Dodaj do ulubionych

co do pieczonego łososia?

IP: *.chello.pl 05.08.04, 15:19
Jaki sos, warzywka, pieczywo, czy kartofelki? Pomożcie proszę.
Obserwuj wątek
    • dorota.28 Re: co do pieczonego łososia? 05.08.04, 15:24
      lubię z cytryną i pieczonymi ziemniakami, myję, kroję na ćwiartki i wrzucam do
      piekarnika, można lekko posmarować oliwą
    • agus7 Re: co do pieczonego łososia? 05.08.04, 15:28
      ziemniaczki mlode z maselkiem, szczypiorkiem i koperkiem albo frytki albo
      ziemniaki odsmazane ew. pieczone w folii (ale takie powoli sie robia niestety)

ostatnio odkrylam ze do lososia calkiem pasuje salata z cebulka i sosem jogurt
      naturalny+troche smietany+troche musztardy+cukier+sol+pieprz+ew. zabek czosnku

lub klasycznie surowka z kiszonej lub bialej kapusty i do tego (opcjonalnie)
      sos tzatziki

losos oczywiscie obowiazkowo z cytryna!

• nobullshit Re: co do pieczonego łososia? 05.08.04, 15:42
      Ja lubię tylko z cytryną i koperkiem, a do tego pieczone ziemniaki
      i BROKUŁY.
    • Gość: kags Re: co do pieczonego łososia? IP: *.futuro.pl 05.08.04, 16:26
      lubie z pieczywkiem, najlepiej cos swiezego i chrupiacego... ja zawsze mam w
      zapasie w zamrazalce bulki do podpieczenia w piekarniku... no wiec takie
      buleczki z rozplywajacym sie na nich maselkiem... a na lososia sos robiony jak
      tzatziki, tylko zamiast ogorka koperek... mniammmm, ale mi narobiliscie
      smaku :)))))
    • hispana Re: co do pieczonego łososia? 05.08.04, 16:57
      losos wysmienicie komponuje sie z guacamole (awokado, cytryna, sol pieprz, co
      jeszcze nie pamietam)
      • hela1 Re: co do pieczonego łososia? 06.08.04, 01:23
        A moze z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, maslem czosnkowym, mizeria, a
        losos polany maslem z pietruszka?
    • ampolion Re: co do pieczonego łososia? 06.08.04, 01:31
      Absolutnie coleslaw.
      • Gość: Camille Re: co do pieczonego łososia? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 06.08.04, 22:19
        Wlasnie wczoraj robilam lososia dla znajomych/w poniedzialek w nocy wrocilam a
        juz wczoraj gosci przyjmowalam......nie dadza czlowiekowi odsapnac po trudach
        podrozy, rozpakowywaniu i sprzataniu domu z 6 tygodniowego kurzu...../i bardzo
        smakowal-
        pokroilam lososia w kawalki, obsypalam sola i pieprzem z obu stron, ulozylam
        obok siebie na lekko naoliwonej blaszce. Kazdy kawalek posmarowalam lyzka
        majonezu/wlasnorecznie zrobionego, ale moze byc sklepowy/ a nastepnie nalozylam
        warstwe pasty z pestek z dyni/w robocie kuchennym posiekalam na prawie mialko
        szklanke pestek z dyni, potem dodalam do tego 2-3 lyzki bulki tartej, sol,
        pieprz,kilka lyzek rozpuszczonego masla i lyzke oleju z pestek z dyni-o ktory
        ktos sie dopytywal w poscie o bodajze zielonej fasolce-wszystko dobrze
        wymieszalam-nie moze sie rozpadac, musi byc na tyle mokre zeby sie "kupy'
        trzymalo. Piec w piekarniku dosc goracym, ok. 20 minut, robi sie taka fajna
        skorupka. W oryginalnym przepisie zamiast pestek z dyni byly orzechy wloskie,
        ale ja lubie eksperymenty.
        Do tego podalam ryz jasminowy ugotowany z kawalkami jarzyn, pieczone szparagi
        oraz mizerie/bo ogorki obrodzily pod moja nieobecnosc, wiec postanowilam, ze
        znajomi pomoga nam je zjesc/-niemniej podobny w stylu do mizerii grecki sos
        tzatziki byl podany jako dodatek w przepisie oryginalnym/.
        • Gość: Ola Re: co do pieczonego łososia? IP: *.core.lanet.net.pl 07.08.04, 14:26
          A ja lubię łososia z dużą ilością cytryny i z chrzanem, a do tego albo podgotowane brokuły, albo fasolka szparagowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka