Dodaj do ulubionych

Młoda kapusta... :-)

19.04.13, 09:28
Juz jest młoda kapusta... do zrobienia na maśle z dużą ilościa kopru i czosnkiem :-)
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Młoda kapusta... :-) 19.04.13, 09:49
      tez mam ja od kilku tygodni:)
    • default Re: Młoda kapusta... :-) 19.04.13, 10:34
      Koperek tak, ale zamiast masła ja wolę ze świeżo wytopionym smalczykiem ze słoniny. Ze skwareczkami. I obowiązkowo posłodzona i lekko zakwaszona - wczoraj robiłam z sokiem z cytryny, ale najlepiej smakuje z rabarbarem, tylko jeszcze go nie widziałam.
      • Gość: marbor1 Re: Młoda kapusta... :-) IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.13, 11:51
        Ja jednak taką młodziutką wolę zasmażaną na maśle z pęczkiem dymki wraz ze szczypiorem, dużą ilością kopru, bez podlewania wodą. Oczywiście przyprawy jak sól, cukier i zakwaszona lekko sokiem z cytryny.
        • coralin Re: Młoda kapusta... :-) 19.04.13, 16:49
          Robię prawie identycznie, dodaję jeszcze łyżkę śmietany.
          • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 20.04.13, 09:53
            No tak, zapomniałem o cebuli dymce ale jeszcze nie robilem mlodej kapustki... dzięki za przypomnienie; ja sie nauczyłem przed laty bardzo prosto robic od Moniki "emes" z PeKaeSu ale bez cukru czy cytryny no i podlewalem odrobine bulionem z zupy warzywnej... :-)
    • tralalumpek Re: Młoda kapusta... :-) 19.04.13, 10:56
      kiedy bylam dzieckiem zbieralam przslowia.....i tak mi zostalo
      przypomnialo mi si etu takie:
      "kiedy kwitnie bob to jest najwiekszy glod a kiedy kwitnie mak to juz nie tak."...

niestety, czasy sie zmienily i kapusta nowa juz w kwietniu :) anie w czerwcu, jak drzewiej bywalo w okolicach Jana (24 czerwca)

• Gość: buba Re: Młoda kapusta... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 12:24
      czosnek zabije smak kapusty
      • Gość: marbor1 Re: Młoda kapusta... :-) IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 12:33
        Ja nie dodaję czosnku, natomiast spory pęczek dymki wraz ze szczypiorem.
      • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 21.04.13, 09:56
        Gość portalu: buba napisał(a):

> czosnek zabije smak kapusty

eee... chyba nie zabije zresztą dam tylko ociupinkę albo w ogole tylko czosnek niedźwiedzi ...
    • tralalumpek Re: Młoda kapusta... :-) 20.04.13, 14:44
      surowka z mlodej bialy kapusty, ze smietana slodka.....
      • salsadura Re: Młoda kapusta... :-) 20.04.13, 16:07
        Tralalumpku, główka była duża, ponad połowa już podduszona dla mnie, a z "mniejszej połowy" ;) będzie jutro surówka dla dziecka i ... dla mnie :).

Tak z ciekawości: po ile u Was? W Krakowie w sklepiku osiedlowym 6.80.
    • mona_mayfair Re: Młoda kapusta... :-) 20.04.13, 14:50
      Narobiliscie mi ochoty na duszona mloda kapustkę, a że do sklepu daleko a w lodówce miałam główkę pekinki- zrobiłam duszoną pekińską z wędzonką, koperkiem i szczyptą białego pieprzu:) Nie to samo, ale jako substytut nadała się świetnie:)
    • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 21.04.13, 10:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,78958161,,mloda_kapusta.html?v=2&wv.x=1
    • budzik11 Re: Młoda kapusta... :-) 22.04.13, 21:28
      Widziałam kiedyś młoda kapustę lekko uduszoną czy mocniej podgotowaną, podaną w ćwiartkach, z bułką tartą z masłem. Muszę spróbować, wyglądało bardzo apetycznie.
    • mazia14 Re: Młoda kapusta... :-) 22.04.13, 22:41
      Mniam...u mnie w sklepie jeszcze nie widziałam młodej kapusty.Jak sie pokaże...to będzie z wędzonką i dużą ilością koperku :)
    • mhr2 Re: Młoda kapusta... :-) 24.04.13, 12:44
      masz racje, wczoraj zrobilam pierwsze malosolne:)
      • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 24.04.13, 15:41
        mhr2 napisała:

> masz racje, wczoraj zrobilam pierwsze malosolne:)

to i ja sie przymierze do "małosolniaków", na szxczęście mam w zamrazalniku liscie chrzanu, debu i wisni a koper mam suchy wiec sie bedzie działo... :-)

• Gość: genny Re: Młoda kapusta... :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 19:43
          Jej, Kubraczku, ale jesteś przewidujący! :)
        • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 25.04.13, 09:58
          Wiesz G, to nie jest przewidywanie tylko mi zostalo z zimy bo jak sobie czasem kupuje zimą w sklepiku u mojego kumpla zwykłe ogorki kiszone i potem przez kilka dni je sobie jeszcze dokiszam po mojemu z gorczycą, lisciem laurowym, zielem angielskim itp. Niestety okazalo sie ze kopru juz nie mam w zasobach... no trudno , wezme od niego troche wody spod ogórkow
          "na start" ... :-)
          Pzdr
          • mhr2 Re: Młoda kapusta... :-) 25.04.13, 10:11
            qubraq napisał:

> , wezme od niego troche wody spod ogórkow
            > "na start" ...

taka metoda jeszcze nie robilam, spruboje:)
            • qubraq Re: Młoda kapusta... :-) 25.04.13, 11:08
              D, spróbuj z tymi dodatkami co ja uzywam, no i oczywiscie czosnek i kminek po trochu... :-)
              • mhr2 Re: Młoda kapusta... :-) 25.04.13, 15:16
                dziekuje za porade:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka