sueellen 30.01.14, 17:47 Widziałam kiedyś migawkę jakiegos programu, gdzie Włoszka robiła pizze na patelni a na koniec wbijała na nią jajko. Czy ktoś wie jak to danie się nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pizza na patelni z jajkiem 30.01.14, 17:58 Pizza fritta? Con uovo? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pizza na patelni z jajkiem 30.01.14, 20:27 raczej pizza cotta in padella. Odpowiedz Link Zgłoś
minor_swing Re: Pizza na patelni z jajkiem 30.01.14, 21:08 marghe, masz jakiś sprawdzony przepis na taką pizzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x na koniec wbijasz jajko i gotowe ;) IP: *.unitymediagroup.de 30.01.14, 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 12:25 minor_swing napisała: > marghe, masz jakiś sprawdzony przepis na taką pizzę? Niestety nie. Nigdy nie robiłam pizzy na patelni. Mogę Ci wygooglać i przetłumaczyć coś niecoś z włoskich stron Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 13:14 Jestem pewien, ze zagladajaca tu uzytkowniczka Anthony B pizze na patelni zamiescila na swoim blogu: kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.ie/ Tak, jest tam przepis na pizze fritte, czyli smazona w polglebokim tluszczu. Ale tak wlasciwie po co komu sprawdzony przepis na taka pizze? Roznica pomiedzy pizza z pieca a pizza z patelni jest taka, ze jedna sie piecze, a druga smazy na sucho (griddluje, pizza in padella) albo we fryturze (pizza fritta). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 21:03 Ale tak wlasciwie po co komu sprawdzony przepis na taka pizze? bo ktos zamiast piekarnika wstawił mi pod fajerki pralkę... Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 15:16 To jeśli z powodu pralki w kuchni, to co innego. fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103551968,103648240.html Odpowiedz Link Zgłoś
minor_swing Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 15:27 dzięki, poproszę o pomoc jeśli google tłumacz nie podoła :) btw, wpisałam w google grafika "pizza z patelni" po polsku i...w życiu nie widziałam tylu gastronomicznych koszmarków. grube buły, zawalone składnikami i zalane keczupem. np takie coś (nie wiem dlaczego nazwane "pizzą"): - 2 parówki paluszki -3 średnie cebule - 50g potartego sera -3 łyżki ketchupu - przyprawy:kebab-gyros, ostra papryka, do kurczaka, pieprz, vegeta -olej do smażenia Nie dziwię się, że Włosi się za głowy łapią... Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 19:47 jeszcze nie probowalam ale polecano mi ten przepis jako rewelacyjny www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/sunday-brunch-recipes/pizza-pilgrims-frying-pan-pizza-recipe Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 21:07 nie, to było cieniutenkie. ciasto bylo raczej plynne i zanim sie scielo na patelni, ukladala na nim rozne rzeczy, a na sam srodek jajko albo zółtko jaja - nie przyglądałam sie uwaznie, z reszta widzialam to przez 10-15 sekund Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 21:27 w takim razie to nie byla pizza, a bardziej holenderski pannenkoek, czyli grubszy nalesnik. sueellen napisała: > nie, to było cieniutenkie. ciasto bylo raczej plynne i zanim sie scielo na pate > lni, ukladala na nim rozne rzeczy, a na sam srodek jajko albo zółtko jaja - nie > przyglądałam sie uwaznie, z reszta widzialam to przez 10-15 sekund Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pizza na patelni z jajkiem 31.01.14, 22:57 Ciasto podpłomykowe raczej płynne nie będzie. Dla bezpieczeństwa nazwijmy to plackiem. To, co ta pani robiła, to mogły być różnego rodzaju placki: bretońskie galety gryczane na przykład (na kompletnym właśnie jajo się sadza). Pizza to nie jedyny flatbread there is. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 08:46 no to nie wiem. Nazywała to pizzą i gadała po włosku :P Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 11:48 Jeżeli ciasto było leiste na tyle, że pani je na patelnię wylewała, to dość nietypowe określenie 'pizza'. Jako taka, pizza należy do rozległej rodziny chlebów plaskatych i standardowy skład ciasta oraz jego proporcje nie odbiegają od podstawowej formuły chlebowej (mąka, woda, drożdżowy zazwyczaj unos; procent piekarniczy oscylujący w granicach 55-67%). Owszem, można zwiększając udział wody ciasto rozrzedzić, ale raczej nie na tyle, żeby określać je już jako 'batter' a nie 'dough' (nie wiem, czy we włoskim istnieje takie zdecydowane jak w angielszczyźnie rozróżnienie ciast leistych od gęstych). To jeszcze powinno dać się wyrabiać i formować ręcznie. Rzadsze ciasto szybciej się będzie przepiekać (czy 'przesmażać', jeśli na patelni czy griddlu), a większa ilość zawartej w nim wody dostarcza dodatkowego termicznego unosu (przez gwałtowne odparowywanie wody, jak ma to miejsce w pitach, czy indyjskich roti/chapati/phulkach). Do wagowego stosunku mąki do wody 1:1 można się posunąć, co też czynię robiąc chlebki plaskate na patelni. A to, że pani mówiła po włosku i nazywała to pizzą, to swoją drogą przyczynek do innego tematu, a nawet dwóch, dotyczących kulinarnej italomanii. Zresztą już się wywiązała niezła dyskusja pod artykułem trójmiejskiego portalu Gazety, w którym pierwszy lepszy z rzędu Włoch poucza, jak się pizzę robi. Tymczasem w Turcji na przykład jest lahmacun (z arabskiego lahm biʿajīn, czyli mięso z ciastem), okrągły chleb plaskaty obłożony siekanym mięsem i warzywami, czy przeróżnego rodzaju pidy z obkładem, najczęściej w kształcie gondoli, krojonej potem w poprzeczne paski (sadzanie jaj pod koniec do mięsnych dań to raczej muzułmański obyczaj, zwróć uwagę na przykład na marokańskie kofty z tażyna); w Indiach, Iranie i krajach znajdujących się w sferze ich kulturowego wpływu są keemy, czyli naany od środka napchane siekanym mięsem, w Katalonii jest coca, Niemcy mają flammkuche, czy z francuska tarte flambée, Amerykanie swoje też dołożyli do pizzy... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pizza d'uovo 01.02.14, 13:41 Slowo "pizza" ma wiele znaczen. Tu np. widac 2 rodzaje pizzy wielanocnej: na slono i na slodko: it.wikipedia.org/wiki/Pizza_di_Pasqua Wstukalam w googla pizza padella uovo i znalazlam cos takiego: www.ballarini.it/ita/ricette-ballarini/in-cucina-con-paolo-parisi_6/la-pizza-d-uovo_23.php W skrocie: rozgrzana oliwa, na to ubite bialko, w bialku robi sie dolek, wbija zoltko. Wokol zoltka ulozyc mozna pomodory, papryke, cebule, kapary itp. Przepis wymyslony specjalnie dla dzieci. Tu mozna zobaczyc: www.tgcom24.mediaset.it/cottoemangiato/ricette-dei-fan/articoli/1043265/pizza-duovo.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 tez tak wiemy 01.02.14, 13:48 linn_linn napisała: > Slowo "pizza" ma wiele znaczen. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 08:52 To jednak nie pizza była tylko jakiś udziwniony omlet nazwany pizzą: www.video.mediaset.it/video/cotto_e_mangiato/secondi/296397/pizza-d-uovo.html Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 09:12 o boze, az mi sie wszystko w zoladku wywrocilo. zrob po prostu gestssze ciasto nalesnikowe i poloz na placku co lubisz. poguglaj sobie przepisy i pomysly na ten holenderski specjal. w moim drugim niemieckim mieszkaniu tez nie bylo piekarnika. po prostu kupilam taki maly wolnostojacy. teraz sa duzo tansze niz wtedy i najprostszy kupisz za jakies 25 euro. ok, w UK sa troche drozsze, ale moze mozna uzywany? www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=mini+baking+oven&_nkwusc=mini+backing+oven&_rdc=1 sueellen napisała: > To jednak nie pizza była tylko jakiś udziwniony omlet nazwany pizzą: > > www.video.mediaset.it/video/cotto_e_mangiato/secondi/296397/pizza-d-uovo.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 13:52 Jesli piekarnik do pizzy, to polecam Ferrari / temp. do 390°C / www.g3ferrari.net/prodotti.php?mcat=1&cat=18&id=47 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Pizza na patelni z jajkiem 02.02.14, 08:39 sa juz mocniejsze jak ktos uwielbia:) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 15:14 a co tam do przewracania jajek na miekko nie jadasz? na zalinkowanym video pokazuja pomysl na niskoweglowodanowy posilek i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pizza na patelni z jajkiem 02.02.14, 16:46 W jukeju miałam piekarnik, a jakże, ale w Hiszpanii nie mam i nie kupię bo to wynajmowane mieszkanie i sie nie płaca na kilka miesięcy:P Bardziej opłaca się nauczyć robić pizzę na patelni :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 13:49 Wlasnie: to pewnie to, ale pizza jest z nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Pizza na patelni z jajkiem IP: 91.255.79.* 01.02.14, 16:49 Ja pizze na patelni robie tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103551968,103551968,0,2.html?v=2 mozna rozne wersje robic. tam jest marinara. nie ogladalam programu wiec nie wiem jaka tam pizza byla. Mozna sobie i jajko wbic jak ktos lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 17:17 link do twojej pizzy podala krysia vl zlosliwiec. link do video z programem podala suellen a potem linn. czy to jakas epidemia na tym forum, ze kazdy odpowiada olewajac kompletnie wypowiedzi przedmowcow? nie czytacie tego co inni napisali przed wami? jak w takim razie chcecie dyskutowac? Gość portalu: anthonyb napisał(a): > Ja pizze na patelni robie tak: > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103551968,103551968,0,2.html?v=2 > mozna rozne wersje robic. tam jest marinara. > nie ogladalam programu wiec nie wiem jaka tam pizza byla. Mozna sobie i jajko w > bic jak ktos lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Pizza na patelni z jajkiem 01.02.14, 23:43 pizza PIECZONA na patelni www.youtube.com/watch?v=aVZZrIHQqjQ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Pizza na patelni z jajkiem IP: 5.85.26.* 05.02.14, 00:30 na filmie, ktory wkleila marghe uzywane sa pokrywki magic cooker italia.magiccooker.net/ maja jakis system odprowadzania pary i wtedy nie trzeba odkrywac patelni. Przy normalnych pokrywkach w koncowym etapie trzeba odkryc, zeby odparowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Pizza na patelni z jajkiem 05.02.14, 14:03 tak tez mozna, czy to nowosc? nie, ale ciekawe odkrycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Pizza na patelni z jajkiem IP: 94.160.127.* 07.02.14, 10:10 dla mojego meza to jest sposob na pizze taki oczywisty tak jak dla nas zrobienie puree, ale faktycznie praktyczne, gdy nie mamy piekarnika, piecyka czy innych podobnych a jedynie patelnie, garnek i pokrywke, i mamy ochote na cos takiego jak domowa pizza to mozemy ja sobie przyrzadzic. Patentu z papierem do pieczenia nie praktykowalam. Smaruje patelnie oliwa czy smalcem. Ale nastepnym razem, gdy nadarzy sie okazja, sprobuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: Pizza na patelni z jajkiem IP: 91.252.129.* 12.02.14, 17:15 Polecamy na Forum Pizza smażona w głębokim tłuszczu, z wbitym na górę jajkiem. Rewelacyjny przepis? Ciekawe dlaczego pizza usmazona w glebokim tluszczu (bez jajka) ma byc niesmaczna ??? Co jest zlego w smazonym, drozdzowym ciescie ??? Kaloryczne tak, ale niesmaczne? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Pizza "cotta in padella" z piekarnika 17.02.14, 15:01 Tu jest patelnia, ale i piekarnik: scorzadarancia.blogspot.it/2014/02/pizza-cotta-in-padella.html Patelnia kamienna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pizza na patelni z jajkiem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.14, 16:16 pizza z jajkiem! Odpowiedz Link Zgłoś