Gość: platka IP: 213.76.130.* 20.07.04, 13:59 Jak jest Waszym zdaniem najlepsza???? Moim LIPTON Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 14:05 Rozumiem, że nei tylko tzw. ekspresówki są brane pod uwagę? :)) Najbardzoej lubie pu ehr gerjfrutową, sprzedawana w sieci Five o'clock w suszoną skórką tych owoców :) Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 5.5R* / 193.194.132.* 22.07.04, 18:29 Twinnings - reklamowana jako produkt oficjalnego dostawcy brytyjskiego dworu. Szczególnie Prince of Wales - nie aromatyzowana mieszanka dobrych herbat chińskich. Zwracam uwagę na czyste sypanki z prowincji Yunnan. W moim rankingu wysoko też jest mieszanka chińskiej wędzonej herbaty i różnego herbacianego listowia, raczej nie indyjskiego, być może gruzińskiego lub krasnodarskiego (rejon Soczi) - mieszanka występuje pod nazwą rosyjska karawana lub samowar carycy - zależnie od sieci sklepików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 149.156.25.* 23.07.04, 08:50 najbardziej mi smakuje earl grey Tetley ale liściasta, dla mnie jest najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 14:24 Dilmah jabłkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 14:29 ...i jeszcze herbata o nazwie "truskawki w śmietanie" (na wagę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cium Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.csk.pl 20.07.04, 15:01 earl grey liptona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozarelk Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 134.146.212.* 22.07.04, 16:37 earl grey liptona - liściasta w czarnej torbie Odpowiedz Link Zgłoś
jasama Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 15:07 toć syckim widno, ze z prundem, hej! Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:14 1) nie ekspresowa 2) earl grey 3) migdałowa Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:37 ahmed - english no 1 na wagę: pu-erh żurawinowa, różano-cytrynowa, grejpfrutowa zielona jaśminowa, opakowanie pamiętam, nazwy firmy nie, a co do gatunku, to był chyba yunnan sencha (na wagę, nie musi być aromatyzowana) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:46 Earl Grey Liptona To jedyna czarna herbata, jaka pije. Najbardziej smakuje mi z cytryna i z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:57 earl greya wole z limonką niż z cytryną (kiedyś do czegoś kupiłam za dużo limonek, więc wkroiłam sobie do earl greya i tak już mi zostało - jak nie mam limonek to piję samą, bez jakichkolwiek dodatków) Odpowiedz Link Zgłoś
iwu Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 17:30 Darjeeling! Chyba nie piłam lepszej herbaty. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.telkab.pl 22.07.04, 14:06 a ja lubie miętową :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ali Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 00:00 jeśli lubisz grejfrutową to spróbuj Hiszpańską mandarynkę z płatkami róży i skórką pomarańczową. mniam Odpowiedz Link Zgłoś
amelia1 Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 19:17 Ostatnio zasmakowala mi Iguana (Bioactive) - czarna herbata lisciasta z kawalkami owocow o truskawkowo-waniliowym aromacie. Lubie tez Lipton i Teekanne. Czasami kupuje Sage i nie mam do niej zadnych zastrzezen. Nie smakuje mi natomiast Tetley. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.client.comcast.net 21.07.04, 07:09 Zielona z firmy "Mighty leave". Tylko ze bardzo droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.07.04, 21:30 Hmmm temat na czasie, jak dla mnie, jestem z firmy Teekanne i robiłam przez ostatnie 3 dni ślepe testy smaku w jednym z krakowskich supermarketów, braliśmy pod uwagę dwie nowe hernaty nad którymi szefostwo się zastania co by wprowadzic jedną z nich na rynek i Teekanne Classic i Liptona Żółtego... jutro wam powiem jak tes t wyszedł, choc ciekawe są zdania podzielone na temat Liptona... pierwszego dnia wszyscy mówili że lura bez zapachu a drugiego nawet nie którym smakował... chociaż tam samo były parzone.. jak jutro policze powiem Wam co mi wyszło z tych badań... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:37 liczyć nie trzeba :) teekane lepsza, z tym że nie classic, lecz assam. niestety do kupienia tylko workowy, a szkoda :((( Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:29 Kilka tygodni temu, po nauczce od forumowych dziewczyn, kupiłem przypadkowo czarną herbatę cejlońską HEDLEY'S. Okazała sie bardzo smaczną i przyjemnie pachnącą - po zaparzeniu też! Napisalem do nich w Interneciea w odpowiedzi dowiedziałem się, że o wyjątkowości ich tzw. produktu decyduje fakt, że jest to 100% czysta Cejlońska herbata. Jest ona ponoć uprawiana w jedym z najlepszych regionów Cejlonu (Nuvara Eliya) i co bardzo ważne pakowana zaraz po zebraniu (od momentu zebrania na plantacji do zapakowania upływa tylko 10 dni) Twierdzą, że w przeciwieństwie do innych producentów na naszym rynku ich herbaty są pakowane na Cejlonie i transportowane w takiej postaci do Polski. Co o tym myślicie? Co zaś do "szarego księcia" Liptona to widziałem dwa: w czarnej torebce i w niebieskiej, zwaną "imperialnym szarym księciem" . Czy widzieliście Państwo, jest na rynku herbata chińska PU-Erh prasowana w takie śmieszne kostki, które po zalaniu wrzątkiem zamieniają sie w całkiem dorodne listeczki herbaty. Producent pozwala ją powtórnie zaparzyć! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:55 earl to mniej niż książę. a liptona to już zupełnie. sztucznie aromatyzowana:( jeśli już pić perfumy, to wyłącznie twinningsa, złagodziwszy smak mlekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 213.76.130.* 22.07.04, 07:47 Kiedyś były takie zwykle herbaty i byly o dziwo dobre. Teraz gatunków jest zatrzęsienie a w sumie trudno trafić na coś naprawdę dobrego...o tych torebkowych ;) nawet nie warto wspominać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 62.87.210.* 22.07.04, 10:43 U mnie numer jeden to ostanio Honeytee, inzcej zwana Bergtee. Zawiera dużo wapnia (nie lubie mleka), potas, cynk, miedź itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 22.07.04, 13:42 Moja ulubiona herbata to jablkowo- cynamonowa firmy Lipton, ale nie jst to herbata czarna tylko z lini owocowo- ziolowych. Nie wiem czy jest na rynku polskim. Ja obecnie przebywam w Australii i tu ja znalazlam. Bardzo smaczna jest tu tez zielona z jasminem Dilmah. Niestety nie moge dostac pu-erh. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiona Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 213.17.230.* 22.07.04, 11:01 Kiedyś? Nie piszesz chyba o herbacie gruzińskiej itp... z etykietą zastępczą? Teraz herbata jest na pewno droga, ale można sobie kupić na wagę przeróżne pyszne historie i, raz na jakiś czas przynajmniej, zrobić ekstra święto. Ja zwykle kupuję herbatę liściastą i sprawdzam, czy w pudełku jest pył, czy liście. Lubię zmieszać assam z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magła Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 212.33.78.* 22.07.04, 14:00 Chińska róża - czarna herbata z dodatkiem pączków róży, pyszna, jakby pić herbatę z konfiturą z płatków róż, tylko bez słodkiego smaku. I czarna Yunnan, cierpka, najlepiej mocna, moze być z tłustym mlekiem i z cukrem. A pu-erh jest najpraktyczniejsza, wytrzymuje ze 3 dolewki i wcale tak nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:54 spróbuj senchy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łotewa Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 195.116.210.* 22.07.04, 14:19 mate argentina...cesarska perła, pai mu tan i parę smakowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ng Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 00:01 najlepsza mate jest brazylijska moim skromnym zdaniem, a zajmuję się tym od 3 lat. Polecam Ci mate z trawą cytrynową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:59 Mate jest fantastyczna, jakiś czas temu przerzuciłem sie na brazylijską, która jest rzeczywiście lepsza od argentyńskiej. Oczywiście tylko zielona, palona to już nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepe Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.andra.internal / 213.77.28.* 22.07.04, 14:19 Oczywiście najlepsza jest herbatka u Tadka :-)) Ale to tylko żart, to nie jest wcale dobry program :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.04, 14:37 Lipton to dla mnie ostatni syf. Te perfumowane to normalnie sama chemia. Tetley nie jest z resztą dużo lepsza. Jak już ekspresową czarną to firmy Lord (czerwone opakowanie ze złotymi końmi) Najlepszą herbatę jaka piłem w zyciu piłem kilka ładnych lat temu. Znajomy który pracował w keni przywiózł herbatę kenijską w wielkiej puszce. Nie pamiętam firmy ale ten smak pamiętam do dziś: pachniała słońcem, tropikiem z delikatną nutą miodu i dymu. Była taka pół-granulowana. Pijąc ja oczami wyobraźni widziało się Afrykę, sawannę, te słonie na horyzoncie.... Takiej herbaty nik t z domowników nigdy nie pił. Potem wielokrotnie kupowałem herbatę kenijską - niestety te w sklepach z herbatami to komercyjne mieszanki. Za granicą można dostać kenijską herbatę ale 250g kosztuje 200plz ;-( Cherbaty Afrykańskie Safari, Yagra Twiga czy inne to tez mieszanka chińskich herbat z afrykańskimi. Niezłe ale to nie to Dobrą herbatą ekspresową jest Rooibos Astry. Oczywiście jak ktoś lubi herbaty tego typu. Natomiast niewypałem Astry jest herbata z krzewu miodowego - dobra delikatna ale trzeba ją parzyć chyba w ciśnieniowym ekspresie Ogólnie lubię oryginalne chińskie yunnan, czasami bardziej ascetyczne Assam tyle że lepiej zapłacic 2 razy tyle i kupić chińskie dobrze zapakowane niż tańsze porcjowane u nas. A w ogóle podobno tajemnica herbaty jest kwestia sposobu przewożenia. Najlepsze herbaty są przewożone samolotami. Kilka tygodni na morzu w wilgotnym powietrzu podobno niszczy najlepsze nuty zapachowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: argonia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:34 Najbardziej lubię czarną herbatę f-my Qualitea.Dla odmiany smaku tejże firmy polecam Carmel i niezwykle delikatną, subtelną,ledwie zaznaczoną Earl Grey.BARDZO WAŻNE:woda,z której parzymy herbatkę.Miejska woda tzw.kranówka może pozbawić najlepszą herbatę aromatu,a wręcz zniechęcić do picia.Polecam wodę źródlaną np.Żywiec,oligoceńską,Eden itp.Należy raz,krótko zagotować wodę w takiej ilości na jeden raz.Długo i ponownie gotowana woda nie polecana.Herbatka krótko parzona pobudza,dłużej-nie ma już takiego działania.Myślę cały czas o czarnej herbacie,bo te wschodnie bądż południowo amerykańskie wynalazki-nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:04 A jednak nic nie przebije inki z ciepłym mleczkiem z odrobiną wody,bądż wersja dietetyczna,z odrobiną mleka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 12:32 Z tego co wiem zasada "parzenie do 3 minut pobudza powyzej 3 minut uspokaja" stosowana jest do herbat zielonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Dobra herbata to jest to! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 22.07.04, 17:37 Tytułowe pytanie jest dość abstrakcyjne. O czym właściwie mówimy? O herbacianych odpadkach w papierowych torebkach, tańszych niż same torebki, o herbatach czarnych czy zielonych? Czystych czy perfumowanych? Trudno o Rooibosie czy mieszankach ziołowo-owocowych mówić herbata. Jakie przedziały cenowe omawiamy? Polacy należą do światowej czołówki pijaczy herbat ale paradoks polega na tym, że się na niej mało znamy (czego dowodzi też dyskusja powyżej), pijemy odpadki i smakuje to nam, więc producenci i importerzy najtańszych herbat mają tu eldorado. Sklepy "specjalistyczne" też oferują bardzo średni towar, za to za światowe ceny. Droga herbata bywa zwietrzała. Widziałam mole w puszkach. Herbatę "samolotową" sprzedaje się przez wiele miesięcy z tej samej otwieranej dużej puszki, wciąż po tej samej niebotycznie wysokiej cenie. Do starych liści dosypuje się świeże i interes kwitnie (też to widziałam, dotyczyło Pai Mu Tana, drogiej białej herbaty). W pierwszym poście ktoś napisał że najlepszy jest Lipton. A przecież Lipton to nie nazwa herbaty tylko firmy sprzedającej tanią mieszankę o składzie zależnym od tego, do jakiego kraju trafia. Ja osobiście jestem fanką herbaty. Niestety najczęściej te naprawdę smaczne i niedrogie przywożę zza granicy albo proszę o to znajomych. Ostatnio kupili mi w Londynie taniutkiego keemuna w zwykłym kartonowym opakowaniu firmy Twinings. Co za smak! W Polsce nie ma. Ale polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pepper1 Re: Dobra herbata to jest to! 22.07.04, 17:59 polecam sypka Darjeeling. Ta z pierwszego zbioru (first flush) ma cudowny zloty kolor i delikatny, lekko cierpki, smak. Jest raczej droga. Inne Darjeeling lub herbary ceylonskie sa b. aromatyczne, ale brakuje im "wyrafinowanego" smaku. Doskonala jest tez Oolong z Tajwanu--bardzo ciemna i nieprawdopodobnie aromatyczna. W przypadku Oolong nie mozna oszczedzac--masz to za co zaplacilas. Oolong potrafi byc wspaniala lub wyjatkowo podla (smak i kolor wymoczona scierka)Ceny (mowimy tu jedynie o sypkich herbatach dobrej jakosci): Darjeeling 1st flush--ok 5-8 Euro za 100 g; inne Darjeeling/Ceylon/Orange Picoe 2-5 Euro, Oolong 10-16 Euro. Na ogol nie polecam herbat z torebek, ale ostatnio trafilam na cos bardzo dobrego: Ceylan O.P, pakowane przez Dammann. Cale listki herbaty a nie liptonowe "sprzatanie smieci", saszetki z materialu wiec nie herbata nie ciagnie wymoczonym papierem. Gleboki kolor i dobry aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Dobra herbata to jest to! 23.07.04, 12:34 Trzeba znależc miejsce,w ktorym dbaja o jakosc (swiezosc) herbat.JA takie miejsce mam.Wiem kiedy moge kupowac a kiedy nie.I wierz mi-mozna kupic swieza,dobra herbate. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SMAKOSZ Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: 195.136.30.* 22.07.04, 21:53 Z DOSTĘPNUYCH NA RYNKU OCZYWIŚCIE YUNNAN! TYLKO SYPKI, NIE Z TOREBKI. DO TASZETKI DAJE SIĘ NAJGORSZE ŚMIECIE, NIE NADAJĄCE SIĘ DO INNEJ SPRZEDAŻY. GRANULOWANA TEŻ NIE JEST TO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:52 Yunnan_ TAK, ale polecam Ci yunnan special. Pychotka. Ale nie ze sklepy spożywczego, tylko z prawdziwej herbaciarni. Polecam 'five o'clock'. Są najlepsi w branży. Kupuję tu od 3 lat, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SMAKOSZ Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: 195.136.30.* 23.07.04, 00:03 COŚ NOWEGO! NIE SPOTKAŁEM SIĘ Z TĄ HERBATĄ I FIRMĄ! OSOBIŚCIE KUPUJĘ HURTEM W MAKRO. PACZUSZKA STARCZA NA MIESIĄC! RAZ KUPŁEM W ŚWIECIE HERBATY " GOLDEN YUNNAN". PO ZA NAZWĄ NIE BYŁO NIC NADZWYCZAJNEGO! WSPOMINAM CZASY KOMUNY. ORGINALNE HERBATY CHIŃASKIE I TURECKIE W METALOWYCH PUSZKACH. AROMAT WSPOMINAM NIESTETY DO DNIA DZISIEJSZEGO! TAKIE DOBRE HERBATY I KOMU TO PRZESZKADZAŁO! POZDRAWIAM I CIESZĘ SIĘ Z MIŁEGO KONTAKTU:SMAKOSZ Odpowiedz Link Zgłoś
gosik.m Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 22:43 Zdecydowanie czarny earl gray, kupowany na wagę w herbaciarniach i sklepach kolonialnych. Tylko czarny, jest najmocniejszy, a czerwony po zaparzeniu pachnie mokrym koniem. Earl Gray Lipona to zdecydowanie kiepściejsza namiastka tego na wagę, ale z braku laku i tak lepsza od tej sieczki w torebkach.. Dobra jest też herbata zielona z opuncją:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 23.07.04, 05:35 Z zielonych herbat najlepsza smakiem jest dla mnie z opuncja figowa firmy Bastek,nie jest to swiatowa firma ale ten produkt wyszedl im dobrze. Fajny smak ma tez zielona herbata z jasminem firmy Dilmah, natomiast Earl Grey Dilmah jak dla mnie ma przesadzony aromat bergamotki, tak ze nie mozna delktowac sie smakiem herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:57 te ze spożywczaka to nic w porównaniu do takich ze specjalnych sklepów z herbatą. Można za niewielkie pieniądze kupić porządną herbatę. Najmilej jest chyba w sklepach "five o'clock". Piję stąd 'Assam Teen Ali', klasyczną herbatę ze złotymi tipsami z drugich zbiorów. PYCHAAAAAAAAAAAA! Świetnie smakuje z cytryną Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 01:18 Mocna i z dobrej wody. Kilka kropel rumu lub koniaku nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.proxy.aol.com 23.07.04, 01:21 A gruzińską z dawnych dobrych czasów pamiętacie? Ta moc, ten kolor, ten aromat, ten radykalny smak... Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 01:43 W zimie ,w sniegu najlepsza jest z rumem!!! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 23.07.04, 05:42 Ja z rumem nie pijam ale za to bardzo fajnie dziala na dobre samopoczucie organic Rooibos o smaku waniliowym firmy australijskiej Nerada.Daje efekt odswiezenia o kazdej porze dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbara Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:47 b.dawno pijałam herbatę ulung/nie pamiętam czy tak sie pisze.Bardzo mi smakowała.Tak samo jak herbaty yunnan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joion Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:07 lipton jest to STRASZNY SYF..................... Odpowiedz Link Zgłoś
agaa78 Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 12:21 Zielona-szczególnie sencha i mate. Odpowiedz Link Zgłoś