buddhaforme 26.01.13, 20:37 Czy da się upiec bezę, jeśli temperatura mojego piekarnika zaczyna się od 180 stopni? Wszystkie przpisy mówia o duzo nizszych temperaturach, a zastanawiam sie czy jest jakis 'myk' zeby jakoś taka beze upiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: temperatura piekarnika a beza 26.01.13, 20:59 na logike jest, ale trzeba ruszyc glowa. uchyl drzwiczki piekarnika i zabezpiecz np rolka recznika papierowego chylaca sie ku koncowi (nowa bedzie za gruba), czy czyms takim. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: temperatura piekarnika a beza 26.01.13, 21:20 szkoda ręczników, wystarczy włożyć drewnianą łyżkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: temperatura piekarnika a beza 26.01.13, 21:56 doral2 napisała: > szkoda ręczników, wystarczy włożyć drewnianą łyżkę. wydaje mi sie, ze przy temp. poczatkowej 180° szpara uzyskana lyzka moze byc za mala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coca cola Re: temperatura piekarnika a beza IP: *.186-22-96.mc.videotron.ca 13.03.13, 16:40 wariatka- zadnym papierem - wsadz miedzy drzwi jakas duza lyzke metalowa,albo widelec czy noz Odpowiedz Link Zgłoś
bucefal_macedonski Re: temperatura piekarnika a beza 26.01.13, 22:09 Jest metoda. Przecież bezy pieczono na długo zanim wdrożono do piekarniczego użytku termostaty. Inna nazwa bezów to zapomniane ciastka, bo wkładało się je pod koniec dnia do dogorywającego pieca i zostawiało do rana. Zatem: 1. Rozgrzej piekarnik do 180stopni 2. Wyłącz. Otwórz piekarnik. 3. Wsadź blaszkę z bezą i zamknij. 4. Idź spać. 5. Rano wyciągnij. Problem może być jeśli masz na wyposażeniu kuchni genialne rozwiązanie pod postacią piekarnika wyłącznie termoobiegowego, który po wyłączeniu będzie pracował i tak i tak, aż do wystudzenia wnętrza. Wtedy pozostaje uciec się do myku z niedomkniętymi drzwiczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: temperatura piekarnika a beza 26.01.13, 22:37 obawiam się, że to może nie wystarczyć. mój piekarnik dość szybko się wychładza po wyłączeniu. to nie to co dawne piece. po pół godziny raczej nie ma więcej niż 50 stopni. a jeżeli piecze się jedną dużą bezę (do pavlovej czy dacquise) to potrzebuje ona więcej czasu. chyba że mowa o malutkich bezikach - wtedy może się udać. wydaje mi się, że pomysł z uchylonym piekarnikiem jest lepszy, choć jeśli piekarnik jest bardzo "inteligentny" to może być ciężko go przechytrzyć, bo się będzie po prostu mocniej nagrzewał :/ i jeśli jest "inteligentny" to schładza obudowę i pewnie sam wychładza się jeszcze szybciej niż tradycyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: temperatura piekarnika a beza 27.01.13, 17:48 Czyli najlepiej załatwić sprawę na etapie kupowania piekarnika. W moim (gazowym zresztą) najniższa temperatura to 130 stopni. Myślę jednak, że można sobie poradzić i z innymi, tylko trzeba znaleźć indywidualną metodę dla danego rodzaju piekarnika. Bo te bardziej inteligentne będą usiłowały przechytrzyć człowieka, a i stygnięcie też odbywa się w różnym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś