Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona - brak wody

06.11.13, 15:55
Witam,

Ukisiłem ostatnio kapustę w beczce, która postała parę dni w ciepłym miejscu, a następnie przeniosłem ją do chłodnego (garaż). Dziś zauważyłem, że nie ma wody, który jeszcze wczoraj była. Co mogło być tego powodem? Czy mogę dolać teraz zwykłej wody?
Obserwuj wątek
    • Gość: x albo wyciekła, albo ktoś wypił IP: *.unitymediagroup.de 06.11.13, 16:26
    • roseanne Re: Kapusta kiszona - brak wody 06.11.13, 16:41
      dolej osolonej, przegotowanej - kapusta musi byc przykryta solanka, albo zacznie plesniec
      moze kapusta sie wzruszyla podczas transportu i nie jest az tak mocno ubita,
    • wanda43 Re: Kapusta kiszona - brak wody 06.11.13, 16:49
      To oznaka, że w garażu jest mimo wszystko dość cieplo i proces kiszenia trwa nadal.
      Wody nie dodawaj, ubij, nakryj np. odwróconym talerzem i dociśnij umytym kamieniem albo czymś ciężkim.
      • Gość: kim Re: Kapusta kiszona - brak wody IP: *.free.aero2.net.pl 06.11.13, 19:33
        Co zatrzymuje proces kiszenia? Temperatura, czyli chlod lub gotowanie?
        Cos jeszcze?
        • wanda43 Re: Kapusta kiszona - brak wody 06.11.13, 21:52
          temperatura. Niska przerywa proces kiszenia i kapusta jest mniej kwaśna.
    • smutas13 Re: Kapusta kiszona - brak wody 07.11.13, 08:25

Ukisiłem ostatnio kapustę w beczce, a następnie przeniosłem ją do chłodnego (garaż). Dziś zauważyłem, że nie ma wody, który jeszcze wczoraj była. Czy mogę dolać teraz zwykłej wody?

Spróbuj kapustę na nowo ucisnąć. Jeśli sok nie pojawi się, możesz dolać zimnej solanki.
      Sok nad kapustą, powinien być stale. W przeciwnym razie, kapusta będzie pleśnieć i z końcu zgnije.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka