnik.
                    • mitta Re: Beza na 10 osób 05.01.13, 08:42
                      Bez termoobigu też da radę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka