Dodaj do ulubionych

Jaka zupe-krem teraz polecicie?

IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.01.13, 23:46
Nie znam sie dobrze na kuchni a kremow to juz w ogole nie umiem robic - mam jedynie przepis na zupe-krem z cukini (teraz za droga), z dyni (odpada) i z pomidorow (cenowo nawet przejdzie ale ile mozna jesc to samo :) ). Moze polecicie jakies smaczne i sprawdzone zupy-kremy na teraz, poprosze o przepis oczywiscie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: beata_ Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 00:23
      Jarzynową?
      Z kalafiora, brokułów, marchewki, fasolki (zielonej) albo fasoli suchej białej, groszku (zielonego, mrożonego) albo grochu (suszonego)...
      Co tu polecać? Wszystko zmiksujesz na krem...
      • znana.jako.ggigus Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 00:34
        z marchewki z sokiem pomaranczowym, ja ja niedokladnie miksuje, oto przepis:
        Słodka zupa marchewkowa

Czas wykonania: trzydzieści minut
        Stopień trudności: łatwe

Składniki (dla 2-3 osób):
        1 cebula, pokrojona w cienkie talarki
        połowa pora (biała część), pokrojona w cienkie talarki
        3-5 marchewek, pokrojonych w cienkie talarki
        2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
        2-5 łyżek śmietany sojowej (lub mleka)
        oliwa lub olej
        1 łyżka bulionu warzywnego
        sok z jednej pomarańczy, świeżo wyciśnięty
        ocet balsamiczny
        przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pasta hot curry, sproszkowana papryka ostra i słodka, sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta kurkumy

Wykonanie:
        Na małym ogniu smażyć pora, cebulę, liścia laurowego i ziele angielskie 3-5 minut, aż warzywa zrobią się szkliste. Dodać marchewkę i czosnek; smażyć 2-3 minuty, często mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Zalać wodą do przykrycia, dodać pastę hot curry i bulion, gotować 8-12 minut aż do miękkości. Dodać śmietanę i sok, gotować 2-3 minuty na małym ogniu. Zdjąć z ognia, usunąć liścia laurowego i ziele angielskie, lekko zmiksować, przyprawić. Na talerzu ewentualnie przyprawić octem.
    • Gość: Marek Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.62-99-58.dynamic.clientes.euskaltel.es 14.01.13, 02:39
      Zmiksuj to:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,46865215,46865215.html
    • Gość: Endy Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.13, 02:45
      krem z pieczarek, krem z ziemniakow podany z chrupiacym boczkiem, marchewkowo-paprykowy z curry, brokulowy, z zielonego groszku (mrozonki).
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 06:56
        kukurydza z puszki, mleko kokosowe, tarta marchew- niewiele, chili w proszku. nie zastepuj mleka kokosowego smietana bo to zupelnie inny gorszy smak
        • Gość: A Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 07:45
          U mnie na bazarku jeszcze dynię można dostać!
          Kocham krem z dyni z lekką nutką chili.
    • zia86 Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 11:22
      Tani i przepyszny krem to krem porowo-ziemniaczany - klik, zupa z kukurydzy(najlepsza na świeżej kukurydzy ale na takiej z puszki też daję radę :)) - klik 1, klik 2
      Moje następne odkrycie to krem fasolowy - klik,, praktycznie nic do niej nie trzeba a smakuje super.
      Następny krem na wypadek kiedy nic nie ma w lodówce, to zawsze ziemniaki i cebula się znajdą. ;) - klik, bardzo dobry.
      Cebulowo-porowy z mascarpone, gładki i pyszny -
      klik
      Krem marchewkowy - klik, jedna z naszych ulubionych zup. Jest przepyszna, orzechy możesz pominąć ale warto je dodać, nadają zupie zupełnie innego smaku.
      Marokańska z soczewicą -
      klik, robiłam w tamtym tygodniu, w przepisie nie jest podane ale ja na końcu wszystko miksuje, wychodzi świetny, lekko ostry kremik.
      No i na koniec moja ulubiona zupa - krem brokułowy - klik.
      To tak na szybko i z dostępnych składników, jeśli jeszcze będziesz potrzebowała przepisów to pisz, przypomnę sobie więcej przepisów. :)
    • marghe_72 Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 12:41
      bazyliowa
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,20354995,20354995.html?wv.x=1

pomidorowa z marchewką
      1 nieduża cebula
      1 mała marchewka
      1 ząbek czosnku - posiekany
      400 g pomidorów z puszki
      1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
      2 łyżki oliwy
      1 łyżka mąki
      450 ml wywaru z warzyw
      Szczypta cukru
      Sól
      Pieprz
      Sok z cytryny
      Swiezy tymianek

Grzanki:
      Chleb
      Oliwa
      Sól pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
      Chleb pokroić w kostkę. Położyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 8 – 10 minut. Co jakiś czas przemieszać

Zupa:
      Marchew i cebule pokroić w spora kostkę
      W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i cebulę, smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i mąkę, smażyć 1 minutę.
      Dodać pomidory, koncentrat, wywar, cukier i sok z cytryny. Zagotować.
      Zmniejszyć gaz i gotować przez 20 -25 minut. Wrzucić tymianek.
      Zmiksować
      Podawać z grzankami

pomidorowa
      Do garnka wlać 1 - 2 łyżki oliwy
      na oliwę wrzucić 2 ząbki czosnku i 1 cebulę (pokrojone)
      Podsmażyć
      dodać 2 puszki pomidorów
      Doprawić solą, pieprzem i cytryną
      wrzucić trochę świeżej bazylii
      Jeśli całość za gęsta dolać wody

Całość zmiksować

Podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem śmietany lub jogurtu

pomarańczowo imbirowa

Niecały kilogram marchwi
      1 cebula
      tabasco
      bulion warzywny - około litra
      sok z 2 - 3 pomarańczy
      śmietana kremówka - kilka łyżek
      sól, pieprz
      skórka pomarańczowa i cytrynowa
      łyżka startego imbiru
      oliwa

marchew obrać, pokroić w talarki. Na oliwie obsmażyć drobno pokrajaną cebulę i imbir. Zalać bulionem i dodać marchew. Gotować jakies pół godziny. Zmiksować, dodać sok z pomarańczy i przyprawy (sporo tabasco). Podgrzać , podawać z kleksem śmietany, posypaną startymi w długie "wiórki" skórkami

(mozna nie dawac tabasco jesli ktoś nie lubi)
    • tralalumpek Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 13:02
      kremowa selerowa :)
      • tralalumpek Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 13:04
        za wczesnie sie nacisnelo w poprzednim wpisie

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131262026,131262026.html
    • lashqueen Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 13:38
      Karczochowy! Taki najprostszy - szalotka podsmażona na oliwie, wywar, ziemniak, karczochy. zmiksowane. Można dodać trochę śmietanki lub startego parmezanu. Do tego grzanki.
    • mhr2 Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 14:29
      mialam troche gulasz wiec zmixowalam dodajac smietane i swierza papryke dla smaku,
      nam smakowalo z bagirtka,
      • mhr2 Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 14:30
        bagietka mialo byc, przepraszam
    • lonely.stoner Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 14.01.13, 14:30
      na zime moja ulubiona zupa krem to z pora i ziemniakow- 2 pory, pare ziemniakow, wszystko kroisz, podsmazasz na olivie, dodajesz sol, zalewasz woda, gotujesz, jak zmieknie to do blendera, i potem mozna doprawic jak ktos lubi smietana. Rozgrzewa wysmienicie!
      a poza tym zupe krem ze wszystkiego mozna zrobic- z takich teraz tanszych wersji to moze byc wszelkie mrozone warzywa, groszek z puszki, marchewka, pomidory w puszce, wlasciwie zupe krem to mozna ze wszystkiego zrobic.
    • Gość: Lorna Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.13, 21:32
      Dzieki za odpowiedzi! A w szczegolnosci za przepisy i linki do przepisow!

Odpowiadam pozno bo dzieci mialam chore a wiec i urwanie glowy. Ale zaraz na spokojnie wszystko poczytam i poprzegladam.

Ktos wspomnial o kremie z pieczarek - czy moge prosic o sprawdzony przepis? Juz raz robilam i byl niewypal...

Co do dyni to tez niedawno kupilam ale to niestety byla bardzo sucha w srodku, skora za to potwornie twarda - umeczylam sie niemilosiernie z ta dynia a smaku takiego juz nie miala.

I czy ktos rzeczywiscie miksowal zupe jarzynowa na krem? Cos mi sie wydaje ze nie mialaby apetycznego wygladu a ja lubie jesc oczami :)

• Gość: beata_ Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.13, 23:17
        Gość portalu: Lorna napisał(a):

> [...]
        > I czy ktos rzeczywiscie miksowal zupe jarzynowa na krem? Cos mi sie wydaje ze
        > nie mialaby apetycznego wygladu a ja lubie jesc oczami :)

Ja pisałam i ja miksowałam :-)
        Co może być nieapetycznego w wyglądzie zmiksowanej jarzynowej, bo nie bardzo rozumiem???? W zależności od tego jakich jarzyn dasz więcej, będzie miała bardziej lub mniej zdecydowany kolor i smak zresztą też :-)
        "Zrównoważona" jarzynowo będzie jasna w kolorowe piegi (od marchewki np. czy fasolki, brokułów lub świeżych, zielonych przypraw). Śmietana/śmietanka/jogurt/mleko jeszcze ją rozjaśnią. Pomidory podbarwią na pomidorowo, zielone dodatki - na zielono, buraki - na burakowo, kukurydza - na żółto itd...

ps
        Celowo użyłam określenia "pomidorowo" i "burakowo" - jak wiadomo, to specyficzne odcienie "czerwieni" :-)
    • Gość: kaska Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? IP: *.w109-213.abo.wanadoo.fr 18.01.13, 22:55
      Z kukurydzy z puszki ,przesmazyc cebulke na zloty kolor,do tego bulion , ciut wody zagotowac kilka minut zmiksowac,mozesz potem przetrzec przez sitko,dodac gesta smietane i jeszcze raz miksowac.
    • coralin Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 19.01.13, 14:29
      Na teraz czyli na zimę zdecydowanie z soczewicy doprawionej po bliskowschodniemu, albo z grochu.
      • sznupkowie Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 19.01.13, 15:24
        Krem z pieczarek

Na rozgrzaną patelnie dodać masło, czosnek i cebule i pieczarki - drobno posiekane Doprawić pieprzem i solą. Porządnie zesmażyć i podłać bulionem. Dodac dwa ziemniaki pokrojone w kostkę i gotowac az będą miękkie. Dodajemy pół szkłanki ulubionego białego wina i pół opakowania serka Philadelphia o smaku szczypiorkowym..:) Miksujemy wszystko i gotowe Doprawiamy solą i pieprzem i ścieramy odrobiny gałki muszkatułowej , posypujemy świeżą pietruszkę..:)
    • Gość: GMK Krem z buraków IP: *.centertel.pl 20.01.13, 11:16
      Jadłam u mojej siostry pyszną zupę krem z buraków z nutą świeżego imbiru i kleksem śmietany.
      Cudo po prostu!
      Aby krem z jarzyn nie był tylko papką przed miksowaniem okładam trochę jarzyn i dodaję je pokrojone do zmiksowanej zupy.
    • mhr2 Re: Jaka zupe-krem teraz polecicie? 20.01.13, 11:38
      Gość portalu: Lorna napisał(a):

> Nie znam sie dobrze na kuchni a kremow to juz w ogole nie umiem robic - mam jed
      > ynie przepis na zupe-krem z cukini (teraz za droga),

wiec troche sie znasz, w ten sposob zrobisz ja z kazdego warzywa, widze tez ze je lubisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka