Dodaj do ulubionych

surówka z młodej kapusty bez koperku

20.06.13, 12:23
witam jak zrobic taka surowke>>mam jeszcze rodkiewke majonez smietane
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: surówka z młodej kapusty bez koperku IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 12:31
      Kapusta, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobina cukru. To wszystko.
      • misiu_jeden Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:16
        A koperek gdzie?
        • Gość: beata_ Eeech, Ty Misiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 01:23
          ... o Bardzo Małym Rozumku. Nie wiesz gdzie koperek????

misiu_jeden napisał:

> A koperek gdzie?

Jeśli nie ma go (bo ma go nie być!) w surówce, to jest pewnie gdzie indziej.
          Podpowiem, skoro Twój Mały, pozbawiony białka zwierzęcego, Rozumek nie nadąża.
          Otóż koperek może być:
          - na działkowej/ogrodowej grządce
          - na polu koperkowym (chyba takie istnieją w sezonie)
          - uprawiany pod folią (poza sezonem)
          - na targu/bazarku (w sezonie i poza nim)
          - w tzw. zieleniaku (w sezonie i poza nim)
          - w sklepie ogólnospożywczym (w sezonie i poza nim)
          - w markecie/supermarkecie/hipermarkecie/megamarkecie (w sezonie i poza nim)

ps
          Kto jak kto, ale wegetarianin (?) powinien wiedzieć, gdzie znaleźć zieleninę wszelaką, prawdaaaa? :-)
    • momas Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 13:06
      ewentualnie cebulka (kosteczka)
      opcjonalnie marchwka (wiorki)
      poszatkowac, dodac przyprawy, wymieszac i odczekac troche, az sie lekko przemaceruje.

mozesz dodac ciut majonezu, mozesz tez dodac starta na wiórki rzodkiewkę.
      Mozliwosci wiele.
      Nie ma obowiązku dawac koperek do młodej kapusty.
      Całe szczęście :D
    • basiazul Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:05
      To jedna z moich ulubionych surówek. Zamiast cebuli dodaję por, bo jest mniej ostry. Czasem odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego.
    • viki711 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:19
      kapusta, jabłko, trochę marchewki, cytryna, sól, cukier, pieprz, śmietana. Pycha dziś robię! aha kapustę trochę gniotę z solą, aż puści sok, potem dodaję resztę. Smacznego
      • mhr2 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 21.06.13, 10:17
        tak to robie z kapusty zima, ale bez smietany!
        • viki711 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 21.06.13, 23:00
          to spróbuj z młodej, jest pyszna właśnie ze śmietaną, ja robię ją z koperkiem lub bez, zależy od humoru dzieci.
          • mhr2 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 09:42
            ze smietana moge sprubowac, ale gniesc(jak stara) jej nie bede!
    • Gość: surówka z Olimpu Re: surówka z młodej kapusty bez koperku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 17:46
      Nie przepadam za surówkami z kapusty,ale ta którą jadłam ostatnio w sieci Olimp bardzo mi zasmakowała i spróbowałam ją zrobić w domu.Młoda kapusta,marchewka,cebulka lub por,jabłko(nie wiem czy w oryginale było,ale całość była słodkawa więc nie ryzykowałam wiele).Wszystko jak najcieniej poszatkować,zalać niewielką ilością sosu z oleju,soku z cytryny, cukru i soli.Ogólnie to robiłam wszystko na oko,ale sałatka ma być słodko kwaśna,więc cukru dałam więcej niż soli na pewno,a cytrynki więcej niż oleju.Urok tej oryginalnej tkwił w tym ,że była b.cieniutko poszatkowana,ja nie mam takich możliwości,ale moja też była spoko,na pewno jeszcze ją powtórzę.
    • budzik11 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 14:47
      Drobniutko poszatkowana kapusta (nie musi być młoda) + sos: musztarda, cukier + olej, miksować dolewając po troszeczku oleju, ma wyjść coś podobnego do majonezu, tylko bez żółtek. Ma być ostro-słodki.
    • quba Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 16:46
      Mój Boże, co za pytanie.
      To pokrój wszystko co masz i wymieszaj, a po co się pytasz?
      Zupełnie nie rozumiem twego postu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka