Gość: RED IP: 193.0.117.* 22.07.04, 08:46 chciałam zrobić ale skąd wziąć opłatki? No przecież nie kupię w kościele :) Ktoś ma pomysł gdzie znaleźć opłatki w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: torrone znaczy 22.07.04, 10:57 Czy w polskim cukiernictwie oplatki sa w ogole stosowane? Nic sobie nie przypominam. Moze za dlugo jestem za granica, ale nic mi nie przychodzi do glowy. We Wloszech mozna kupic w specjalistycznych sklepach cukierniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 A wlasnie ze turon 22.07.04, 13:05 Z akcentem nad o. Kolezanka RED jest widac hiszpansko, a nie wlosko ukierunkowana. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: A wlasnie ze turon 22.07.04, 13:28 Napisalam, gdyz pewnie o to samo chodzi. Oplatki powinny byc dlugie i waskie albo w duzych arkuszach. Takie bylyby najwygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: turrón IP: *.tempservice.com.pl / *.tempservice.com.pl 22.07.04, 11:02 Zwykłych - "wytrawnych" - opłatków w sklepach spożywczych nie widziałam, jedynie andruty, ale to słodkie. A opłatek, taki kościelny, na pewno można kupić w sklepach Caritasu, chociaż nie jestem pewna czy to akurat jest sezon opłatkowy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: turrón IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 13:40 Jeżeli masz gdzieś niedaleko MarcPol, to spróbuj poszukać na półce obok suchych wafli, płatków śniadaniowych, opłatków: niewielkie opakowanie, wymiarów około 30X30 cm, czerwone, w środku okrągłe opłatki. Zdaje się jakiś zwierzak na opakowaniu widnieje.. (wiewiórka???) a nazywa się to "Magda" (być może to nazwa firmy cukierniczej, która ten specyjał wytwarza) czy cuś.. - przepraszam, ale już dawno nie kupowałam. Ale, że są - to na pewno - często tw MarcPolu robię zakupy (zwł. płatki), to przy okazji stale je widuję. Aha i to chyba "opłatki" się nie nazywa, ale "andruty". W każdym razie wnętrze opakowania kryje około 10 cienkich listków opłatkowych (nawet deko cieńszych, niż te z kościoła ;-))) Spróbuj, a nuż będą OK.. Jedyną wadą jak sądzę, mogą być wymiary no i to, że są okrągłe.. a pewnie lepsze byłyby prostokątne. No, ale może - z uwagi na to, że opłatki są towarem nad wyraz deficytowym - poradzisz sobie z nimi i w takiej formie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś