Gość: RED IP: 193.0.117.* 16.08.04, 16:25 za opłatą? Mowa oczywiście o... Dlatego wolę to Forum :) Tysiąc razy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:30 A dlaczego nie? Jeżeli ktoś wkłada mnóstwo pracy w przygotowanie strony, reklamę etc. Chodzi Ci o mniammniam.pl ??? Jeżeli ktos ma dobry pomysł, to dlaczego nie ma mieć z tego kasy :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:33 zgadzam sie z Ramshee, z jednym ale... Nie puszcza sie darmowego serwisu internetowego, gdzie ludzie publikuja swoja wiedze, know how itp, a pozniej sie to udostepnia za oplatą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martham Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.ibs.com.pl 16.08.04, 16:37 a tam tak jest? wydawalo mi sie ze tylko jego przepisy sa platne, a tzw mniamwiczow dostepne ogolnie. ale moze znowu sie cos pozmienialo. Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:41 Niewiadomo jak to jest :/ W kiosku widziałam nawet wydawaną gazetę "mniammniam". A czy w niej są tylko jego przepisy czy tez korzysta z przepisów mniamniamowiczów? To tego nie wiem :( No ale facet miał dobry pomysł i zbiera teraz profity. :D A Ci co zazdroszczą zakładają takie topiki jak ten :D Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:43 z tego co kojarze z innych watkow. Wydawca gazetki mniammniam mial niezly pomysl "pozyczajac" nazwe z internetowego seriwsu - bo to nie sa te same osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:51 giezik napisał: > z tego co kojarze z innych watkow. Wydawca gazetki mniammniam mial niezly pomys > l "pozyczajac" nazwe z internetowego seriwsu - bo to nie sa te same osoby. > Oooo O_o a ja myślałam, że to jedna i ta sama osoba. No to nieładnie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:44 Przepisy forumowiczów też są dostępne za opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:09 Tylko w tzw. Ksiazkach / za zgoda autorow /, ale na zyczenie udostepniaja je na forum / bezplatnym /. Mozna kupic tez abonament na miesiac i buszowac do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:47 giezik napisał: > zgadzam sie z Ramshee, z jednym ale... Nie puszcza sie darmowego > serwisu internetowego, gdzie ludzie publikuja swoja wiedze, > know how itp, a pozniej sie to udostepnia za oplatą > Absolutna racja. Moja wiedza jest moja, dziele sie ja ze wszystkimi, ala wara zeby ktos sie na tym wzbogacal za moimi plecami. Ja popieram "Creative Commons" creativecommons.org/ i cala akcje Lawrence Lessig www.lessig.org/blog/ o wolnosci kreacji i protegowania kreacji dla wszystkich. Dzieki za przypomnienie, ze swiat jest rozny. Bede teraz sie starac nie zapomniec dolozyc Creative Commons i Public Knowledge do moich dopiskow. Elzbieta Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ciocia Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:10 i jeszcze kapitalisci daja agorze zarobic zobaczcie kto sie reklamuje na tym pasku forum ciotka Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 00:01 A dlaczego ma mieć kasę za zły pomysł? Po angielsku taki pomysł nazywają rip- off, naciąganie naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ciocia Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 09:51 to sie slodki chlopcze kapitalizm nazywa cioteczka Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna_c Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:16 w gazetce wyraźnie pisze "zapraszamy na naszą stronę internetową www.mniammniam.com.pl" więc to chyba to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.08.04, 17:22 porównaj ...com.pl i .....pl Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:30 Gość portalu: giezik napisał(a): > porównaj ...com.pl i .....pl Na poczatku NASK mial system nazw, i bylo .com.pl. Potem zrobila sie liberalizacja (i bardzo dobrze), i mozna rejestrowac co sie chce pod .pl. Czyli po pewnym czasie nie powinno byc absolutnie zadnej roznicy zwiazanej z tzw. Top Level extension. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.08.04, 17:42 poki co jest roznica miedzy mniammniam.pl i mniammniam.com.pl. Podobnioe jak wykupujesz domene, mozesz wybrac jedna z nich badz obie. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:54 Gość portalu: giezik napisał(a): > poki co jest roznica miedzy mniammniam.pl i mniammniam.com.pl. Podobnioe jak wy > kupujesz domene, mozesz wybrac jedna z nich badz obie. Oczywiscie, bo dwie rozne domeny to z reguly dwoch roznych kupujacych. To jest niezalezne od faktu ze sprzedawcy domen proponuja ci zarejestrowac pod wszystkimi mozliwymi TLD (Top Level Domain extension). Klasyczna strategia sprzedawcow "zeby protegowac twoja nazwe". Chyba wszyscy wiedza ze whitehouse.gov i whitehouse.org nie naleza do tego samego wlasciciela? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED NIKOMU NIE ZAZDROSZCZĘ :( przykro mi, że tak miłą IP: 193.0.117.* 16.08.04, 19:04 rzeczą jaką jest tworzenie pysznego jedzenia, handluje się, zamiast dzielić się nią z dobrego serca i chęci, żeby inni też mieli coś miłego i dobrego w życiu za darmo - niewiele już takich rzeczy w dzisiejszym świecie pozostało, za niemal wszystko trzeba płacić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin a mnie ciekawi, czy... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 08:40 ... czy goscie mniammniama udostepniajace swoje przepisy otrzymuja jaks finansowa gratyfikacjie? Czy cos o tym wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zytka jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:10 pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych od a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie znane:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: jego przepisy?! IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 10:48 Gość portalu: zytka napisał(a): > pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych od > > a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie > znane:) otoz to... sprowokowana tym watkiem udalam sie na stone mniam mniamu i... sprawdzilam przepis ktory wyslalam 2-3 lata temu znalazlam go , jakze z podpisem - Autor: Grzegorz Ostrowski. Nie moge na 100% potwierdzic ze ten przepis jest moj, bo choc probowalam nie udalo mi sie przejsc przez procesa weryfikacji mojej karty kredytowej (trwalo zbyt dlugo wiec skasowalam) by uzyskac kwartalna prenumerate - tytul jednak wskazuje ze jest to ten sam przepis jaki podalam 3 lata temu. Jest pare innych... podejrzewam ze pan grzegorz upraszcza sprawe podajac siebie jako autora... w koncu nie odzywalam sie tam przez 3 lata. A gdy odpisalam mu na propozycje wspolpracy, to sie zastrzegal ze nie widzi na razie mozliwosci strony zarabiania na siebie...itd. Jednym slowem koles wykorzystuje tych , ktorzy chca sie pokazac w sieci... jego prawo, jesli oni sie z tym zgadzaja... ale dlaczego, kurna, moj przepis (moze i pare oinnych tez) podpisane sa bezczelnie przez niego jako autora (moje nazwisko bylo tam na poczatku istnienia serwisu) niech sobie facio zarabia... ale nie cwaniacko na innych Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 10:50 "Pewnie niewielw..." Przed wysnuwaniem wnioskow proponuje wykupic abonament na miesiac i zobaczyc samemu. Przepisow wlasnych na stronie jest bardzo duzo; az zal, ze trudno wszystkie zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin lin_lin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 10:58 czy przeczytalas moj wpis powyzej? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: lin_lin 17.08.04, 12:22 No wlasnie nie czytalam. Teraz widze, ze bylo cos wyzej / pisalam w czasie, gdy wyslalas - zeby nie bylo watpliwosci /. Przedtem pytalas o ewentualne gratyfikacje: nie odpowiedzialam, gdyz nie wiem. Nie mam Ksiazki. Co do przepisu, trudno mi cos powiedziec. Sama nie jestes pewna, czy to Twoj. Osoby odwiedzajace forum sa bardzo uwazne: kilka razy znaleziono przepisy wsrod sprzedawanych na allegro / ostatnio umieszcono tam zdjecie /. Nie sadze, aby czyjs przepis mogl byc firmowany przez wlascicieli strony. Jesli ktos ma dowody, ze jest inaczej, moze je przedstawic tam, gdzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:16 temat MM wraca jak... sam nie wiem jak to nazwac. Obiecywalem sobie nie zabierac juz wiecej glosu w tej sprawie, ale jednak - jednostronnosc patrzenia wielu z was mnie zastanawia gleboko. To, ze ktos ma pomysl na zarabianie jest znakomite. nie widzicie jednak niestosownosci zarabiania na pracy tych, ktorzy dobrowolnie wniesli swoj wklad pracy w calosc MM i to na ich pracy inni teraz zarabiaja??? Ktos moze mi powie, ze jak sie nie zgodzilem na trzymanie moich przepisow to ich tam nie ma. Fakt - nie ma ich, szlag je trafil, co tam -moich wiele nie bylo, ale co szefostwo mogloby powiedziec o TYSIACACH (tak tak - TYSIACACH) przepisow, ktore tez ktos opracowal, a zmiana zasad je tez wyrwala gdzies w kosmos???? A co z ksiazkami forumowiczow - skrzetnie zebranych przez ludzi dobrej woli a dostepnych obecnie tylko dla abonamentowiczow ??? To tez w porzadku????? Nieprawda w koncu jest to co pisze Linn a mianowicie o mozliwosci publikowania pzrepisow mniamowiczow na forum. Owszem - publikiowac je mozna, ale tyko w niewielkich ilosciach, jak sie poda za duzo- cenzura wchodzi i je likwiduje. To wszystko powoduje, ze czniam taki serwis. Ktos moze powie, ze te uwagi wypadaloby tam zglosic??? Otoz nie moge tam- bo jako persona non grata (nie wiem czym sie narazilem, poza szczera wypowiedzia jak tutaj) mam tam dostep zabroniony. Szlag mnie na to wsztystko trafia, na szczescie sa inne ciekawe i bardziej przyjazne serwisy kulinarne pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:24 Odpowiadam tylko na to, co mi zarzucasz: dlugosc postow jest ograniczona, a zatem i przepisow nie mozna podac w duzej ilosci. Mozna podac nasteponym razem i to akurat nie stanowi problemu. Przepisy sie ukazuja i jesli ktos poda link zapominajac o przepisie, wystarczy poprosic / moze podac takze inna osoba /. Fakt, ze w jednym poscie nie mozna umiescic calej Ksiazki jakos chyba nikomu nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:28 wybacz, ale to tlumaczenie jest po prostu smieszne. Skoro czesto jest na forum miejsce na bleblanie dla samego bleblania, to niby czemu nie starcza miejsca na przepis????? Niewazne zreszta, kazdy ma prawo do osobistego postrzegania stanu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: jego przepisy?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:33 w swojej zawodowej historii tworzylem i opiekowalem sie serwisem internetowym. Nie wyobrazam sobie, by prowadzic serwis powiedzmy przez rok - w duzej mierze korzystajac z zasobow uzytkownikow i nie poinformowac przynajmniej z miesiecznym wyprzedzeniem wszystkich o zmianie zasad. A tu zdaje sie tego braklo Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ciocia Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:44 gieziku wisialo tam info o zmianach , ale jak długo to juz nie pamietam cioteczka Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:37 Starcza, Marinik, starcza. Mozesz wyslac drugi post. Zamieszczane sa przepisy lacznie ze zdejciami i linkami. Patrzac z innej strony, byc moze przegladanie watkow z samymi przepisami tez mogloby przeszkadzac. Tam zaglada sie takze po to, zeby zwyczajnie podyskutowac. Podobnie jak tutaj. Przyznasz jednak, ze tamta strona daje wiecej mozliwosci / np. fotografie /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin to smutne, ze ignorujesz moje posty, lin_lin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 11:57 bo pisalam nie o zmianach regulaminu i podporzadkowaniu sie zasadom serwisu, lecz o przpisach umieszczanych wczesniej (moich) ktore teraz wystepuja pod autorstwem szanownego wlasciciela mniam mniamu musialy byc chyba niezle, skoro sie pod nimi tak skrzetnie podpisal. To jest nieuczciwe Odpowiedz Link Zgłoś
mafalda1 do senin 17.08.04, 12:34 A pisałaś maila do właścicieli serwisu? Skoro tych przepisów jest kilka, to sprawa jest poważna i może lepiej byłoby ją wyjaśnić. Napisz list, podaj linki do przepisów o wątpliwym autorstwie i już. Chyba bez takiego wyjaśnienia trudno z góry podejrzewać właścicieli serwisu o nieuczciwość. Pozdrawiam, Mafalda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: do senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 12:45 tak naprawde to i ganz egal... Ale dziwie sie wlascicielowi... Mogl po prostu podac jako autora "spolecznego wspolpracownika serwisu" ja tam i tak te przepisy podaje, gdzie moge... Faktam jest, ze na poczatku istnienia, pan grzegorz tlumaczyl sie dosc obficie ze serwis jest darmowy, ze chce wspolprace taka, to a taka, i zadnej, oprocz netowej "slawy" gratyfikacji dla autorow,,, ba, nawet grymasil, ze ogonki i kropki nad z musi dostawiac... A niech tam, niech sobie zarabia..ja mam inna dosc dobrze platna profesje... Gdy przyjdzie zas zarabiac gotowaniem, to bez mniam mniama sobie poradze ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mafalda1 Re: do senin 17.08.04, 13:09 Ależ właśnie o to mi chodzi: albo "dziwisz się właścicielowi", oskarżasz go o nieuczciwość i próbujesz sprawę wyjaśnić, albo jest Ci wszystko jedno i machasz na to ręką. Pozdrawiam, Mafalda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: do senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 13:24 macham na to reka, nie warto dochodzic racji nie podoba mi sie ze sie podpisal pod moim przepisaem i chce by inni o tym wiedzieli, ze postepuje ...nieuczciwie(?) ale tez rozumiem ludzi,ktorym sie to nie podoba i pisza o tym tutaj... Takie mam zasady, bic sie nie musze, ale nie omieszkam poinformowac o naduzyciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Totoro Re: do senin IP: 213.17.165.* 17.08.04, 13:33 Mafaldzie chodzi o to, że rozgłaszasz, że ktoś postępuje nieuczciwie, oskarżasz o nadużycie, ale sama tej jego nieuczciwości nie jesteś pewna, dowodów nie masz, a nawet nie próbujesz i nie chcesz ich zdobyć. No to kto tu postępuje nieuczciwie? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do senin 17.08.04, 13:59 Albo cos jest nie fair i nalezy dojsc do sedna sprawy, albo machnac reka i pisac o tym na forum / nie bedac pewnym slusznosci swego /. To sie nazywa "rzucic kamien i chowac reke". Podobnie jest z innymi osobami, ktore od dawna tam nie zagladaja, ale musza cos napisac i to koniecznie krytycznego. Piszmy o tym, czego jestesmy pewni. Odpowiedz Link Zgłoś
uroczy.kwiatuszek Re: jego przepisy?! 17.08.04, 13:32 Gość portalu: zytka napisał(a): > pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych od > > a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie > znane:) dla mnie najważniejsze jest to, że są dobre - zawsze się udają co dla mnie najbardziej istotne - bo nie jestem bardzo doświadczona w kuchni - są bardzo szczegółowo opisane co należy zrobić - rzadko gdzie można spotkać takie przepisy dla kogoś trochę "zielonego" kwiatuszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: webmaster Pysznej Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.crowley.pl 17.08.04, 12:43 Z przepisami kulinarnymi jest taki problem, że nie do końca wiadomo, kto jest ich autorem. Przecież nikt, dopóki nie zarejestruje receptury w Urzędzie Patentowym, nie może sobie rościć praw autorskich do np. bigosu. Inna sprawa, że na ów bigos i tak nie można by patentu uzyskać. Prawa autorskie oczywiście obowiązują w przypadku książek kucharskich, ale można je łatwo obejść zmieniając nazwę oraz składniki/sposób wykonania potrawy, żeby uzyskać często zupełnie coś innego. W przypadku Mniam Mniam (strony www) Pan Ostrowski postępuje oczywiście zgodnie z prawem, wymagając opłaty min. za przepisy czytelników - przecież sami się na to zgodzili. Natomiast od strony moralnej jest to karygodne i jest działaniem zdecydowanie z niskich pobudek. Również pokpił sprawę jeśli chodzi o "papierową konkurencję" - wystarczy wytoczyć sprawę o bezprawne wykorzystanie znaku towarowego. Natomiast z com.pl nie da się nic zrobić - trzeba było wcześniej pomysleć i wyłożyć kasę na wykup i tej drugiej domeny. Swoją drogą, nazwa mniam mniam jest mało medialna, że tak powiem... Odpowiedz Link Zgłoś
uroczy.kwiatuszek Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 13:10 Gość portalu: RED napisał(a): > za opłatą? Mowa oczywiście o... > > Dlatego wolę to Forum :) Tysiąc razy. a ja lubię i to i tamto i tamto wcale nie jest za opłatą kwiatuszek Odpowiedz Link Zgłoś
mafalda1 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 13:13 I ja też. Pozdrawiam, Mafalda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 17:55 Powtórzę sie. Kazałam wykasowac swoją Ksiazkę z mniama. Nie rozumiem dlaczego ktoś, kto ma ochotę korzystac z moich przepisów ma za nie płacić?! A ja miałabym płacić za ich umieszczanie. m. Odpowiedz Link Zgłoś
uroczy.kwiatuszek Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 18:02 Gość portalu: Marghe_72 napisał(a): > Powtórzę sie. > > Kazałam wykasowac swoją Ksiazkę z mniama. Nie rozumiem dlaczego ktoś, kto ma > ochotę korzystac z moich przepisów ma za nie płacić?! A ja miałabym płacić za > ich umieszczanie. > m. nie rozumiem dlaczego kogokolwiek, a zwłaszcza na tym smacznym forum o jedzeniu miałoby to interesować kwiatuszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 18:04 Wyrażam swoje zdanie. To takie dziwne? m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do marghe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 18.08.04, 09:34 Czy mozesz mi powiedziec jak dziala abonament mniam mniama. Wlasnie wykupilam kwartalny, po to by sie dowiedziec, ze i tak z przpisow korzystac nie moge (w kazdym razie nie ze wszystkich) mialam nawet zadzwonic, ale numery telefonu do samego servisu nie ma No coz 18 zlotych nie majatek, ale chcialoby sie za to choc jesden skromniutki przepisik... Clikam i klikam i gonie w pietke - bo ciagle wracam do strony proponujacej abonamenty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 09:35 Niestety nie orientuję się Linn chyba powinna wiedziec m. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: abonament 18.08.04, 09:41 Nic nie wiem o czesciowym dostepie do przepisow, ale tu mozna zapytac: forum.mniammniam.pl/index.php?action=vtopic&forum=7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: abonament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:48 Buaha ha ha ha ha :))))))))))))))))))))))))) :)))))))))))))))))))))))))))))))) powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś