Dodaj do ulubionych

Herbatka,która najlepsza?

IP: 213.76.130.* 20.07.04, 13:59
Jak jest Waszym zdaniem najlepsza????
Moim LIPTON
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 14:05
      Rozumiem, że nei tylko tzw. ekspresówki są brane pod uwagę? :))

Najbardzoej lubie pu ehr gerjfrutową, sprzedawana w sieci Five o'clock w
      suszoną skórką tych owoców :)
      Mniam
      • Gość: jaro Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 5.5R* / 193.194.132.* 22.07.04, 18:29
        Twinnings - reklamowana jako produkt oficjalnego dostawcy brytyjskiego dworu.
        Szczególnie Prince of Wales - nie aromatyzowana mieszanka dobrych herbat
        chińskich.
        Zwracam uwagę na czyste sypanki z prowincji Yunnan.
        W moim rankingu wysoko też jest mieszanka chińskiej wędzonej herbaty i różnego
        herbacianego listowia, raczej nie indyjskiego, być może gruzińskiego lub
        krasnodarskiego (rejon Soczi) - mieszanka występuje pod nazwą rosyjska karawana
        lub samowar carycy - zależnie od sieci sklepików.
      • Gość: gość Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 149.156.25.* 23.07.04, 08:50
        najbardziej mi smakuje earl grey Tetley ale liściasta, dla mnie jest najlepsza
    • Gość: Sylwia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 14:24
      Dilmah jabłkowa
      • Gość: Sylwia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 14:29
        ...i jeszcze herbata o nazwie "truskawki w śmietanie" (na wagę)
    • omarta Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 14:30
      zielona madame butterfly
    • Gość: cium Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.csk.pl 20.07.04, 15:01
      earl grey liptona
      • Gość: mozarelk Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 134.146.212.* 22.07.04, 16:37
        earl grey liptona - liściasta w czarnej torbie
    • jasama Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 15:07
      toć syckim widno, ze z prundem, hej!
    • amused.to.death Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:14
      1) nie ekspresowa
      2) earl grey
      3) migdałowa
      • karmilla Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:37
        ahmed - english no 1
        na wagę: pu-erh żurawinowa, różano-cytrynowa, grejpfrutowa
        zielona jaśminowa, opakowanie pamiętam, nazwy firmy nie, a co do gatunku, to
        był chyba yunnan
        sencha (na wagę, nie musi być aromatyzowana)
        • cynamoon6 Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:46
          Earl Grey Liptona
          To jedyna czarna herbata, jaka pije.
          Najbardziej smakuje mi z cytryna i z cukrem.
          • karmilla Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 16:57
            earl greya wole z limonką niż z cytryną (kiedyś do czegoś kupiłam za dużo
            limonek, więc wkroiłam sobie do earl greya i tak już mi zostało - jak nie mam
            limonek to piję samą, bez jakichkolwiek dodatków)
            • iwu Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 17:30
              Darjeeling! Chyba nie piłam lepszej herbaty. :-)
        • Gość: aga Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.telkab.pl 22.07.04, 14:06
          a ja lubie miętową :)
        • Gość: ali Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 00:00
          jeśli lubisz grejfrutową to spróbuj Hiszpańską mandarynkę z płatkami róży i
          skórką pomarańczową. mniam
    • amelia1 Re: Herbatka,która najlepsza? 20.07.04, 19:17
      Ostatnio zasmakowala mi Iguana (Bioactive) - czarna herbata lisciasta z
      kawalkami owocow o truskawkowo-waniliowym aromacie.

Lubie tez Lipton i Teekanne. Czasami kupuje Sage i nie mam do niej zadnych
      zastrzezen.

Nie smakuje mi natomiast Tetley.
      • Gość: Ala Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.client.comcast.net 21.07.04, 07:09
        Zielona z firmy "Mighty leave". Tylko ze bardzo droga.
    • Gość: marta Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 21.07.04, 21:30
      Hmmm temat na czasie, jak dla mnie, jestem z firmy Teekanne i robiłam przez
      ostatnie 3 dni ślepe testy smaku w jednym z krakowskich supermarketów, braliśmy
      pod uwagę dwie nowe hernaty nad którymi szefostwo się zastania co by wprowadzic
      jedną z nich na rynek i Teekanne Classic i Liptona Żółtego... jutro wam powiem
      jak tes t wyszedł, choc ciekawe są zdania podzielone na temat Liptona...
      pierwszego dnia wszyscy mówili że lura bez zapachu a drugiego nawet nie którym
      smakował... chociaż tam samo były parzone.. jak jutro policze powiem Wam co mi
      wyszło z tych badań...
      • emka_1 Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:37
        liczyć nie trzeba :) teekane lepsza, z tym że nie classic, lecz assam. niestety
        do kupienia tylko workowy, a szkoda :(((
    • qubraq Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:29
      Kilka tygodni temu, po nauczce od forumowych dziewczyn, kupiłem przypadkowo
      czarną herbatę cejlońską HEDLEY'S. Okazała sie bardzo smaczną i przyjemnie
      pachnącą - po zaparzeniu też! Napisalem do nich w Interneciea w odpowiedzi
      dowiedziałem się, że o wyjątkowości ich tzw. produktu decyduje fakt, że jest to
      100% czysta Cejlońska herbata. Jest ona ponoć uprawiana w jedym z
      najlepszych regionów Cejlonu (Nuvara Eliya) i co bardzo ważne pakowana zaraz po
      zebraniu (od momentu zebrania na plantacji do zapakowania upływa tylko 10 dni)
      Twierdzą, że w przeciwieństwie do innych producentów na naszym rynku ich
      herbaty są pakowane na Cejlonie i transportowane w takiej postaci do Polski.
      Co o tym myślicie?
      Co zaś do "szarego księcia" Liptona to widziałem dwa: w czarnej torebce i w
      niebieskiej, zwaną "imperialnym szarym księciem" .
      Czy widzieliście Państwo, jest na rynku herbata chińska PU-Erh prasowana w
      takie śmieszne kostki, które po zalaniu wrzątkiem zamieniają sie w całkiem
      dorodne listeczki herbaty. Producent pozwala ją powtórnie zaparzyć!
      Andrzej
      • emka_1 Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 00:55
        earl to mniej niż książę. a liptona to już zupełnie. sztucznie aromatyzowana:(
        jeśli już pić perfumy, to wyłącznie twinningsa, złagodziwszy smak mlekiem.
        • Gość: platka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 213.76.130.* 22.07.04, 07:47
          Kiedyś były takie zwykle herbaty i byly o dziwo dobre. Teraz gatunków jest
          zatrzęsienie a w sumie trudno trafić na coś naprawdę dobrego...o tych
          torebkowych ;) nawet nie warto wspominać!
          • Gość: aniel Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 62.87.210.* 22.07.04, 10:43
            U mnie numer jeden to ostanio Honeytee, inzcej zwana Bergtee. Zawiera dużo
            wapnia (nie lubie mleka), potas, cynk, miedź itp.
            • Gość: paula Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 22.07.04, 13:42
              Moja ulubiona herbata to jablkowo- cynamonowa firmy Lipton, ale nie jst to
              herbata czarna tylko z lini owocowo- ziolowych. Nie wiem czy jest na rynku
              polskim. Ja obecnie przebywam w Australii i tu ja znalazlam.
              Bardzo smaczna jest tu tez zielona z jasminem Dilmah. Niestety nie moge dostac
              pu-erh.
          • Gość: zdziwiona Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 213.17.230.* 22.07.04, 11:01
            Kiedyś? Nie piszesz chyba o herbacie gruzińskiej itp... z etykietą zastępczą?

Teraz herbata jest na pewno droga, ale można sobie kupić na wagę przeróżne
            pyszne historie i, raz na jakiś czas przynajmniej, zrobić ekstra święto.
            Ja zwykle kupuję herbatę liściastą i sprawdzam, czy w pudełku jest pył, czy
            liście. Lubię zmieszać assam z innymi.
    • Gość: magła Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 212.33.78.* 22.07.04, 14:00
      Chińska róża - czarna herbata z dodatkiem pączków róży, pyszna, jakby pić
      herbatę z konfiturą z płatków róż, tylko bez słodkiego smaku. I czarna Yunnan,
      cierpka, najlepiej mocna, moze być z tłustym mlekiem i z cukrem. A pu-erh jest
      najpraktyczniejsza, wytrzymuje ze 3 dolewki i wcale tak nie śmierdzi.
      • Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:54
        spróbuj senchy!
    • Gość: łotewa Re: Herbatka,która najlepsza? IP: 195.116.210.* 22.07.04, 14:19
      mate argentina...cesarska perła, pai mu tan i parę smakowych
      • Gość: ng Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 00:01
        najlepsza mate jest brazylijska moim skromnym zdaniem, a zajmuję się tym od 3
        lat. Polecam Ci mate z trawą cytrynową
        • Gość: stefan Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:59
          Mate jest fantastyczna, jakiś czas temu przerzuciłem sie na brazylijską, która
          jest rzeczywiście lepsza od argentyńskiej. Oczywiście tylko zielona, palona to
          już nie to.
          • agaa78 Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 12:28
            Mate grapefruitowa.MNIAM
    • Gość: Pepe Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.andra.internal / 213.77.28.* 22.07.04, 14:19
      Oczywiście najlepsza jest herbatka u Tadka :-)) Ale to tylko żart, to nie jest
      wcale dobry program :-))
    • Gość: Kir Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.04, 14:37
      Lipton to dla mnie ostatni syf. Te perfumowane to normalnie sama chemia. Tetley
      nie jest z resztą dużo lepsza. Jak już ekspresową czarną to firmy Lord
      (czerwone opakowanie ze złotymi końmi)

Najlepszą herbatę jaka piłem w zyciu piłem kilka ładnych lat temu. Znajomy
      który pracował w keni przywiózł herbatę kenijską w wielkiej puszce. Nie
      pamiętam firmy ale ten smak pamiętam do dziś: pachniała słońcem, tropikiem z
      delikatną nutą miodu i dymu. Była taka pół-granulowana. Pijąc ja oczami
      wyobraźni widziało się Afrykę, sawannę, te słonie na horyzoncie.... Takiej
      herbaty nik t z domowników nigdy nie pił.

Potem wielokrotnie kupowałem herbatę kenijską - niestety te w sklepach z
      herbatami to komercyjne mieszanki. Za granicą można dostać kenijską herbatę ale
      250g kosztuje 200plz ;-(
      Cherbaty Afrykańskie Safari, Yagra Twiga czy inne to tez mieszanka chińskich
      herbat z afrykańskimi. Niezłe ale to nie to

Dobrą herbatą ekspresową jest Rooibos Astry. Oczywiście jak ktoś lubi herbaty
      tego typu. Natomiast niewypałem Astry jest herbata z krzewu miodowego - dobra
      delikatna ale trzeba ją parzyć chyba w ciśnieniowym ekspresie

Ogólnie lubię oryginalne chińskie yunnan, czasami bardziej ascetyczne Assam
      tyle że lepiej zapłacic 2 razy tyle i kupić chińskie dobrze zapakowane niż
      tańsze porcjowane u nas.

A w ogóle podobno tajemnica herbaty jest kwestia sposobu przewożenia. Najlepsze
      herbaty są przewożone samolotami. Kilka tygodni na morzu w wilgotnym powietrzu
      podobno niszczy najlepsze nuty zapachowe.
    • Gość: argonia Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 15:34
      Najbardziej lubię czarną herbatę f-my Qualitea.Dla odmiany smaku tejże firmy
      polecam Carmel i niezwykle delikatną, subtelną,ledwie zaznaczoną Earl
      Grey.BARDZO WAŻNE:woda,z której parzymy herbatkę.Miejska woda tzw.kranówka może
      pozbawić najlepszą herbatę aromatu,a wręcz zniechęcić do picia.Polecam wodę
      źródlaną np.Żywiec,oligoceńską,Eden itp.Należy raz,krótko zagotować wodę w
      takiej ilości na jeden raz.Długo i ponownie gotowana woda nie polecana.Herbatka
      krótko parzona pobudza,dłużej-nie ma już takiego działania.Myślę cały czas o
      czarnej herbacie,bo te wschodnie bądż południowo amerykańskie wynalazki-nie dla
      mnie.
      • Gość: Inka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:04
        A jednak nic nie przebije inki z ciepłym mleczkiem z odrobiną wody,bądż wersja
        dietetyczna,z odrobiną mleka!!!
      • agaa78 Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 12:32
        Z tego co wiem zasada "parzenie do 3 minut pobudza powyzej 3 minut uspokaja"
        stosowana jest do herbat zielonych
    • Gość: Gosia Dobra herbata to jest to! IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 22.07.04, 17:37
      Tytułowe pytanie jest dość abstrakcyjne. O czym właściwie mówimy? O
      herbacianych odpadkach w papierowych torebkach, tańszych niż same torebki, o
      herbatach czarnych czy zielonych? Czystych czy perfumowanych? Trudno o
      Rooibosie czy mieszankach ziołowo-owocowych mówić herbata. Jakie przedziały
      cenowe omawiamy? Polacy należą do światowej czołówki pijaczy herbat ale
      paradoks polega na tym, że się na niej mało znamy (czego dowodzi też dyskusja
      powyżej), pijemy odpadki i smakuje to nam, więc producenci i importerzy
      najtańszych herbat mają tu eldorado. Sklepy "specjalistyczne" też oferują
      bardzo średni towar, za to za światowe ceny. Droga herbata bywa zwietrzała.
      Widziałam mole w puszkach. Herbatę "samolotową" sprzedaje się przez wiele
      miesięcy z tej samej otwieranej dużej puszki, wciąż po tej samej niebotycznie
      wysokiej cenie. Do starych liści dosypuje się świeże i interes kwitnie (też to
      widziałam, dotyczyło Pai Mu Tana, drogiej białej herbaty). W pierwszym poście
      ktoś napisał że najlepszy jest Lipton. A przecież Lipton to nie nazwa herbaty
      tylko firmy sprzedającej tanią mieszankę o składzie zależnym od tego, do
      jakiego kraju trafia. Ja osobiście jestem fanką herbaty. Niestety najczęściej
      te naprawdę smaczne i niedrogie przywożę zza granicy albo proszę o to
      znajomych. Ostatnio kupili mi w Londynie taniutkiego keemuna w zwykłym
      kartonowym opakowaniu firmy Twinings. Co za smak! W Polsce nie ma. Ale polecam.
      • pepper1 Re: Dobra herbata to jest to! 22.07.04, 17:59
        polecam sypka Darjeeling. Ta z pierwszego zbioru (first flush) ma cudowny zloty
        kolor i delikatny, lekko cierpki, smak. Jest raczej droga. Inne Darjeeling lub
        herbary ceylonskie sa b. aromatyczne, ale brakuje im "wyrafinowanego" smaku.
        Doskonala jest tez Oolong z Tajwanu--bardzo ciemna i nieprawdopodobnie
        aromatyczna. W przypadku Oolong nie mozna oszczedzac--masz to za co zaplacilas.
        Oolong potrafi byc wspaniala lub wyjatkowo podla (smak i kolor wymoczona
        scierka)Ceny (mowimy tu jedynie o sypkich herbatach dobrej jakosci): Darjeeling
        1st flush--ok 5-8 Euro za 100 g; inne Darjeeling/Ceylon/Orange Picoe 2-5 Euro,
        Oolong 10-16 Euro. Na ogol nie polecam herbat z torebek, ale ostatnio trafilam
        na cos bardzo dobrego: Ceylan O.P, pakowane przez Dammann. Cale listki herbaty
        a nie liptonowe "sprzatanie smieci", saszetki z materialu wiec nie herbata nie
        ciagnie wymoczonym papierem. Gleboki kolor i dobry aromat.
      • agaa78 Re: Dobra herbata to jest to! 23.07.04, 12:34
        Trzeba znależc miejsce,w ktorym dbaja o jakosc (swiezosc) herbat.JA takie
        miejsce mam.Wiem kiedy moge kupowac a kiedy nie.I wierz mi-mozna kupic
        swieza,dobra herbate.
    • Gość: SMAKOSZ Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: 195.136.30.* 22.07.04, 21:53
      Z DOSTĘPNUYCH NA RYNKU OCZYWIŚCIE YUNNAN! TYLKO SYPKI, NIE Z TOREBKI. DO
      TASZETKI DAJE SIĘ NAJGORSZE ŚMIECIE, NIE NADAJĄCE SIĘ DO INNEJ SPRZEDAŻY.
      GRANULOWANA TEŻ NIE JEST TO!
      • Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:52
        Yunnan_ TAK, ale polecam Ci yunnan special. Pychotka. Ale nie ze sklepy
        spożywczego, tylko z prawdziwej herbaciarni. Polecam 'five o'clock'. Są
        najlepsi w branży. Kupuję tu od 3 lat, Pozdrawiam
        • Gość: SMAKOSZ Re: Herbatka,która najlepsza? OCZYWIŚCIE YUNNAN! IP: 195.136.30.* 23.07.04, 00:03
          COŚ NOWEGO! NIE SPOTKAŁEM SIĘ Z TĄ HERBATĄ I FIRMĄ! OSOBIŚCIE KUPUJĘ HURTEM W
          MAKRO. PACZUSZKA STARCZA NA MIESIĄC! RAZ KUPŁEM W ŚWIECIE HERBATY " GOLDEN
          YUNNAN". PO ZA NAZWĄ NIE BYŁO NIC NADZWYCZAJNEGO! WSPOMINAM CZASY KOMUNY.
          ORGINALNE HERBATY CHIŃASKIE I TURECKIE W METALOWYCH PUSZKACH. AROMAT WSPOMINAM
          NIESTETY DO DNIA DZISIEJSZEGO! TAKIE DOBRE HERBATY I KOMU TO PRZESZKADZAŁO!
          POZDRAWIAM I CIESZĘ SIĘ Z MIŁEGO KONTAKTU:SMAKOSZ
    • gosik.m Re: Herbatka,która najlepsza? 22.07.04, 22:43
      Zdecydowanie czarny earl gray, kupowany na wagę w herbaciarniach i sklepach
      kolonialnych. Tylko czarny, jest najmocniejszy, a czerwony po zaparzeniu
      pachnie mokrym koniem.
      Earl Gray Lipona to zdecydowanie kiepściejsza namiastka tego na wagę, ale z
      braku laku i tak lepsza od tej sieczki w torebkach..
      Dobra jest też herbata zielona z opuncją:)
      • Gość: pinka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 23.07.04, 05:35
        Z zielonych herbat najlepsza smakiem jest dla mnie z opuncja figowa firmy
        Bastek,nie jest to swiatowa firma ale ten produkt wyszedl im dobrze. Fajny smak
        ma tez zielona herbata z jasminem firmy Dilmah, natomiast Earl Grey Dilmah jak
        dla mnie ma przesadzony aromat bergamotki, tak ze nie mozna delktowac sie
        smakiem herbaty.
    • Gość: herbaciany maniak Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:57
      te ze spożywczaka to nic w porównaniu do takich ze specjalnych sklepów z
      herbatą. Można za niewielkie pieniądze kupić porządną herbatę. Najmilej jest
      chyba w sklepach "five o'clock". Piję stąd 'Assam Teen Ali', klasyczną herbatę
      ze złotymi tipsami z drugich zbiorów. PYCHAAAAAAAAAAAA! Świetnie smakuje z
      cytryną
    • ampolion Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 01:18
      Mocna i z dobrej wody. Kilka kropel rumu lub koniaku nie zawadzi.
    • Gość: Pichciarz Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.proxy.aol.com 23.07.04, 01:21
      A gruzińską z dawnych dobrych czasów pamiętacie? Ta moc, ten kolor, ten aromat,
      ten radykalny smak...
    • kokolores Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 01:43
      W zimie ,w sniegu najlepsza jest z rumem!!!
      :))
      • Gość: pinka Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.sa.bigpond.net.au 23.07.04, 05:42
        Ja z rumem nie pijam ale za to bardzo fajnie dziala na dobre samopoczucie
        organic Rooibos o smaku waniliowym firmy australijskiej Nerada.Daje efekt
        odswiezenia o kazdej porze dnia.
    • Gość: barbara Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:47
      b.dawno pijałam herbatę ulung/nie pamiętam czy tak sie pisze.Bardzo mi
      smakowała.Tak samo jak herbaty yunnan
    • Gość: joion Re: Herbatka,która najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 12:07
      lipton jest to STRASZNY SYF.....................
    • agaa78 Re: Herbatka,która najlepsza? 23.07.04, 12:21
      Zielona-szczególnie sencha i mate.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka