Dodaj do ulubionych

Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek?

21.02.14, 12:35
Mam zamrożone, umyte wcześniej, opieńki. Od dłuższego czasu zamierzam z nich zrobić zupę ale nie wiem jak się do tego zabrać. W internecie w wielu przepisach jest mowa o długim gotowaniu opieniek bo inaczej są trujące (?!) i potem odlewaniu wody. Macie konkretne doświadczenia w tym zakresie? Tzn. ile gotować i czy faktycznie tę wodę wylać? I co dalej?
Zaznaczam, że już wcześniej jadłam u kogoś zupę z opieniek i była bardzo dobra i jak się okazuje ;-) nie trująca.
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 21.02.14, 13:07
      a jak je oprawilas przed mrozeniem?
      • ar11 Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 21.02.14, 13:12
        Już nie pamiętam bo wtedy dużo innych grzybów było ale chyba standardowo oczyszczone i umyte.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 21.02.14, 13:09
      Obgotuj z 5 minut wodę odlej i dalej postępuj jak z normalnymi grzybami na zupę .
      • mhr2 co to bedzie? 21.02.14, 13:15
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Obgotuj z 5 minut wodę odlej i dalej postępuj jak z normalnymi grzybami na zupę

one nie sa normalnymi grzybami:)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: co to bedzie? 21.02.14, 13:28
          mhr2 napisała:

> one nie sa normalnymi grzybami:)

Najpierw poczytaj : darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz023.htm
          a później staraj się napisać coś z sensem
          • mitta Re: co to bedzie? 21.02.14, 15:45
            Zrób, jak Jarek radzi. Mój chłop co roku znosi całe kosze opieniek, wiec mam trochę doświadczenia. Trujące nie są, ale ja też pierwszą wodę odlewam ze względu na zapach (dla mnie tak jakoś pachną pleśnią). Z tym, że zupa nie będzie pachnieć, jak z innych grzybów. Ja z opieniek robię zupę, jak flaczki, dodaję warzywa i przyprawiam "flaczkowo".
            Z takich mrożonych można jeszcze zrobić nadzienie do pizzy, farsz do gołąbków, cannelloni, czy kartaczy, a nawet kotlety mielone.
          • mhr2 mrozone 22.02.14, 10:11

> a później staraj się napisać coś z sensem

, potem gotowane 5min i odcedzone, masz racje to tak jak normalne smaczne grzybki:)
      • qubraq Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 21.02.14, 15:51

> Obgotuj z 5 minut wodę odlej i dalej postępuj jak z normalnymi grzybami na zupę

Jarku, mam w zamrazalniku smazone i duszone opienki; jak sie z nimi obchodzic robiąc np. opienki w śmietanie do drugiegio dania?
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 21.02.14, 17:30
          qubraq napisał:

> Jarku, mam w zamrazalniku smazone i duszone opienki; jak sie z nimi obchodzic r
          > obiąc np. opienki w śmietanie do drugiegio dania?

Jeżeli już opieńki zostały usmażone i uduszone to po rozmrożeniu trzeba poddać obróbce cieplnej przez ok 20 min.
          Ja opieńki zwykle marynuję i postępuję tak jak napisałem wcześniej. Myję, obgotuję ok 5-10 min, zlewam pierwszą wodę, odcedzam i dalej gotuję w świeżej osolonej wodzie. Kiedyś wystarczyło, że po prostu dłużej się gotowały ok 40 min. Odcedzone i do słoików. Teraz kiedy uczone głowy wykryły, że mogą być szkodliwe to wolę pierwszą wodę odlać.
          Ale czasami jak mam opieńki a innych grzybów brak, albo mam mało, to wtedy same opieńki obgotuję i dopiero daję do drugiej wody razem z innymi grzybami.
          Ale nawet dłuższe gotowanie wystarczy, oczywiście wodę należy zlać.

A tak swoją drogą to w latach 6o - 70 i początkach 80- tych zbierało się nawet olszówki. W starym atlasie grzybów Orłosia, olszówka figuruje jako grzyb jadalny, ale mało przydatny pod względem spożywczym. Teraz figuruje jako grzyb trujący.
          Wykryto podobno w nich jakieś szkodliwe dla wątroby ludzkiej substancje.
          • Gość: x Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? IP: *.range86-166.btcentralplus.com 21.02.14, 18:35
            Olszówki przez lata były uznawane za jadalne, bo nic się po nich nie działo, żadnych zatruć, sensacji żołądkowych itp. Okazało się, że toksyny bezobjawowo kumulują się w organizmie i dopiero po latach mogą dać o sobie znać bardzo poważnie - właśnie uszkodzeniem wątroby na przykład. Dopiero stosunkowo niedawno ktoś powiązał te fakty. Mam nadzieję że podobnych wiadomości nie usłyszymy o innych grzybach ;)
          • qubraq Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 22.02.14, 09:19

> Jeżeli już opieńki zostały usmażone i uduszone to po rozmrożeniu trzeba poddać
            > obróbce cieplnej przez ok 20 min....

Dzięki za podpowiedź! :-)
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 23.02.14, 16:32
              qubraq napisał:

>
              > Dzięki za podpowiedź! :-)

Smacznego :)
              • qubraq Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 24.02.14, 09:54
                Dostalem w sobote fure przecenionych pieczarek ktore od razu usmazylem na masle z cebulą i wlasnie je zastosuje do zupy grzybowo-warzywnej a mrożone duszone opienki odgrzeje na maciupenikim ogniu i zrobie ze smietaną - na garni do drugiego dania :-)
                Oprocz tego mam sporo opieniek suszonych i tu nie bardzo wiem jak postepowac z suszonymi ... myslę ze trzeba je po namoczeniu jednak obgotowac i ponownie gotowac w nowej wodzie albo wrzucic po dobrym odcedzeniu na patelnie na maslo z cebulą, prawda?
                • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 24.02.14, 22:40
                  Dokładnie tak, namoczyć obgotować, odlać wodę i dalej już normalnie.
                  • qubraq Re: Jak zrobić zupę z mrożonych opieniek? 25.02.14, 09:37
                    Dzięki Jarku! :-)
                  • mhr2 smacznego, 25.02.14, 16:16

> Dokładnie tak, namoczyć obgotować, odlać wodę i dalej już normalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka