Dodaj do ulubionych

chleb - pomocy

17.04.13, 15:32
Ale zawaliłem. Planowałem upiec jutro chleb. Byłem ostatnio w sklepie. Sądziłem, że kupiłem mąkę chlebową, a tu patrzę: oczyszczone ziarno pszenicy do wypieku domowego chleba. Tak właśnie czytam opakowania :/ By zrobić z tego mąkę potrzebny jest jakiś thermomix by tą pszenicę zemleć. Czy można ewentualnie tą pszenicę zemleć w czymś innym? Czy dać po prostu zwyczajną mąkę pszenną i też wyjdzie?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: chleb - pomocy 17.04.13, 15:36
      Dać zwyczajną pszenną, też wyjdzie.
      :-)
      • rafal_b_ Re: chleb - pomocy 17.04.13, 15:37
        dzięki :) a jak nie mam koszyczka do wyrastania chleba to co w zamian mogę ?
        • squirk Re: chleb - pomocy 17.04.13, 15:47
          rafal_b_ napisał:

> dzięki :) a jak nie mam koszyczka do wyrastania chleba to co w zamian mogę ?

Piekę od dobrych kilku lat, nigdy nie miałam koszyczka, chleb wyrasta najpierw w maszynie, potem w formie, gdybym musiała czymś koszyk zastąpić pewnie użyłabym jakiejś miski wyłożonej czystą ściereczką oprószoną mąką albo pożyczyła od jakiejś wierzącej sąsiadki koszyczek np. po święceniu potraw :-)
          • rafal_b_ Re: chleb - pomocy 17.04.13, 16:01
            ja akurat planuje piec chleb nie w formie tylko w kształcie bochenka :) I będzie to chleb tygrysi, który się charakteryzuje taką tygrysią, chrupiącą skórką na wierzchu.Kupuję taki u siebie w piekarni i mi bardzo on smakuje. Jak co to tu jest przepis, z którego będę korzystać :) blogotowanie.blox.pl/2011/02/Chleb-tygrysi.html
            • squirk Re: chleb - pomocy 17.04.13, 16:10
              rafal_b_ napisał:

> ja akurat planuje piec chleb nie w formie tylko w kształcie bochenka :) I będzie to chleb tygrysi, który się charakteryzuje taką tygrysią, chrupiącą skórką na wierzchu.

Piekłam takie bułeczki, ciekawy efekt i na pewno do powtórki.
              Blogerka pisze, że zamiast do koszyka można włożyć chleb do formy.
              :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka