mariola233 20.06.13, 12:23 witam jak zrobic taka surowke>>mam jeszcze rodkiewke majonez smietane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: surówka z młodej kapusty bez koperku IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.13, 12:31 Kapusta, sól, pieprz, sok z cytryny i odrobina cukru. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu_jeden Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:16 A koperek gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Eeech, Ty Misiu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.13, 01:23 ... o Bardzo Małym Rozumku. Nie wiesz gdzie koperek???? misiu_jeden napisał: > A koperek gdzie? Jeśli nie ma go (bo ma go nie być!) w surówce, to jest pewnie gdzie indziej. Podpowiem, skoro Twój Mały, pozbawiony białka zwierzęcego, Rozumek nie nadąża. Otóż koperek może być: - na działkowej/ogrodowej grządce - na polu koperkowym (chyba takie istnieją w sezonie) - uprawiany pod folią (poza sezonem) - na targu/bazarku (w sezonie i poza nim) - w tzw. zieleniaku (w sezonie i poza nim) - w sklepie ogólnospożywczym (w sezonie i poza nim) - w markecie/supermarkecie/hipermarkecie/megamarkecie (w sezonie i poza nim) ps Kto jak kto, ale wegetarianin (?) powinien wiedzieć, gdzie znaleźć zieleninę wszelaką, prawdaaaa? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 13:06 ewentualnie cebulka (kosteczka) opcjonalnie marchwka (wiorki) poszatkowac, dodac przyprawy, wymieszac i odczekac troche, az sie lekko przemaceruje. mozesz dodac ciut majonezu, mozesz tez dodac starta na wiórki rzodkiewkę. Mozliwosci wiele. Nie ma obowiązku dawac koperek do młodej kapusty. Całe szczęście :D Odpowiedz Link Zgłoś
basiazul Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:05 To jedna z moich ulubionych surówek. Zamiast cebuli dodaję por, bo jest mniej ostry. Czasem odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 20.06.13, 14:19 kapusta, jabłko, trochę marchewki, cytryna, sól, cukier, pieprz, śmietana. Pycha dziś robię! aha kapustę trochę gniotę z solą, aż puści sok, potem dodaję resztę. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 21.06.13, 10:17 tak to robie z kapusty zima, ale bez smietany! Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 21.06.13, 23:00 to spróbuj z młodej, jest pyszna właśnie ze śmietaną, ja robię ją z koperkiem lub bez, zależy od humoru dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 09:42 ze smietana moge sprubowac, ale gniesc(jak stara) jej nie bede! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: surówka z Olimpu Re: surówka z młodej kapusty bez koperku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 17:46 Nie przepadam za surówkami z kapusty,ale ta którą jadłam ostatnio w sieci Olimp bardzo mi zasmakowała i spróbowałam ją zrobić w domu.Młoda kapusta,marchewka,cebulka lub por,jabłko(nie wiem czy w oryginale było,ale całość była słodkawa więc nie ryzykowałam wiele).Wszystko jak najcieniej poszatkować,zalać niewielką ilością sosu z oleju,soku z cytryny, cukru i soli.Ogólnie to robiłam wszystko na oko,ale sałatka ma być słodko kwaśna,więc cukru dałam więcej niż soli na pewno,a cytrynki więcej niż oleju.Urok tej oryginalnej tkwił w tym ,że była b.cieniutko poszatkowana,ja nie mam takich możliwości,ale moja też była spoko,na pewno jeszcze ją powtórzę. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 14:47 Drobniutko poszatkowana kapusta (nie musi być młoda) + sos: musztarda, cukier + olej, miksować dolewając po troszeczku oleju, ma wyjść coś podobnego do majonezu, tylko bez żółtek. Ma być ostro-słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: surówka z młodej kapusty bez koperku 22.06.13, 16:46 Mój Boże, co za pytanie. To pokrój wszystko co masz i wymieszaj, a po co się pytasz? Zupełnie nie rozumiem twego postu. Odpowiedz Link Zgłoś