Dodaj do ulubionych

olej kokosowy

10.11.13, 15:30
Zachęcona dobrymi opiniami na temat oleju kokosowego, dokonałam w internecie jego zakupu. Otrzymałam w paczuszce dwie szklane buteleczki z olejem kokosowym. Zdziwiłam się nieco, gdy zauważyłam, że olej ma konsystencję stałą - coś jak masło. Zastanawiam się teraz, jak się dobrać do zawartości, bo szyjka butelki jest wąska. Podgrzać w kąpieli wodnej, by olej się upłynnił? Czy to nie wpłynie negatywnie na jego trwałość? Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • olivkah Re: olej kokosowy 10.11.13, 15:48
      Możesz trochę podgrzać, łatwo się rozpuszcza. W upały jest całkiem ciekły. Na trwałość to nie powinno wpłynąć, to bardzo stabilny olej.
    • Gość: Bogie Re: olej kokosowy IP: *.hsd1.ct.comcast.net 10.11.13, 17:21
      Olej trzeba podgrzac -przelac do pudeleczka z ktorego latwo korzystac i trzymac w ciemnym i chlodnym miejscu -Ja trzymam w szafce kuchennej.Smaruje stopy /wkladam skarpetki/twarz ,szyje ,rece i co chcemy...po kilku dniach efekt jest widoczny....polecam

• budzik11 Re: olej kokosowy 10.11.13, 17:29
      pantarejka napisała:

> olej ma konsystencję stałą - coś jak mas
      > ło.

Bardziej jak smalec, bo jest biały :) Można podgrzać w kąpieli wodnej, można w mikrofali, można nawet przez chwilę potrzymać buteleczkę w dłoniach. A najpraktyczniej stopić całość i przelać do wygodniejszego pojemnika.
      Ja używam do włosów :)
    • pantarejka Re: olej kokosowy 10.11.13, 21:35
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję. Zrobiłam, jak poradziłyście - włożyłam szklaną buteleczkę oleju do miski z wrzątkiem i pozostawiłam na trochę... Po chwili olej zaczął zmieniać stan skupienia ze stałego na ciekły. Podsmażyłam na nim warzywa do ryżu. Danie było pyszne. Na pewno też zastosuję olej jako odżywkę do włosów. No i może jeszcze zastosuję w terapii ssania olejem, bo właśnie wychodzę z lekkiego zapalenia gardła. Pozdrawiam serdecznie :)
      • Gość: kim Re: olej kokosowy IP: *.free.aero2.net.pl 12.11.13, 20:05
        W naszym klimacie, nawet w ogrzewanych wnetrzach, zima olej kokosowy ma forme stala. W tropikach przez caly rok jest plynny. Potrzeba chyba +24/25°C, zeby byl "olejem" a nie tluszczem utwardzonym.
    • mhr2 Re: olej kokosowy 13.11.13, 12:13
      pantarejka napisała:

> Zachęcona dobrymi opiniami na temat oleju kokosowego, dokonałam w internecie je
      > go zakupu.

znam go od dawna(sprzedawany raczej w kostkach), mozna kupic wszedzie, kiedys nikt za nim nie przepadal, a teraz taka "nowosc", opinie sa rozne!
    • Gość: crea Re: olej kokosowy IP: *.res.pl 13.11.13, 21:53
      Oprócz zastosowań kosmetycznych używam oleju kokosowego do smażenia łososia i krewetek (w proporcji pół na pół z masłem) i smażenia w sumie wszelkich innych rzeczy (mięso wieprzowe - pół na pół na olejem rzepakowym, do warzyw na patelnie samego oleju kokosowego). Ma wysoką temperaturę dymienia przez co świetnie nadaje się do smażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka