Dodaj do ulubionych

Chleb - co zmienić?

06.04.13, 19:33
Chleb - mąka, otręby pszenne/żytnie, siemię, słonecznik, dynia, czasami żurawina. Do posypania sezam/mak... Zawsze wychodzi bardzo dobry, ale coś bym zmodyfikowała, żeby wciąż nie jeść takiego samego. Może jakieś inne ziarna (zmienić/dodać?) marzy mi się cebulka (suszona, prażona?) albo jakieś zioła, a może musli...? Podrzućcie, proszę, Wasze pomysły.
Obserwuj wątek
    • bucefal_macedonski Re: Chleb - co zmienić? 06.04.13, 19:47
      A spróbuj tak:

mąka, woda, drożdże/zakwas, sól.
    • doral2 Re: Chleb - co zmienić? 06.04.13, 20:13
      - suszone pomidory
      - ser żółty
      - skwarki
      - bazylia
      - oregano
      - prażona cebula

jak mi się coś przypomni, to dopiszę :)
    • bene_gesserit Re: Chleb - co zmienić? 06.04.13, 20:30
      Czarnuszka - na wierzch. Jako posypka przebija wszystko inne - tylko nie za dużo!
      Orzechy, najlepiej imo włoskie (chleb orzechowy z kremem z selera z karmelizowanymi jabłkami jest obłędny). I cebulkę smażoną albo świeże zioła (czosnek z natką, czosnek z rozmarynem, szczypior z czymkolwiek).
      • ania_m66 bene z ciekawosci... 06.04.13, 20:34
        chodzi o ta zupe, czy cos innego?

bene_gesserit napisała:

> Czarnuszka - na wierzch. Jako posypka przebija wszystko inne - tylko nie za duż
        > o!
        > Orzechy, najlepiej imo włoskie (chleb orzechowy z kremem z selera z karmelizowa
        > nymi jabłkami jest obłędny). I cebulkę smażoną albo świeże zioła (czosnek z nat
        > ką, czosnek z rozmarynem, szczypior z czymkolwiek).
        • bene_gesserit Re: bene z ciekawosci... 06.04.13, 21:29
          Tak, to z grubsza to - na polskim bulionie, przyprawionym zielem angielskim i liściem laurowym i na jakimś rosołowym drobiu. Jabłek też nie ma potrzeby aż tak dziubać (zdecydowanie nie winne, ale kwaśne - u mnie szara reneta), noi żadnej śmietanki, imo nie ma potrzeby. Pewnie dobre by było posypane jeszcze serem pleśniowym.
          • ania_m66 dzieki! n/t 06.04.13, 22:38
            bene_gesserit napisała:

> Tak, to z grubsza to - na polskim bulionie, przyprawionym zielem angielskim i l
            > iściem laurowym i na jakimś rosołowym drobiu. Jabłek też nie ma potrzeby aż tak
            > dziubać (zdecydowanie nie winne, ale kwaśne - u mnie szara reneta), noi żadnej
            > śmietanki, imo nie ma potrzeby. Pewnie dobre by było posypane jeszcze serem pl
            > eśniowym.
            >
    • Gość: genny Re: Chleb - co zmienić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 20:45
      oliwki i tymianek. O suszonych pomidorach już było
    • tralalumpek Re: Chleb - co zmienić? 06.04.13, 20:47
      proponuje upiec chleb, normalny chleb, bze dodatkow
      nie powiesz mi przeciez ze do wszystkiego pasuja twoje dodatki
      • Gość: genny Re: Chleb - co zmienić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 22:25
        No, a do czego nie? Do dżemu nie podałabym, ale inne ...
    • enoive Re: Chleb - co zmienić? 07.04.13, 00:09
      Z cebulka prazona polecam jak najbardziej. Innym moim ulubionym jest z ziarnami soi. Mocze je przez cala noc a na drugi dzien gotuje na pol miekko, okolo 1 szklanka na chleb.
    • linn_linn Re: Chleb - co zmienić? 07.04.13, 08:34
      Ziola prowansalskie, oliwki, suszone pomidory...
    • izka7790 Re: Chleb - co zmienić? 07.04.13, 11:08
      Otręby zamień na płatki owsiane, a do posypania może być jeszcze kminek
    • matylda1001 Re: Chleb - co zmienić? 08.04.13, 13:03
      Dziękuję :) Każda propozycja warta spróbowania. Z kilograma mąki wychodzą mi dwie długie blaszki. Podzielę ciasto na 4 części i każdą inaczej przyprawię. Będzie wybór jak w dobrej piekarni ;)
    • zuzinkas Re: Chleb - co zmienić? 08.04.13, 14:03
      uzyc od razu maki razowej i nie dodawac otrebow bo beda juz wtedy zbyteczne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka