Dodaj do ulubionych

Gorzka tahini

IP: *.dyn.iinet.net.au 11.04.13, 05:10
Kupilam tahini. W dziale 'organic', zeby nie bylo. Do tej pory jadalam tylko w gotowych potrawach wiec nie wiem jak powinna smakowac taka 'ze sloika'.
Okazala sie gorzka. Czy taka jej uroda, czy cos nie tak?
Wywalic?
Obserwuj wątek
    • novinka1 Re: Gorzka tahini 11.04.13, 08:11
      Jak nie super gorzka, to taka uroda. Dosyp cukru, będzie ok ;)
    • bucefal_macedonski Re: Gorzka tahini 11.04.13, 09:09
      A jaki smak powinna mieć pasta z prażonych sezamów i oliwy z oliwek?
    • izka7790 Re: Gorzka tahini 11.04.13, 09:22
      Tak właśnie smakuje tahini...
    • Gość: kim Re: Gorzka tahini IP: *.free.aero2.net.pl 11.04.13, 20:39
      Nie, nie powinna byc gorzka. Może być gorzkawa, ale jest to łagodny posmak, a nie smak podstawowy, dominujacy. Powinna mieć intensywny smak sezamu. Stary sezam też jest gorzki.
      Duzo thaini jest gorzkich, bo sezam jest bardzo nietrwaly, łatwo jełczeje.
      • Gość: senin Re: Gorzka tahini IP: *.dyn.iinet.net.au 12.04.13, 06:22
        Dzieki, za oppowiedzi i 'polajanki' ;)

sprawdzilam dodatkowo w googlu i okazalo sie ze zdania sa podzielone, jedni twierdza ze ma byc gorzkawa inni, ze nie
        no i badz tu madry

a odpowiadajac Krysi - znam smak oliwy 'z oliwek' ;P i smak sezamu, i zaden z tych skladnikow nie jest gorzki, moze oliwa jest lekko cierpka - cierpka ale nie gorzka

...no chyba, ze bylo to pytanie retoryczne, na tzw. inteligencje ;)
        • izka7790 Re: Gorzka tahini 12.04.13, 08:49
          Gość portalu: senin napisał(a):

> sprawdzilam dodatkowo w googlu i okazalo sie ze zdania sa podzielone, jedni twi
          > erdza ze ma byc gorzkawa inni, ze nie
          > no i badz tu madry

Ludzie nie są identyczni, także smak odczuwają inaczej. Dla jednych będzie to smak gorzki, dla innych gorzkawy. Jak nie zraziłeś się to kup tahini innej firmy i porównaj, będziesz wówczas wiedział czy to jej smak, czy też trafiłeś na zepsutą.
          Osobiście używam tahini często, wybieram różne firmy i wielkości opakowań, zależnie od zapotrzebowania w danej chwili i jak dla mnie tahini jest gorzka, zaś w wyrobach gotowych czujesz jedynie posmak sezamu, zaś ten jej charakterystyczny posmaczek komponuje się z miodem, cukrem czy melasą, tworząc całkiem nową kompozycje smakową.
          Pozdrawiam :)
          • sznupkowie Re: Gorzka tahini 12.04.13, 09:46
            goryczki nie powinno się wyczuwać od razu....po spóbowaniu powinno się poczuć nic, póżniej smak chałwy bez cukru i na końcu u podstawy jezyka lekką gorycz. Jezeli będzie gorzkie od razu to znaczy, że nieświeze, zepsute .;)
            • bucefal_macedonski Re: Gorzka tahini 12.04.13, 11:30
              A jesli chalwa byla semolinowa? ;o)
            • Gość: kim Re: Gorzka tahini IP: *.free.aero2.net.pl 12.04.13, 19:27
              Sznupkowie - perfekcja, brawo. Opis idealny.
        • bucefal_macedonski Re: Gorzka tahini 12.04.13, 11:40
          Ani polajanka ani pytanie na inteligencje - po prostu zacheta do samodzielnego wykonania. Skladniki sa dwa (a nawet jeden, bo oliwa to opcja; tak samo jak dodatek czosnku i cytryny, jak ma to miejsce w libanskiej wersji), narzedzia potrzebne tez dwa: prazydelko i ucierak. Wykonasz na swiezo, wiec zadnych podejrzen o zepsucie nie bedzie. Sprobujesz i zapamietasz wzorzec smakowy.
          • Gość: kim Re: Gorzka tahini IP: *.free.aero2.net.pl 12.04.13, 19:28
            Tylko gdzie jest niezjełczały sezam?
    • s0ap Re: Gorzka tahini 01.02.14, 17:05
      Właśnie zrobiłem swoje pierwsze tahini (sezam Kresto), nie prażyłem sezamu, dodałem kroplę oleju, zblendowałem i wyszło dość mocno gorzkawe, właściwie gorzkie. Na opakowaniu data ważności do 31.12.2014, więc nie wiem, czy to ma być taki smak (raczej dość cierpki) czy sezam syfiasty. Fakt, faktem, że sezam leżał z 1-2 miesiące w zamkniętym pojemniku.
      • Gość: Yogi Re: Gorzka tahini IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.15, 00:40
        Niestety mielony sezam jest gorzki. Wypróbowałem wszystkie możliwości:
        - świeży sezam lub starszy mielony,
        - świeży sezam podprażony w piekarniku lekko lub mocniej,
        Zawsze gorzki albo jeszcze przypalony.

Może ktoś zna porządny przepis na nie gorzki sezam.
    • Gość: Magdalena Re: Gorzka tahini IP: *.Red-83-44-129.dynamicIP.rima-tde.net 06.07.15, 16:06
      Gorzkie -> przypalone.
      Za wysoka temperatura.
      Magi.
    • Gość: x tahini z nieluskanych ziaren sezamu IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 06.07.15, 17:01
      jest ciemniejsza, ma wiecej goryczki, ale tez i wiecej odzywczych skladnikow.
      Tahini z luskanych ziaren sezamu (nazywana biala tahini) jest lagodniejsza w smaku. Czesto wystepuje mieszanka obu, wtedy goryczka jest malo wyczuwalna.
      Ot i cala filozofia.
    • rafal106 Re: Gorzka tahini 21.07.15, 22:11
      senin, powiedz mi tak szczerze: w jakim celu kupowałaś w sklepie 'Organic'? Szczerze mówiąc nie rozumiem tutaj potrzeby zakupu tahiny w sklepach EKO, skoro i tak składa się niemal wyłącznie z 1 składnika.

Tahini składa się niemal w 100% z ziaren sezamu, do tego dodajemy odrobinę oleju (czy to sezamowego czy oliwy z oliwek- zależnie od zawartości lodówki i własnych upodobań).
      Na zdrowy rozum wydaje się, że skoro produkt nie zawiera konserwantów i ulepszaczy, to nie ma rozróżnienia czy kupujemy go w sklepie ze zdrową żywnością czy nie :)
      A mądrość ludowa głosi, że skoro nie widać różnicy, to... po co przepłacać ? :)

Ale to tylko moja ocena- jeśli ktoś mimo wszystko woli przepłacać za samą satysfakcję robienia zakupów w sklepie 'Organic'- to proszę bardzo.

• squirk Re: Gorzka tahini 21.07.15, 22:29
        rafal106 napisał(a):

> Ale to tylko moja ocena- jeśli ktoś mimo wszystko woli przepłacać za samą satys
        > fakcję robienia zakupów w sklepie 'Organic'- to proszę bardzo.

To, gdzie i na co inni wydają własne, zarobione przez siebie pieniądze to wyłącznie ich sprawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka