Dodaj do ulubionych

"Smalczyk roślinny"

IP: *.range86-129.btcentralplus.com 11.11.13, 10:23
reklamuje mi się powyżej. Naprawdę znajdą się na to nabywcy? Bałbym się tego nawet spróbować, baaardzo zdrowo i naturalnie brzmi ;)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: "Smalczyk roślinny" 11.11.13, 11:49
      na reklany polecam adblocka.
      a w czasach kiedy nie jadlam miesa kupowalam u mnie w niemczkech zima vege "smalec" na bazie oleju kokosowego z cebulka, chili i majerankiem.
      bardzo go lubilam.
      Gość portalu: nero napisał(a):

> reklamuje mi się powyżej. Naprawdę znajdą się na to nabywcy? Bałbym się tego na
      > wet spróbować, baaardzo zdrowo i naturalnie brzmi ;)
      • hexe09.08.07 O matko... 28.11.13, 15:02
        Smalczyk roślinny?! Zapewne wegetarianie pomyslą, że jest to zdrowsza alternatywa dla zwykłego smalcu. Tymczasem jest to tłuszcz uwodorniony - sprawca otyłości i niemal wszyyystkich chorób cywilizacyjnych. najbardziej niezdrowy tłuszcz pod słońcem. Już słonina i smalec ze 100% zdrowsze, chociaż i tak w nadmiarze zabójcze.
    • anel_ma Re: "Smalczyk roślinny" 12.11.13, 12:28
      ciekawe jaki ma skład?
    • mhr2 Re: "Smalczyk roślinny" 12.11.13, 13:26
      maslo z soczewicy znasz?
      • nchyb Re: "Smalczyk roślinny" 14.11.13, 17:58
        ja nie znam masła z soczewicy. Napisz coś więcej proszę
        • mhr2 Re: "Smalczyk roślinny" 15.11.13, 10:51
          ugotowana soczewice(fasole moze byc z puszki)miksujesz z cebula(inne warzywa)podsmazona na tluszczu twojego smaku, dodajesz rozne przyprawy i gotowe, ale to juz i tak kazdy zna:)
          • nchyb Re: "Smalczyk roślinny" 16.11.13, 08:34
            dziękuję, znałam, ale inaczej nazywałam :)

co nie zmienia sytuacji, że smalec roślinny z tej reklamy to całkiem inna bajka...
          • roman_tryk Re: "Smalczyk roślinny" 24.03.14, 20:32
            To się nazywa humus a nie masło z soczewicy ;)
            • ania_m66 Re: "Smalczyk roślinny" 25.03.14, 12:49
              humus czy hummus, soczewica, czy ciecierzyca, cieszyn czy szciecin - wszystko jeden pies niektorym "mondrym" vel inteligentnym innaczej :))))

roman_tryk napisał:

> To się nazywa humus a nie masło z soczewicy ;)
    • znana.jako.ggigus skąd te obawy? 12.11.13, 13:45
      np tu jest przepis:
      puszka.pl/przepis/664-wegetarianski_smalec_.html
      w moim kupnym było bodajże jeszcze jabłko. Smalec słada się z tłuszczu, cebuli i przypraw. Wege używają sosu sojowego dla uzyskania smaku. Nie trzeba się bać, można obejrzeć skład. A nuż odkryjesz nowe, do tej pory nieznane przysmaki...?
      • Gość: ania_m Re: skąd te obawy? IP: *.dhcp.uni-bielefeld.de 12.11.13, 15:22
        no przeciez wiesz, ze wg niektorych "znawcow" olej kokosowy to samo zlo :)))
        • znana.jako.ggigus no coż, wg mnie 13.11.13, 10:54
          diabeł siedzi w chipsach i czekoladzie, a także ostatnio w piwie. Ale jedem Tierchen sein Plaesierchen:)
          • triismegistos Re: no coż, wg mnie 13.11.13, 13:05
            Nom, utwardzane tłuszcze roślinne to samo zdrowie, jak wiadomo :D A smalec to smalec, żadna cebulka nie zrobi smalcu z margaryny.
    • Gość: Endy Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.gdynia.mm.pl 12.11.13, 15:43
      w Atelier Smaku robili taki:

Składniki
      1 opakowanie granulatu sojowego – 25 dag
      4 jabłka
      3 kostki „Planty”
      1 szklanka oleju
      dolna połowa kapusty pekińskiej lub 3 cykorie
      5 łyżek suszonego majeranku
      1 łyżka pieprzu ziołowego
      1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego
      ½ łyżeczki asafetydy
      2 łyżeczki soli

Przygotowanie
      Granulat sojowy smażymy w dużym garnku na oleju, aż się przyrumieni. Następnie dodajemy poszatkowaną białą część kapusty pekińskiej z przyprawami, dalej smażymy, ciągle mieszając, około 7 min. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i wszystko jeszcze przez chwilę dusimy, aż jabłka zmiękną. Odstawiamy na bok, dodajemy „Plantę”, mieszamy, przekładamy do słoika lub miski i czekamy, aż zastygnie.

W TV wyglądał całkiem smakowicie:)
      • minor_swing Re: "Smalczyk roślinny" 12.11.13, 18:55
        zna ktoś skład? :) w necie nie mogę znaleźć.
      • kasz0 jednak wege to swiry 12.11.13, 20:01
        Gość portalu: Endy napisał(a):

> 3 kostki „Planty”

Branie do ust margaryny dyskwalifikuje totalnie.

Olej kokosowy wyglada jak smalec. Co by z niego nie zrobic to jest zdrowszy od zamiennikow.
        • Gość: Endy Re: jednak wege to swiry IP: *.gdynia.mm.pl 12.11.13, 20:56
          Nie jestem żadnym wege, wręcz jestem mięsożercą...zwyczajnie widziałam kiedyś przypadkiem jak robili ten smalec i wkleiłam przepis...
          • kasz0 Re: jednak wege to swiry 12.11.13, 21:16
            Gość portalu: Endy napisał(a):

> przypadkiem jak robili ten smalec i wkleiłam przepis...

Przypadkiem to pol swiata uzywa oleju kokosowego. Ich tragedia jest brak codziennego dostepu do reklamy. Dzieki temu lepiej zyja jako ciemny lud.
            • Gość: x Re: jednak wege to swiry IP: *.range86-129.btcentralplus.com 12.11.13, 21:25
              Ciekawe, że nigdzie w necie nie mogę znaleźć składu tego produktu. Czy na stronie producenta albo w sklepach internetowych nie powinni tego podawać? Jeśli ktoś potrafi znaleźć i wklei, będę bardzo wdzięczny.
              • znana.jako.ggigus sklad smalcu rsoslinnego jest na opakowaniu 13.11.13, 10:22
                produktu. idz do sklepu i przeczytaj.
        • kolo-zdun Re: jednak wege to swiry 13.11.13, 10:28
          Oj,oj - licz się ze słowami, nie obrażaj innych, bo ciebie tez obrażą.
          Jeśli nazywasz kogoś świrem, to oczekuj że ktoś powie do ciebie - ty świrze!
    • kolo-zdun Na przykład 13.11.13, 10:25
      Na przykład:

- tłuszcz palmowy
      - olej słonecznikowy
      - jabłka
      - tofu
      - cebula
      - granulat sojowy
      - sól morska
      - sos sojowy
      - zioła prowansalskie
      - ekstrakt drożdżowy
      - papryka słodka suszona

albo:

- tłuszcz palmowy (nieutwardzony)
      - migdały
      - olej słonecznikowy
      - jabłko
      - cebula
      - sól morska
      - sos sojowy
      - koncentrat jabłkowy
      - koncentrat pomidorowy
      - marchew
      - seler
      - pieprz
      - papryka
      - sok cytrynowy
      - koper
      - kminek
      - chili
      • znana.jako.ggigus no to nie jedz 13.11.13, 12:58
        jedz kiełbasę i bądź szczęśliw
        • kolo-zdun Re: no to nie jedz 13.11.13, 15:54
          znana.jako.ggigus napisała:

> jedz kiełbasę i bądź szczęśliw

Czego chcesz odemnie???
          Dlaczego mam jeść kiełbasę? Nie chcę!!! Jestem weganinem od prawie zawsze.
          A ty czytaj ze zrozumieniem. Podałem skład dwóch wybranych "smalcyków wegańskich" i je polecam, są smaczne i bezmięsne, jedynie można dyskutować o ich nazwie. To są raczej pasty a nie żadne smalcyki.

• Gość: znana.jako.ggigus wrzuc na luz kocie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.13, 19:35
            drzewko winne
    • znana.jako.ggigus planta to 13.11.13, 10:50
      się tak mówi w Pl na olej roślinny. Trzeba od czasu do czasu odwiedzić ojczyznę, to się wie.
      Gotowałeś biało-czerwony oiad na 11.11? Bo ja tak, fasola gigantes, ryż i buraki po grecku.
      Absolutnie patriotycznie!
      • Gość: x jestem patriotą z frakcji europejskiej, IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 11:55
        więc u mnie była brukselka i ziemniaczki. Bez mięsa, bo świnie rozbiegły się po ulicach ;)
        • Gość: znana.jako.ggigus Re: jestem patriotą z frakcji europejskiej, IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.13, 12:52
          przeciez jedzenie patriotyczne w formi greckiej bylo zartem z idei jedzenia patriotycznego!!!
          zebym ja takie rzczy musiala wyjasniac.
          Pomysl na obiad patriotyczny zaczerpnelam z forum kuchnia, no bo skak?
          • Gość: x nie wierzę Ci! ;) IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 16:23
            A co to za świnie rozbiegły się po ulicy? hehehehe
            • Gość: znana.jako.ggigus ey mann aber hallo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.13, 19:34
              od dawna wyznaje wartosci proeuropejskie!! swnie nie moje
      • triismegistos Re: planta to 13.11.13, 13:07
        W Polsce na olej mówi się "olej".
        • znana.jako.ggigus są różne rodzaje oleju 13.11.13, 13:36
          roślinny, do smarowania, do głowy i to chciałam ująć w mojej wypowiedzi. Kontekstualność.
          • triismegistos Re: są różne rodzaje oleju 13.11.13, 21:59
            W życiu nie słyszałam o takim określeniu oleju. Olej to olej, ewentualnie "oliwa", jak mówi moja babcia. Planta to jakieś utwardzone tłuszcze roślinne, czyli samozuo. Pomijam tutaj kwestię etyczną, ale smalec jest duużo żdrowszy od twardych margaryn.
      • Gość: fg Re: planta to IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.13, 20:28
        planta zawiera tłuszcze utwardzone, więc zdrowe to,to nie jest
    • Gość: gość Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.13, 16:44

> Bałbym się tego na
      > wet spróbować,

ja tez!
      • Gość: x Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.range86-129.btcentralplus.com 13.11.13, 19:23
        Kolo-zdun, chodziło mi o skład tego konkretnego produktu o którym mowa w pierwszym poście. Giggus - mieszkam za granicą i nie mam możliwości zobaczenia tego cuda na żywo i przeczytania składu na opakowaniu, gdyby się dało to bym nie pytał...
        • Gość: x giggus też mieszka za granicą ;) IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 22:26
          Chociaż tak naprawdę, to trudno określić, czy to zagranica ;)
          Coś na kształt: Ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra, czyli Bawaria, hehehehehehehe
        • peonka Re: "Smalczyk roślinny" 14.11.13, 18:12
          Zrobiłam w sklepie zdjęcie, oto skład: oleje i tłuszcze roślinne (słonecznikowy, palmowy, rzepakowy, kokosowy w zmiennych proporcjach), prażona cebulka (9,2%), sól, suszone jabłka (0.6%), aromaty. Zawartość tłuszczu 92%.
          • Gość: gość Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.13, 14:03
            kazdy wiedział, reklama
            • peonka Re: "Smalczyk roślinny" 16.11.13, 16:05
              Słucham? Co to znaczy: "każdy wiedział, reklama"?
              Ktoś tam chciał skład, podałam, gdzie tu reklama?
    • Gość: gość Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.13, 15:53

> reklamuje mi się powyżej.

mi nie!
      • Gość: AnkaKw Re: "Smalczyk roślinny" IP: *.ennet.pl 26.03.14, 13:27
        Nie wiedziałam że rośliny mają...tłuszcz czyli słoninkę na smalczyk :-)
        Co to się porobiło w XXI wieku :-) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka