Dodaj do ulubionych

Ciasto z makiem - prośba o przepis

19.12.13, 13:01
Hej. Chciałabym aby na stole wigilijnym było coś słodkiego z makiem. Najprostsza kutia - nie - bo mało na nią u nas chętnych. Marzy mi się makowiec, ale jeszcze nigdy go nie piekłam i kucharką czuję się początkującą ;-). Po wstępnym przejrzeniu kilku przepisów wydaje mi się, że to wyższa szkoła jazdy, np to rozwałkowywanie i naciąganie ciasta za rogi, a potem zawijanie, już widzę jak wszystko mi się cudnie rwie na strzępy. Chociaż raz film by się przydał, jak to robić. Możecie podpowiedzieć jakiś prosty przepis na ciasto z makiem? Taki, żeby ciasto miało pyszny, wilgotny mak. Wszystkich pozdrawiam, z nad gara bigosowego :-)
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus kopalnia przepisów 19.12.13, 13:05
      moje wypieki dorotus
      nie mogle wkleic linka, bo by wykryto u mnie spam
    • tralalumpek Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 19.12.13, 13:17
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,135112560,135112560.html
      • kocia_noga Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 19.12.13, 16:50
        tralalumpek napisała:

> fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,135112560,135112560.html

Hehe, wstrzeliłaś się w sam środek :) akurat weszłam poszukać jakiegos ciasta z makiem składającego się głównie z maku. Zrobię to twoje, bez ciasta, żeby było bezglutenowe, na spodzie z migdałów albo opłatka, jeszcze nie wiem, ale raczej migdały, bo się łatwiej kroi a zamiast wierzchu będzie polewa czekoladowa.
        • tralalumpek Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 20.12.13, 08:49
          :)
          mysle ze tez bedzie dobre w tej wersji
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.12.13, 16:11
      Polecam drożdżowe pielmieni z makiem, autorem przepisu jest Jacek Sikora, przepis pewnie do znalezienia w necie. Coś w rodzaju alternatywy dla makowca, robiłam je już kilka razy, to drożdżowe pierożki nadziewane masą makową, smażone w głębokim tłuszczu.
    • budzik11 Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 19.12.13, 19:23
      Również polecam "Moje wypieki" i zakładkę "Makowce i ciasta z makiem".
      Robiłam makowiec zawijany (normalnie wałkuje się wałkiem, nie trzeba nic rozciągać za rogi (??), nic się nie rwie, przepis naprawdę prosty, wychodzą 3 wspaniałe makowce; seromak - super połączenie dla lubiących serniki i makowce :D i piegusek - jest na blogu, ale pewnie przez niedopatrzenie nie w zakładce "ciasta z makiem" - wystarczy przez blogowa wyszukiwarkę poszukać.
      • tulimatka Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 20.12.13, 14:05
        budzik11 napisała:

> Również polecam "Moje wypieki" i zakładkę "Makowce i ciasta z makiem".
        > Robiłam makowiec zawijany (normalnie wałkuje się wałkiem, nie trzeba nic
        > rozciągać za rogi (??), nic się nie rwie, przepis naprawdę prosty

Hm, kusisz. Może jednak spróbuję :-) Dzięki!
    • marbor1 Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 19.12.13, 20:00
      Tutaj kiedyś na forum kuchnia lub na GP krążyła wersja strucli makowej "Buziaczki".
      Było to bardzo szybkie i proste ciasto, bardzo łatwe w wykonaniu.
      Jeśli znajdę w swoich notatkach, to mogę ten przepis podać.
    • Gość: Anika Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis IP: *.jeleniagora.hypnet.pl 19.12.13, 21:03
      Ciasto Szogun.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.12.13, 12:23
      Robiłam jeszcze kruche babeczki z nadzieniem z masy makowej. Pewnie da się je przygotować w formie tarty, czyli bez zabawy w kilkanaście/kilkadziesiąt małych ciastek.Kruchy spód + masa makowa z dodatkami na wierzchu.
    • marbor1 Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 20.12.13, 12:44
      Tak jak obiecałam, znalazłam w archiwum przepis na struclę makową "buziaczki".
      Według tego przepisu piekłam już parę razy tę strucle. Wg mnie jest arcy łatwa.
      Zamiast gotowej masy, można masę przyrządzić samemu z suchego maku mielonego wg własnych upodobań. Na opakowaniu jest przepis.

forum.gazeta.pl/forum/w,77,18029790,18034201,przepis_na_strucle_makowa_na_ciescie_twarozkowym_.html
      Życzę udanego wypieku.

• tulimatka Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 20.12.13, 14:07
        Dziękuję, marbor1 że chciało Ci się szukać :-) Pozdrawiam!
    • tulimatka Dzięki wszystkim za linki i przepisy! 20.12.13, 14:09
      :-)
    • quba Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 21.12.13, 20:47
      może makówki śląskie?
      Chcesz przepis?
      • tulimatka Re: Ciasto z makiem - prośba o przepis 23.12.13, 07:22
        quba napisał:

> może makówki śląskie?
        > Chcesz przepis?

A pewnie - jak nie teraz, to zrobię następnym razem.
        p.s. Czy to chodzi o bułkę namoczoną w mleku i przełożoną makiem? Kiedyś tak nazywała makówki moja koleżanka ze studiów.
    • tulimatka Budzik11 :-) 23.12.13, 07:26
      Jeszcze raz dzięki za podpowiedz - zrobiłam makowca tradycyjnego zawijanego z moje wypieki i jestem z siebie dumna że hej, bo wyszło :-D post factum stwierdzam że rzeczywiście nie było takie trudne. Za jakiś czas dokonam modyfikacji i na tym samym cieście zrobię wkład jabłkowy. Babcia moja robiła taki zawijaniec z jabłkiem i było pycha!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka