Dodaj do ulubionych

czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzonko

IP: 193.0.117.* 16.08.04, 16:25
za opłatą? Mowa oczywiście o...

Dlatego wolę to Forum :) Tysiąc razy.
Obserwuj wątek
    • ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:30
      A dlaczego nie? Jeżeli ktoś wkłada mnóstwo pracy w przygotowanie strony, reklamę
      etc. Chodzi Ci o mniammniam.pl ???
      Jeżeli ktos ma dobry pomysł, to dlaczego nie ma mieć z tego kasy :)
      • giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:33
        zgadzam sie z Ramshee, z jednym ale... Nie puszcza sie darmowego serwisu internetowego, gdzie ludzie publikuja swoja wiedze, know how itp, a pozniej sie to udostepnia za oplatą
        • Gość: martham Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.ibs.com.pl 16.08.04, 16:37
          a tam tak jest? wydawalo mi sie ze tylko jego przepisy sa platne, a tzw
          mniamwiczow dostepne ogolnie. ale moze znowu sie cos pozmienialo.
          • ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:41
            Niewiadomo jak to jest :/ W kiosku widziałam nawet wydawaną gazetę "mniammniam".
            A czy w niej są tylko jego przepisy czy tez korzysta z przepisów
            mniamniamowiczów? To tego nie wiem :( No ale facet miał dobry pomysł i zbiera
            teraz profity. :D A Ci co zazdroszczą zakładają takie topiki jak ten :D
            • giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:43
              z tego co kojarze z innych watkow. Wydawca gazetki mniammniam mial niezly pomysl "pozyczajac" nazwe z internetowego seriwsu - bo to nie sa te same osoby.
              • ramshe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:51
                giezik napisał:

> z tego co kojarze z innych watkow. Wydawca gazetki mniammniam mial niezly pomys
                > l "pozyczajac" nazwe z internetowego seriwsu - bo to nie sa te same osoby.
                >
                Oooo O_o a ja myślałam, że to jedna i ta sama osoba. No to nieładnie :/
            • hania55 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:44
              Przepisy forumowiczów też są dostępne za opłatą.
              • linn_linn Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:09
                Tylko w tzw. Ksiazkach / za zgoda autorow /, ale na zyczenie udostepniaja je na
                forum / bezplatnym /. Mozna kupic tez abonament na miesiac i buszowac do woli.
        • ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 16:47
          giezik napisał:

> zgadzam sie z Ramshee, z jednym ale... Nie puszcza sie darmowego
          > serwisu internetowego, gdzie ludzie publikuja swoja wiedze,
          > know how itp, a pozniej sie to udostepnia za oplatą
          >

Absolutna racja.

Moja wiedza jest moja, dziele sie ja ze wszystkimi, ala wara zeby ktos sie na
          tym wzbogacal za moimi plecami.

Ja popieram "Creative Commons" creativecommons.org/ i cala akcje
          Lawrence Lessig www.lessig.org/blog/ o wolnosci kreacji i protegowania
          kreacji dla wszystkich.

Dzieki za przypomnienie, ze swiat jest rozny. Bede teraz sie starac nie
          zapomniec dolozyc Creative Commons i Public Knowledge do moich dopiskow.

Elzbieta
          • ciocia_ciocia Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:10
            i jeszcze kapitalisci daja agorze zarobic
            zobaczcie kto sie reklamuje na tym pasku forum

ciotka
      • ampolion Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 00:01
        A dlaczego ma mieć kasę za zły pomysł? Po angielsku taki pomysł nazywają rip-
        off, naciąganie naiwnych.
        • ciocia_ciocia Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 09:51
          to sie slodki chlopcze kapitalizm nazywa

cioteczka
    • adrianna_c Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:16
      w gazetce wyraźnie pisze "zapraszamy na naszą stronę internetową
      www.mniammniam.com.pl" więc to chyba to samo?
      • Gość: giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.08.04, 17:22
        porównaj ...com.pl i .....pl
        • ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:30
          Gość portalu: giezik napisał(a):

> porównaj ...com.pl i .....pl

Na poczatku NASK mial system nazw, i bylo .com.pl. Potem zrobila sie
          liberalizacja (i bardzo dobrze), i mozna rejestrowac co sie chce pod .pl. Czyli
          po pewnym czasie nie powinno byc absolutnie zadnej roznicy zwiazanej z tzw. Top
          Level extension.
          • Gość: giezik Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.08.04, 17:42
            poki co jest roznica miedzy mniammniam.pl i mniammniam.com.pl. Podobnioe jak wykupujesz domene, mozesz wybrac jedna z nich badz obie.
            • ela.tu-i-tam Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 16.08.04, 17:54
              Gość portalu: giezik napisał(a):

> poki co jest roznica miedzy mniammniam.pl i mniammniam.com.pl. Podobnioe jak
              wy
              > kupujesz domene, mozesz wybrac jedna z nich badz obie.

Oczywiscie, bo dwie rozne domeny to z reguly dwoch roznych kupujacych.

To jest niezalezne od faktu ze sprzedawcy domen proponuja ci zarejestrowac pod
              wszystkimi mozliwymi TLD (Top Level Domain extension). Klasyczna strategia
              sprzedawcow "zeby protegowac twoja nazwe".

Chyba wszyscy wiedza ze whitehouse.gov i whitehouse.org nie naleza do tego
              samego wlasciciela?
              • Gość: RED NIKOMU NIE ZAZDROSZCZĘ :( przykro mi, że tak miłą IP: 193.0.117.* 16.08.04, 19:04
                rzeczą jaką jest tworzenie pysznego jedzenia, handluje się, zamiast dzielić się
                nią z dobrego serca i chęci, żeby inni też mieli coś miłego i dobrego w życiu
                za darmo - niewiele już takich rzeczy w dzisiejszym świecie pozostało, za
                niemal wszystko trzeba płacić...

• Gość: senin a mnie ciekawi, czy... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 08:40
                  ... czy goscie mniammniama udostepniajace swoje przepisy otrzymuja jaks
                  finansowa gratyfikacjie?

Czy cos o tym wiecie?
    • Gość: zytka jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 10:10
      pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych od
      a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie
      znane:)
      • Gość: senin Re: jego przepisy?! IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 10:48
        Gość portalu: zytka napisał(a):

> pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych
        od
        >
        > a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie
        > znane:)

otoz to... sprowokowana tym watkiem udalam sie na stone mniam mniamu i...
        sprawdzilam przepis ktory wyslalam 2-3 lata temu

znalazlam go , jakze z podpisem - Autor: Grzegorz Ostrowski.
        Nie moge na 100% potwierdzic ze ten przepis jest moj, bo choc probowalam nie
        udalo mi sie przejsc przez procesa weryfikacji mojej karty kredytowej (trwalo
        zbyt dlugo wiec skasowalam) by uzyskac kwartalna prenumerate - tytul jednak
        wskazuje ze jest to ten sam przepis jaki podalam 3 lata temu. Jest pare
        innych... podejrzewam ze pan grzegorz upraszcza sprawe podajac siebie jako
        autora... w koncu nie odzywalam sie tam przez 3 lata.

A gdy odpisalam mu na propozycje wspolpracy, to sie zastrzegal ze nie widzi na
        razie mozliwosci strony zarabiania na siebie...itd.

Jednym slowem koles wykorzystuje tych , ktorzy chca sie pokazac w sieci...
        jego prawo, jesli oni sie z tym zgadzaja...

ale dlaczego, kurna, moj przepis (moze i pare oinnych tez) podpisane sa
        bezczelnie przez niego jako autora (moje nazwisko bylo tam na poczatku
        istnienia serwisu)

niech sobie facio zarabia... ale nie cwaniacko na innych
      • linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 10:50
        "Pewnie niewielw..." Przed wysnuwaniem wnioskow proponuje wykupic abonament na
        miesiac i zobaczyc samemu. Przepisow wlasnych na stronie jest bardzo duzo; az
        zal, ze trudno wszystkie zobaczyc.
        • Gość: senin lin_lin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 10:58
          czy przeczytalas moj wpis powyzej?
          • linn_linn Re: lin_lin 17.08.04, 12:22
            No wlasnie nie czytalam. Teraz widze, ze bylo cos wyzej / pisalam w czasie, gdy
            wyslalas - zeby nie bylo watpliwosci /.
            Przedtem pytalas o ewentualne gratyfikacje: nie odpowiedzialam, gdyz nie wiem.
            Nie mam Ksiazki.
            Co do przepisu, trudno mi cos powiedziec. Sama nie jestes pewna, czy to Twoj.
            Osoby odwiedzajace forum sa bardzo uwazne: kilka razy znaleziono przepisy wsrod
            sprzedawanych na allegro / ostatnio umieszcono tam zdjecie /. Nie sadze, aby
            czyjs przepis mogl byc firmowany przez wlascicieli strony. Jesli ktos ma
            dowody, ze jest inaczej, moze je przedstawic tam, gdzie trzeba.

• Gość: marinik Re: jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:16
          temat MM wraca jak... sam nie wiem jak to nazwac. Obiecywalem sobie nie
          zabierac juz wiecej glosu w tej sprawie, ale jednak - jednostronnosc patrzenia
          wielu z was mnie zastanawia gleboko. To, ze ktos ma pomysl na zarabianie jest
          znakomite. nie widzicie jednak niestosownosci zarabiania na pracy tych, ktorzy
          dobrowolnie wniesli swoj wklad pracy w calosc MM i to na ich pracy inni teraz
          zarabiaja??? Ktos moze mi powie, ze jak sie nie zgodzilem na trzymanie moich
          przepisow to ich tam nie ma. Fakt - nie ma ich, szlag je trafil, co tam -moich
          wiele nie bylo, ale co szefostwo mogloby powiedziec o TYSIACACH (tak tak -
          TYSIACACH) przepisow, ktore tez ktos opracowal, a zmiana zasad je tez wyrwala
          gdzies w kosmos????
          A co z ksiazkami forumowiczow - skrzetnie zebranych przez ludzi dobrej woli a
          dostepnych obecnie tylko dla abonamentowiczow ??? To tez w porzadku?????
          Nieprawda w koncu jest to co pisze Linn a mianowicie o mozliwosci publikowania
          pzrepisow mniamowiczow na forum. Owszem - publikiowac je mozna, ale tyko w
          niewielkich ilosciach, jak sie poda za duzo- cenzura wchodzi i je likwiduje.
          To wszystko powoduje, ze czniam taki serwis.
          Ktos moze powie, ze te uwagi wypadaloby tam zglosic??? Otoz nie moge tam- bo
          jako persona non grata (nie wiem czym sie narazilem, poza szczera wypowiedzia
          jak tutaj) mam tam dostep zabroniony.
          Szlag mnie na to wsztystko trafia, na szczescie sa inne ciekawe i bardziej
          przyjazne serwisy kulinarne
          pozdrawiam

• linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:24
            Odpowiadam tylko na to, co mi zarzucasz: dlugosc postow jest ograniczona, a
            zatem i przepisow nie mozna podac w duzej ilosci. Mozna podac nasteponym razem
            i to akurat nie stanowi problemu. Przepisy sie ukazuja i jesli ktos poda link
            zapominajac o przepisie, wystarczy poprosic / moze podac takze inna osoba /.
            Fakt, ze w jednym poscie nie mozna umiescic calej Ksiazki jakos chyba nikomu
            nie przeszkadza.
            • Gość: marinik Re: jego przepisy?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:28
              wybacz, ale to tlumaczenie jest po prostu smieszne. Skoro czesto jest na forum
              miejsce na bleblanie dla samego bleblania, to niby czemu nie starcza miejsca na
              przepis?????
              Niewazne zreszta, kazdy ma prawo do osobistego postrzegania stanu rzeczy.
              • Gość: giezik Re: jego przepisy?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.04, 11:33
                w swojej zawodowej historii tworzylem i opiekowalem sie serwisem internetowym.
                Nie wyobrazam sobie, by prowadzic serwis powiedzmy przez rok - w duzej mierze korzystajac z zasobow uzytkownikow i nie poinformowac przynajmniej z miesiecznym wyprzedzeniem wszystkich o zmianie zasad.
                A tu zdaje sie tego braklo
                • ciocia_ciocia Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:44
                  gieziku wisialo tam info o zmianach , ale jak długo to juz nie pamietam

cioteczka
              • linn_linn Re: jego przepisy?! 17.08.04, 11:37
                Starcza, Marinik, starcza. Mozesz wyslac drugi post. Zamieszczane sa przepisy
                lacznie ze zdejciami i linkami. Patrzac z innej strony, byc moze przegladanie
                watkow z samymi przepisami tez mogloby przeszkadzac. Tam zaglada sie takze po
                to, zeby zwyczajnie podyskutowac. Podobnie jak tutaj. Przyznasz jednak, ze
                tamta strona daje wiecej mozliwosci / np. fotografie /.
                • Gość: senin to smutne, ze ignorujesz moje posty, lin_lin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 11:57
                  bo pisalam nie o zmianach regulaminu i podporzadkowaniu sie zasadom serwisu,
                  lecz o przpisach umieszczanych wczesniej (moich) ktore teraz wystepuja pod
                  autorstwem szanownego wlasciciela mniam mniamu musialy byc chyba niezle, skoro
                  sie pod nimi tak skrzetnie podpisal.

To jest nieuczciwe
                  • mafalda1 do senin 17.08.04, 12:34
                    A pisałaś maila do właścicieli serwisu? Skoro tych przepisów jest kilka, to
                    sprawa jest poważna i może lepiej byłoby ją wyjaśnić. Napisz list, podaj linki
                    do przepisów o wątpliwym autorstwie i już. Chyba bez takiego wyjaśnienia trudno
                    z góry podejrzewać właścicieli serwisu o nieuczciwość.

Pozdrawiam, Mafalda
                    • Gość: senin Re: do senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 12:45
                      tak naprawde to i ganz egal...
                      Ale dziwie sie wlascicielowi...
                      Mogl po prostu podac jako autora "spolecznego wspolpracownika serwisu"

ja tam i tak te przepisy podaje, gdzie moge...

Faktam jest, ze na poczatku istnienia, pan grzegorz tlumaczyl sie dosc obficie
                      ze serwis jest darmowy, ze chce wspolprace taka, to a taka, i zadnej, oprocz
                      netowej "slawy" gratyfikacji dla autorow,,,
                      ba, nawet grymasil, ze ogonki i kropki nad z musi dostawiac...

A niech tam, niech sobie zarabia..ja mam inna dosc dobrze platna profesje...
                      Gdy przyjdzie zas zarabiac gotowaniem, to bez mniam mniama sobie poradze ;))))
                      • mafalda1 Re: do senin 17.08.04, 13:09
                        Ależ właśnie o to mi chodzi: albo "dziwisz się właścicielowi", oskarżasz go o
                        nieuczciwość i próbujesz sprawę wyjaśnić, albo jest Ci wszystko jedno i machasz
                        na to ręką.

Pozdrawiam, Mafalda
                        • Gość: senin Re: do senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 17.08.04, 13:24
                          macham na to reka, nie warto dochodzic racji
                          nie podoba mi sie ze sie podpisal pod moim przepisaem i chce by inni o tym
                          wiedzieli, ze postepuje ...nieuczciwie(?)

ale tez rozumiem ludzi,ktorym sie to nie podoba i pisza o tym tutaj...
                          Takie mam zasady, bic sie nie musze, ale nie omieszkam poinformowac o
                          naduzyciu...
                          • Gość: Totoro Re: do senin IP: 213.17.165.* 17.08.04, 13:33
                            Mafaldzie chodzi o to, że rozgłaszasz, że ktoś postępuje nieuczciwie, oskarżasz
                            o nadużycie, ale sama tej jego nieuczciwości nie jesteś pewna, dowodów nie masz,
                            a nawet nie próbujesz i nie chcesz ich zdobyć.
                            No to kto tu postępuje nieuczciwie?
                            • linn_linn Re: do senin 17.08.04, 13:59
                              Albo cos jest nie fair i nalezy dojsc do sedna sprawy, albo machnac reka i
                              pisac o tym na forum / nie bedac pewnym slusznosci swego /. To sie
                              nazywa "rzucic kamien i chowac reke". Podobnie jest z innymi osobami, ktore od
                              dawna tam nie zagladaja, ale musza cos napisac i to koniecznie krytycznego.
                              Piszmy o tym, czego jestesmy pewni.
      • uroczy.kwiatuszek Re: jego przepisy?! 17.08.04, 13:32
        Gość portalu: zytka napisał(a):

> pewnie niewiele jest takich tylko jego przepisów... samodzielnie wymyślonych
        od
        >
        > a do z. większość to przerobione albo i nie przepisy forumowiczów i ogólnie
        > znane:)

dla mnie najważniejsze jest to, że są dobre - zawsze się udają
        co dla mnie najbardziej istotne - bo nie jestem bardzo doświadczona w kuchni -
        są bardzo szczegółowo opisane co należy zrobić - rzadko gdzie można spotkać
        takie przepisy dla kogoś trochę "zielonego"

kwiatuszek
    • Gość: webmaster Pysznej Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.crowley.pl 17.08.04, 12:43
      Z przepisami kulinarnymi jest taki problem, że nie do końca wiadomo, kto jest
      ich autorem. Przecież nikt, dopóki nie zarejestruje receptury w Urzędzie
      Patentowym, nie może sobie rościć praw autorskich do np. bigosu. Inna sprawa, że
      na ów bigos i tak nie można by patentu uzyskać. Prawa autorskie oczywiście
      obowiązują w przypadku książek kucharskich, ale można je łatwo obejść zmieniając
      nazwę oraz składniki/sposób wykonania potrawy, żeby uzyskać często zupełnie coś
      innego.
      W przypadku Mniam Mniam (strony www) Pan Ostrowski postępuje oczywiście zgodnie
      z prawem, wymagając opłaty min. za przepisy czytelników - przecież sami się na
      to zgodzili. Natomiast od strony moralnej jest to karygodne i jest działaniem
      zdecydowanie z niskich pobudek. Również pokpił sprawę jeśli chodzi o "papierową
      konkurencję" - wystarczy wytoczyć sprawę o bezprawne wykorzystanie znaku
      towarowego. Natomiast z com.pl nie da się nic zrobić - trzeba było wcześniej
      pomysleć i wyłożyć kasę na wykup i tej drugiej domeny.
      Swoją drogą, nazwa mniam mniam jest mało medialna, że tak powiem...
    • uroczy.kwiatuszek Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 13:10
      Gość portalu: RED napisał(a):

> za opłatą? Mowa oczywiście o...
      >
      > Dlatego wolę to Forum :) Tysiąc razy.

a ja lubię i to i tamto
      i tamto wcale nie jest za opłatą

kwiatuszek
      • mafalda1 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 13:13
        I ja też.

Pozdrawiam, Mafalda
    • Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 17:55
      Powtórzę sie.

Kazałam wykasowac swoją Ksiazkę z mniama. Nie rozumiem dlaczego ktoś, kto ma
      ochotę korzystac z moich przepisów ma za nie płacić?! A ja miałabym płacić za
      ich umieszczanie.
      m.
      • uroczy.kwiatuszek Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon 17.08.04, 18:02
        Gość portalu: Marghe_72 napisał(a):

> Powtórzę sie.
        >
        > Kazałam wykasowac swoją Ksiazkę z mniama. Nie rozumiem dlaczego ktoś, kto ma
        > ochotę korzystac z moich przepisów ma za nie płacić?! A ja miałabym płacić za
        > ich umieszczanie.
        > m.

nie rozumiem dlaczego kogokolwiek, a zwłaszcza na tym smacznym forum o jedzeniu
        miałoby to interesować

kwiatuszek
        • Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.04, 18:04

Wyrażam swoje zdanie.
          To takie dziwne?
          m.
      • Gość: do marghe Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 18.08.04, 09:34
        Czy mozesz mi powiedziec jak dziala abonament mniam mniama. Wlasnie wykupilam
        kwartalny, po to by sie dowiedziec, ze i tak z przpisow korzystac nie moge (w
        kazdym razie nie ze wszystkich) mialam nawet zadzwonic, ale numery telefonu do
        samego servisu nie ma
        No coz 18 zlotych nie majatek, ale chcialoby sie za to choc jesden skromniutki
        przepisik...

Clikam i klikam i gonie w pietke - bo ciagle wracam do strony proponujacej
        abonamenty....

• Gość: Marghe_72 Re: czy to ładnie dzielić się pomysłami na jedzon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 09:35
          Niestety nie orientuję się
          Linn chyba powinna wiedziec
          m.
        • linn_linn Re: abonament 18.08.04, 09:41
          Nic nie wiem o czesciowym dostepie do przepisow, ale tu mozna zapytac:
          forum.mniammniam.pl/index.php?action=vtopic&forum=7
          • Gość: marinik Re: abonament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:48
            Buaha ha ha ha ha
            :)))))))))))))))))))))))))
            :))))))))))))))))))))))))))))))))
            powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka