Dodaj do ulubionych

mleko z mlekomatu

05.02.13, 18:10
jest to surowe mleko niepoddane oborbce cieplenj. na mlekomacie jest napisane zeby przegotowac- ale wtedy nie masensu kupowanie takiego mleka bo to tak smao jak kupic pasteryzowane. no wiec jak gotujecie takie mleko czy bezposrednio dajecie do np platkow ?
Obserwuj wątek
    • Gość: AnkaKw Re: mleko z mlekomatu IP: *.ennet.pl 08.02.13, 11:22
      Oczywiście,można je gotować.Ale ja tylko podgrzewam w mikrofali.
      Nie lubię gotowanego mleka.
      Mleko z mlekomatu jest doskonałe na zsiadłe.
      • linn_linn Re: mleko z mlekomatu 08.02.13, 12:46
        Nie chodzi o to, ze moze. Musi byc zagotowane przed spozyciem. Szczegolnie wtedy, gdy podaje sie je dzieciom.
        • dominikjandomin Re: mleko z mlekomatu 09.02.13, 10:54
          linn_linn napisała:

> Nie chodzi o to, ze moze. Musi byc zagotowane przed spozyciem. Szczegolnie wted
          > y, gdy podaje sie je dzieciom.

Kto powiedział, że musi? Jest jakiś przepis karny? Gotowane mleko jest ohydne, to raz. A dwa - pokolenia wychowały się na surowym mleku i co? Druga głowa nie wyrosła...
          • nchyb Re: mleko z mlekomatu 09.02.13, 15:28
            > Gotowane mleko jest ohydne, to raz.
            rzecz gustu, dla mnie surowe mleko jest ohydne, a mleko prosto od krowy - ohydne do kwadratu. Ale piszę wyraźnie - wg mnie, a nie autorytatywnie (jak ty) stwierdzam, ze tak właśnie jest...

> A dwa - pokolenia wychowały się na surowym mleku i co?
            I zdaje się, ze śmiertelność była inna niż teraz, przeżywali najsilniejsi, co nie było związane wyłącznie z jakością mleka oczywiście, ale całokształtu, w tym i tegoż mleka...
    • mhr2 Re: mleko z mlekomatu 09.02.13, 12:19
      japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> jest to surowe mleko niepoddane oborbce cieplenj. na mlekomacie jest napisane z
      > eby przegotowac-

szkoda ze nie mam czegos takiego, napis musi byc, a zapytac sie tego producenta mozna,
    • nchyb Re: mleko z mlekomatu 09.02.13, 15:30
      któryś już raz na forum zauważyłam wątki o mlekomatach. Nigdy nigdzie takiego nie widziałam, gdzie takie są? W Polsce? W jakich miastach? Przy okazji - jak to to działa, idzie się ze swoją butelką, garnkiem? Ile kosztuje?
      • Gość: ira Re: mleko z mlekomatu IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.13, 16:26
        W Polsce. W różnych miastach, widuję i w Krakowie, i w małych miastach.

krakow.naszemiasto.pl/galeria/opis/1622795,krakow-nowy-mlekomat-przy-ulicy-lea-zdjecia,galeria,3898339,id,t,tm,zid.html
        Są butelki. Ile kosztuje nie wiem, nigdy nie kupowałam.
      • salsadura Re: mleko z mlekomatu 09.02.13, 16:29
        www.google.pl/search?q=mlekomaty&rlz=1C1FDUM_enDE477DE481&aq=f&oq=mlekomaty&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka