dafni 30.07.04, 12:33 Zrobiłam wczoraj ogóreczki, wiem że jeszcze muszą postać, ale spróbowałam jednego i chyba dałam trochę za dużo gorczycy. Czy coś można teraz jeszcze dodać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: suel Re: Małosolne - help IP: 217.153.49.* 30.07.04, 12:45 Jak kupowałam ogórki to "pani gospodyni" dała nam koperek, chrzan (zestwa stały) i estragon (zeby nie było "gorzko") i dołożyliśmy go do tych naszych ogórków. Podbono sprawdzony sposób! Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Małosolne - help 30.07.04, 13:28 Dałam koper, korzeń chrzanu, liście laurowe, czosnek i trochę gorczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
dodwig2 Re: Małosolne - help 30.07.04, 13:31 Można dać jeszcze liście winogron, liście wiśni i liście czarnej porzeczki, ja osobiście nie daję liści laurowych Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_de Re: Małosolne - help 30.07.04, 14:06 ostatnio razem z ogórkami kupiłam "zestaw do kiszenia" - koper, czosnek, chrzan i jakis liść, który mial być lisciem chrzanu. Po 3 dniach od wpakowania wszystkich składników do słoja, dokonałam degustacji, która zakończyła się opluciem całej kuchni :-((( ogórki niejadalne, gorzkie jak cholera (przed kiszeniem były ok). Po dokonaniu "sekcji zwłok" zawartości słoja, zastanowil mnie ten liść. Nie jestem botanikiem, co więcej, liścia chrzanu w życiu nie widziałam w "środowisku naturalnym" :-) ale mój mąż po oględzinach stwierdził że to wygląda jak... łopian. :-) W każdym razie było to źródło nadzwyczajnej goryczy. Tak więc, reasumując, uważajcie co wkładacie, bo nie wiadomo co wyjmiecie :-)))) a tak poważnie, to szkoda mi tych ogórków :-((( W ogóle mam ostatnio pecha do ogórków - najnowsza partia została przez mnie chyba przesolona, fuj, czy to można jakoś uratować? Pozdrawiam ogórkożerców Kasia Odpowiedz Link Zgłoś