Dodaj do ulubionych

maka KOKOSowa a nalesniki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 19:49
witam, czy z maki kokosowej da sie upiec nalesniki(bez zadnego dodatku maki pszennej)??
probowała upiec je z maki migdałowej i nic z tego nie wyszło , masa na patelni zrobila sie rozkruszoną serwatka, nie łaczy sie.do wyrzucenia
Jak to jest z maka kokosowa ?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: maka KOKOSowa a nalesniki 27.02.13, 21:33
      Próbowałam i z kokosową i migdałową.

Z migdałową się udały, ale stanowiła ona około 1/4 całej użytej mąki.

Z kokosowej nie.

W tej chwili migdałowej używam do kruszonki w crumble ( w połączeniu z drobnymi płatkami owsianymi) i do makaroników.

A kokosowej do kokosanek i ...kiedy nie miałam mleczka kokosowego, użyłam do curry ("ugotowałam" mąkę kokosową w wodzie z dodatkiem krowiego mleka , przecedziłam)
    • feel_good_inc Re: maka KOKOSowa a nalesniki 28.02.13, 10:14
      Gość portalu: ea napisał(a):
      > witam, czy z maki kokosowej da sie upiec nalesniki(bez zadnego dodatku maki psz
      > ennej)??
      > probowała upiec je z maki migdałowej i nic z tego nie wyszło , masa na patelni
      > zrobila sie rozkruszoną serwatka, nie łaczy sie.do wyrzucenia
      > Jak to jest z maka kokosowa ?

Rzuciłaś się na low-carb?
      Z kokosowej nie zrobisz. Z migdałowej zresztą też nie. Kluczem do porażki jest tu brak skrobi.
      Bezmączne można zrobić dodając na 2-3 jajka łyżkę skrobi właśnie (ziemniaczanej lub kukurydzianej) jak to robią dukanowcy. Wychodzą z tego bardzo puchate i delikatne naleśniki.
      Jeżeli natomiast tylko chcesz bezglutenowe, to można je zrobić np. z mąki ryżowej.
      • Gość: ea Re: maka KOKOSowa a nalesniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.13, 16:19
        chodzi o jak najmniejsza zawartosc weglow.
        a z mąki sojowej -wyjada?ma stosunkowo mala zawartosc weglowodanów na 100gram
        • feel_good_inc Re: maka KOKOSowa a nalesniki 01.03.13, 09:24
          Gość portalu: ea napisał(a):
          > chodzi o jak najmniejsza zawartosc weglow.
          > a z mąki sojowej -wyjada?ma stosunkowo mala zawartosc weglowodanów na 100gram

Nie wyjadą.
          Naleśniki low-carb robi się z twarożkiem/ricottą lub śmietaną, a nie z żadnym substytutem mąki. Np. takie:
          www.cafenilson.com/2009/04/low-carb-almost-sugarless-flourless-crepes/
          • lashqueen Re: maka KOKOSowa a nalesniki 01.03.13, 10:16
            Dokładnie miałam to napisać. Bez węgli to możesz zrobić najwyzej frittatę z jakimś serem, np. taką (mięso można pominąć)
            italia-od-kuchni.blogspot.it/2012/04/frittata-na-bogato-z-serem-ricotta.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka