Dodaj do ulubionych

cisato francuskie... help

IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 20:59
Jestem prawdziwym antytalentem cukierniczym. Kiedyś zwalałam to na piekarnik Amiki, teraz mam Siemens`a i to samo. Koleżanki tak się zachwycają gotowym ciastem francuskim więc pomyślałam, że i ja spróbuję. Z grubsza było tak: rozłożyłam ciasto, na to masę z jabłek, zawinęłam w roladę i do nagrzanego piekarnika. Po 50 min. wyjęłam pięknie zrumienioną. Niestety środek glutowaty i mokry. Próbowałam jeszcze ją dopiec ale bez poprawy. Podejrzewam, że przez te jabłka. Jednak niedawno widziałam jak Pascal też robił jakąś roladę z tego ciasta. Przypuszczam, że mu wyszło więc, co ja robię nie tak? Robiłam jeszcze tartę ale z podobnym skutkiem, tzn. brzegi i kratka na wierzchu cudo, a spód w ogóle nie podrósł. Czy powinnam go wcześniej podpiec?
Jeśli macie jakieś sugestie, to będę wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: cisato francuskie... help 01.02.13, 21:04
      masa z jabłek zawiera dużo płynu, a zatem z założenia powoduje zakalec.
      jaka rada?
      - posypać dobrze ciasto mąką, zanim masę nałożysz. ale to rada dla osób już nieco wprawionych w wypiekach.
      - spróbować z mniej mokrymi owocami.
      - spróbować z cieńszą warstwą owoców, w tym masa jabłkową.
      - nie zawijać rolady, pociąć ciasto w kwadraty, na każdy kwadrat łyżka tejże masy jabłkowej i tak nie przykryte piec.

a pascalom i innym kuchmistrzom zawsze na ekranie wychodzi.
      mogą robić kilkanaście dubli, aż wyjdzie.
      nieudanych prób wszak nie pokazują.
      więc się nie dołuj.
      próbuj, w końcu za którymś razem wyjdzie, o ile się nie poddasz :)
      • Gość: marty na Re: cisato francuskie... help IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 21:30
        Dzięki, wypróbuję wszystko, bo nie mam zamiaru się poddawać.
        ... Ale myślisz, że Paskal (czy ktokolwiek inny) pokazywałby coś, o czym z góry wie, że się nie może udać? Wydaje mi się, że jednak rolada z ciasta francuskiego może upiec się w środku, tylko nie mam pojęcia jak....
    • bene_gesserit Re: cisato francuskie... help 01.02.13, 21:24
      Francuskie nie nadaje się do mokrych nadzień po prostu. Niektórzy robią na nim tarty, ale imo skutkuje to tym samym - glutem zamiast spodu.
      Możesz go użyć do zrobienia rożków z jabłkiem. Koniecznie posmaruj górę rożków rozkłóconym jajkiem - zyskają piekny kolor. Mozesz też poszukać przepisu na tarte tatin - idealna na tę porę roku, zwłaszcza na cieło (a polana np koniakiem i podpalona to już w ogóle). We francuskim chodzi o to, zeby gorące suche powietrze miało do niego jak największy dostęp, inaczej wyjdzie glut. Acha - tylko rozgrzany piec, tylko zimne (!) nadzienie i krótki w ogóle w obróbce kontakt z ciepłymi rzeczami (typu ręce cukierniczki ;)
      • Gość: marty na Re: cisato francuskie... help IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 21:32
        hm... czyli jednak się nie da?
        • bene_gesserit Re: cisato francuskie... help 02.02.13, 00:48
          Czyli nie ma boskiej siły, żeby zwinięty z jabłkami francuz wyrósł w środku. Mokre nadzienie owinięte francuzem, ponacinanym u góry - ok, rolada - wyjdzie z glutem. Pascal nie jest wielkim kucharzem.
        • neurosis Re: cisato francuskie... help 02.02.13, 10:47
          z francuskiego najczęściej robię 'ślimaczki' czy to na słodko, czy na wytrawnie. Przed pieczeniem pokrój roladę na plastry i rozłóż płasko na blasze, już w formie pojedynczych ciasteczek, zawsze wychodzą ok.
      • Gość: miu Re: cisato francuskie... help IP: *.fbx.proxad.net 02.02.13, 10:51
        Bene, ciasto francuskie jak najbardziej nadaje sie do jablek. Tarta z jablkami na ciescie francuskim jest wielkim klasykiem domowej kuchni francuskiej. Rzecz lezy w zrobieniu.

Martyna opisala zas strudel z jablkami , wielki niemiecki klasyk, pysznosci.

Niestety, nie potrafie odgadnac co zrobilas nie tak jak trzeba :( Moze ciasto jest kiepskiej jakosci, skoro takze Bene twierdzi, ze czasem robi sie rozciapany zakalec?
        • bene_gesserit Re: cisato francuskie... help 02.02.13, 15:12
          Już odbyłam podobną dyskusję na tym forum parę razy, ale powtórzę: to, ze Francuzi robią coś od stuleci nie oznacza automatycznie, ze to musi smakować. Dla mnie ciasto francuskie powinno być suche i listkowane. Glutowatego, przemoczonego spodu nie polubię - pod mokrym, cięzkim nadzieniem nie polistkuje się, nawet jesli sie jakimś cudem dopiecze - więc po co używać ciasta z taką ilością masła? Wdzięk francuza lezy w konsystencji, ktora w spodzie mokrej tarty nie ma siły się pojawić. Jesli zlinkowana przez ciebie tarta składa się z pojedyńczej warstwy jabłek i niczego/niewiele więcej (czyli jest w zasadzie czymś podobnym do nieodwróconej tarty Tatin), to wyjdzie, ale w takim razie przyklad jest kiepski, bo jak to się ma do rolady z ciasta francuskiego? Tak czy siak: do tart z mokrym, cięzkim nadzieniem o wiele lepiej nadaje sie ciasto kruche, podpieczone wcześniej na slepo.

A klasycznego wiedeńskiego Apfelstrudel nie robi się z francuza, po prostu. Poza tym, jak pisałam, ciasto z owinięte ciastem francuskim mokrego nadzienia moze wyjść, to samo w formie rolaty - będzie glutem i nie ma siły, zeby się upiekło. To przeczy prawom fizyki po prostu.
          • aqua48 Re: cisato francuskie... help 02.02.13, 15:36
            Popieram przedmówczynie, takie ciasto nie wyjdzie. Kawałki jabłka położone na kwadratach z ciasta francuskiego mają szansę.
            Jeśli chce się robić kruche z mokrą masą z jabłek to też dobrze pod jabłka sypnąć na ciasto warstwę bułki tartej, lub mielonych orzechów, żeby wciągnęły wilgoć z masy w trakcie pieczenia.
          • Gość: miu Re: cisato francuskie... help IP: *.fbx.proxad.net 02.02.13, 19:26
            Bene, jestem malo "desrozerna", wiec sama rzadko pieke slodkie jedzenie. Jednak zawsze, gdy jestem u kogos (czyli u Francuzow) i podaja tam tarte jablkowa, to spod jest cieniutki i chrupiacy. Bardzo czesto jest tak cienki i tak wysuszono-chrupiacy ze trudno go przekroic lyzeczka; bo jest ryzyko wystrzalu w niewiadomym kierunku. Slowem ciasto francuskie jest dokladnie takie jakie musu byc dla ciebie: suche, listkowate.

Strudle tez bardzo czesto jadam w Niemczech . Ciasto jest francuskie, polfrancuskie lub filo zawiniete wielokrotnie; co daje taki efekt jak francuskie - chrupie az milo.
    • mhr2 Re: cisato francuskie... help 02.02.13, 11:02
      Gość portalu: marty na napisał(a):

> Z grubsza było tak: rozłożyłam
      > ciasto, na to masę z jabłek, zawinęłam w roladę i do nagrzanego piekarnika.

to juz programowa mizera, ich sie zawija w rolade
      • Gość: miki202 Re: cisato francuskie... help IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.13, 19:51
        Po pierwsze nie ucz się kobieto piec z telewizora. Oczywiście, że oszukują. I to jak!!! Raz jedyny widziałam, jak się kucharz przyznał. Rick Stein robił "ciasto, które zawsze wychodzi". Nie wiem, co mu się stało, ale się przyznał, że piekli je dwa razy , a program był oczywiście zmontowany.
        Na starość postanowiłam nauczyć się upiec to i owo. Zabrałam się za to metodycznie, metodą prób i błędów opanowałam m.in. keks, piernik apolki, fondante, tartę tatin i takie tam najłatwiejsze placki typu zmieszać, wylać do formy i upiec. Wystarczy. Ale przy okazji tych prób i błędów trochę się nauczyłam i z dużym prawdopodobieństwem wiem, kiedy telewizyjni cukiernicy łżą jak bure suki. Pomijam tych fachowców, co to bez plastycznego cukru, plastycznej czekolady i plastycznego marcepanu nie potrafią upiec najprostszego ciastka. Bóg z nimi. Ale są tacy od tart, biszkoptów, tortów itede, itepe. Co prawda już nie wyciągają gołą ręką blachy z "rozgrzanego" piekarnika, ale gołym okiem widać, że kruche ciasto koło kruchego ciasta nawet nie leżało,a w biszkopcie jest 10 dkg maki i 25 dkg proszku do pieczenia.
        Podsumowując dla początkujących: wybrać sobie dwa - trzy ciasta i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Jak się złapie bakcyla - przejść do następnych.
        A ciasto francuskie dobrze jest trochę rozwałkować. Z takiego cieńszego wychodzą świetne pierożki. A z bardzo cienkiego może by i rolada wyszła. Uwaga - takie ciasto b. łatwo się lepi i rozmazuje. Wiecie, czemu się nie lepi fachowcom z telewizorni? Bo je wałkują na zmrożonych blatach, a nie dlatego, że zdolniejsi od nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka