Dodaj do ulubionych

Świeży dorsz

27.02.13, 10:20
Kupiłam dziś rano kilka świeżych filetów. Tymczasem mama podrzuciła mi schab, rozmrożony - czyli musimy go dziś zjeść. Czy rybę mam zamrozić, czy może zostać do jutra w lodówce? Dzięki
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Świeży dorsz 27.02.13, 10:39
      Nie mroź ryby - IMO mrożone ryby są wstrętne, a świeży dorsz jest pyszny. Spokojnie do jutra poleży.
    • triismegistos Re: Świeży dorsz 27.02.13, 10:44
      A co chesz z tego schabu zrobić? Bo jak go dzisiaj np. udusisz w sosie to spokojnie w tej formie to jutra wytrzyma.
    • Gość: kim Re: Świeży dorsz IP: *.free.aero2.net.pl 27.02.13, 10:46
      Jeśli się martwisz świeżością schabu, upiecz go po południu, poczeka gotowy do jutra. Jeśli jest OK, zrób mu marynatę konserwującą, np. z duża ilością czosnku i majeranku, które dodatkowo zabezpieczą mięso przed bakteriami. Upieczesz jutro.

Dorsza zjedzcie dzisiaj.
    • lashqueen Re: Świeży dorsz 27.02.13, 13:54
      Też zjadłabym rybę świeżą dziś, a mięso odgrzała sobie jutro :)
      • Gość: marbor1 Re: Świeży dorsz IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 14:03
        Dorsza też można sprawić, t.zn. posolić, popieprzyć, posypać ziółkami i skropić sokiem z cytryny.
        Jutro jak znalazł będzie gotowa ryba do smażenia.
        Nigdy świeżej ryby nie przyrządzam zaraz po kupieniu, musi poleżeć w przyprawach.
        • jackk3 Re: Świeży dorsz 27.02.13, 16:51
          I popelniasz duzy blad.
          • Gość: dyna Re: Świeży dorsz IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 18:15
            Jeżeli tak uważasz, to może już napisz dlaczego popełnia błąd, chętnie się doszkolę znawco tematu.
            • jackk3 Re: Świeży dorsz 28.02.13, 16:50
              Chocby dlatego ze mieso ryby jest zazwyczaj o wiele b. delikatne od ''zwyklego' miesa. Marynujac przez tak dlugi czas praktycznie go 'gotujesz' jednoczesnie pozbawiajac walorow smakowych (ryby). Zdarza mie sie marynowac niektore ryby ale robie to max 0.5 godziny.
          • Gość: marbor Re: Świeży dorsz IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 18:18
            Być może, nie będę się sprzeczała ale ryba, która parę godzin poleży w przyprawach jest moim
            bardzo skromnym zdaniem lepsza.
            • lashqueen Re: Świeży dorsz 28.02.13, 11:44
              Skoro tak lubisz. Ja uważam, że jak się nie mieszka w pobliżu morza i ta ryba nie była złowiona parę godzin temu, sprawiona i trafia do sklepu - to lepiej nie odkladać zjedzenia jej do kolejnego jeszcze dnia. Nie wiadomo, jak długa w sklepie leży.
    • pucio09 Re: Świeży dorsz 28.02.13, 07:33
      Dzięki za rady, ryba zjedzona, schab upieczony - będzie na dziś :-)
    • coralin Re: Świeży dorsz 28.02.13, 18:41
      Filetom nic się nie stanie dzień w lodówce. Inna sprawa z tylko wypatroszoną rybą w całości.
    • jeepwdyzlu dorsz w sklepie świeży? 03.03.14, 15:00
      jeśli sklep nie jest w miejscowości portowej w Szkocji albo Norwegii to PYTAM - jak to możliwe?
      Według mnie - każdy dorsz w Polsce MUSI być MROŻONY!!!
      jeep
      • jarek_zielona_pietruszka Re: dorsz w sklepie świeży? 03.03.14, 15:07
        A poza tym po roku jaki sens ma ten wątek?
        • jhbsk Re: dorsz w sklepie świeży? 07.03.14, 14:29
          Taki, że naszła mnie ochota na dorsza :-)
    • jeepwdyzlu Re: dorsz w sklepie świeży? 15.05.14, 00:55
      Tu się z kolegą nie zgodzę handluję swieżą rybą ,prosto z kutra
      -------
      wolno w Bałtyku łowić śledzia i flądrę
      dorsza nie ma od dziesięcioleci a jak się pojawi - jest pod ścisłą ochroną (w przeciwieństwie do atlantyckiego)
      Zatem....????
      kolejna chamska kryptoreklama?
      jeep
    • jeepwdyzlu Re: Jak to robicie? 15.05.14, 22:26
      piękne!!!
      :-)
      ale dorsz i tak jest pyszny...
      oczywiście nie z Bałtyku...
      j.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka