houdiridi 26.02.14, 12:11 hejka dostałam od koleżanki garam masala i niemam pojęcia do czego ją użyć podeślijcie jakieś fajne przepisy za które z góry dziękuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ath_ame Re: Garam masala 26.02.14, 12:28 najprostszy przepis ze wszystkich - zamarynuj udka kurczaka w oliwie i przyprawie. na pewno będzie Wam smakowało :) możesz ją też przyprawić gulasz. smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
1zazulaa Re: Garam masala 26.02.14, 23:00 Curry w domowym stylu: Składniki: Jedna duża cebula 6 główek czosnku Kawałek imbiru wielkości kciuka 1łyżeczka kminku 1 laska cynamonu 1łyżeczka garam masala 1łyżeczka kurkumy 1łyżeczka cukru 1łyżeczka płatkow chilli Puszka pomidorów Ok 500g porcji z kurczaka moga być piersi udka bez kości lub co kto lubi 250 ml bulionu z kurczaka (polecam rozrobic go z troszke mniej niz połowy kostki gdyż wtedy napewno nie przesolimy) Wykonanie: Cebule zetrzec na papke dodac trzy lyzki wody zeby powstala "pasta" Odlożyć do miseczki, podobnie zetrzeć imbir i czosnek na najmniejszych oczkach tarki. Odlozyc na bok osobno. Podgrzac na patelni odrobine oleju wrzucic ziarna kminku i chilli cynamon.Podgrzewać 30 sek aż przyprawy zaczną oddawac aromat, dorzycic puree z cebuli podsmazac chwile aż cebulka nabieże złotawego koloru 7-8 min dodac imbir z czosnkiem i podsmażyc kolejne 2min.Dodac garam masala kurkumę a po chwili pomidory i bulion.dusić wszystko bez przykrycia aż sos lekko zgestnieje Pokroić kurczaka w kostkę i dorzucić do sosu dusic przez kolejne 15 min aż kurczak sie ugotuje. Doprawic sola i pieprzem jesli trzeba. Jeski sos jest wodnizsty mozna go troszke zagescic mąką ziemniaczaną albo dusic chwilę dluzej aby sie zredukował. Potrawa jest pyszna aczkolwiek dosć pikantna dla miłośników bardziej łagodnych smaków radzę zmniejszyć ilość chilli Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Garam masala 27.02.14, 09:40 Proszę o podpowiedź: do jakich naszych polskich potraw nadaje sie garam masala; mam sloiczek tej przyprawy i szkoda mi ją wywalic precz... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: Garam masala IP: *.unity-media.net 28.02.14, 14:28 Do zapiekanek z ziemniaków, do ziemniaków w plasterki z patelni, tam gdzie się daje gałkę muszkatołową. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Garam masala 28.02.14, 15:44 Gość portalu: Milena napisała: > Do zapiekanek z ziemniaków, do ziemniaków w plasterki z patelni, tam gdzie się > daje gałkę muszkatołową. Dzięki ! :-) Podobno jeszcze mozna stosowac do zup do sosow do gulaszu do bigosu i kapusty z grzybami, do risotta do kaszy gryczanej podsmazanej na cebulce - tak mi sie wydaje ze gdzies kiedys to czytalem... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Garam masala IP: *.dyn.iinet.net.au 01.03.14, 07:50 Gość portalu: Milena napisał(a): > Do zapiekanek z ziemniaków, do ziemniaków w plasterki z patelni, tam gdzie się > daje gałkę muszkatołową. o tak! do ziemniakow jak najbardziej poza tym do grochowki, kapusty, bigosu, gulaszu, do kotletow mielonych, zup, golabkow (wyprobowane) radze sprobowac marynowanie pieczeni, czy 'grilla" - oczywiscie musi byc czosnek, cebula no I ogolnie rownowaga smakow I aromatow Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Garam masala 01.03.14, 10:54 senin miłaja z dalekich Antypodow, napisałaś m.in. fennel; czy miałas na mysli zwykly koper czy tez koper wloski czyli po naszemu fenkuł? Poza tym dzieki za podpowiedź! Powiedz mi jeszcze jak zmontowac sobie cos " ala" garam masala ale zamiast kminu dac kminek nasz (nie lubie "kminu rzymskiego") no i bez cynamonu choć cynamon jest świetny w tzw."żółtym sosie afrykańskim", ktory kiedys robił Zakład "Łowicz" ; > o tak! do ziemniakow jak najbardziej > > poza tym do grochowki, kapusty, bigosu, gulaszu, do kotletow mielonych, zup, golabkow > (wyprobowane) > > radze sprobowac marynowanie pieczeni, czy 'grilla" - oczywiscie musi byc czosnek, cebula > no I ogolnie rownowaga smakow I aromatow jeszcze raz dzieki! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Garam masala IP: *.dyn.iinet.net.au 01.03.14, 12:00 tak, piszac fennel mialam na mysli koper wloski (z lekkim anyzowym posmakiem) co do garam masala _ to jak zdazylam sie zorientowac, cynamon nie jest niezbedny, kumin mozna chyba zastapic kminkiem, bo wsrod kolendry, pieprzu I innych az tak bardzo nie bedzie "widoczny" (czyli warto sprobowac tez kminu, bo zginie przy kolendzrze, czarnuszce itd) jesli jednak, jak mowiles, masz juz gotowa mieszanke 'garam masala' (kmin rzymski w niej jest napewno), to dodaj jej do jakiejs zypy/kapusty I zobaczysz czy ci ten kmin tak naprawde przeszkadza co do cynamonu. to mam osobiste doswiadzczenia a Polski - no nie podszedl moim znajomym, niestety (byl w curry) mysle ze gdybym zrobila ryz z jablkami to byloby OK ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin i jeszcze... IP: *.dyn.iinet.net.au 01.03.14, 12:11 powachaj Twoja masala, masala masali nierowna, nie zawsze jest cynamon kumin chyba zawsze, ale w mieszance moze Ci sie wydac calkiem apetyczny ja czesto gotuje "na wech" moj moz np. dodaje czasami zbyt wiele gozdzikow do curry, (gozdziki tez wchodza w sklad garam masala), I te gozdziki mnie odrzucaja, ja tez gozdziki dodaje ale mniej, to kwestia proporcji czyli powachaj najpierw :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: i jeszcze... 01.03.14, 17:14 Gość portalu: senin napisała: > powachaj Twoja masala, > > masala masali nierowna, nie zawsze jest cynamon > kumin chyba zawsze, ale w mieszance moze Ci sie wydac calkiem apetyczny > > ja czesto gotuje "na wech" > > moj moz np. dodaje czasami zbyt wiele gozdzikow do curry, (gozdziki tez wchodza > w sklad garam masala), I te gozdziki mnie odrzucaja, ja tez gozdziki dodaje al > e mniej, to kwestia proporcji > > czyli powachaj najpierw :) tak tak, tak wlasni3e zrobie... zobaczymy - moze jakos przezyje ten kmin... ale mi sie odmienilo z 6-7 lat temu lubilem go ale mi zupelnie przeszlo! a z cynamonem to mam bardzo blisko- kiedys przywiozlem z daleka ponad kilo kory cynamonowej i kawalki nawet grubosci prawie cala i rzezbilem z nich figurki - do dzisiaj mam kilka jeszcze w domu! ;-) ja tez jestem zapachowcem - caly dom to skladowisko roznych pachnacych cudeniek takich jak igliwie jodlowe, kawalki kadzidlowca deszczółki sosnowe swierkowe modrzewiowe jalowce z Oregonu ociekające żywicą, kawalki sekwoi, smolaczki sosnowe czy zywica sosnowa albo kawalki plastra miodu wrzosowego albo gryczanego - mowie Ci, mozna oszalec z takim facetem jak ja... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syswia Re: i jeszcze... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.03.14, 03:45 Ano wlasnie - moja tesciowa sama robi masale i zawsze dorzuca lisc laurowy, ktorego ja nie znosze osobno, ale w mieszance mi nie przeszkadza. Z 'polskich' potraw, przyszlo mi do glowy, ze moznaby sprobowac we flakach i w pirniczkach. Niedawno jadlam pierniki z czarnym pieprzem i byly fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Garam masala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.14, 13:43 Przepraszam za OT. Kubraczku, w BC jest teraz jarmark, byłeś? Jest nowe stoisko, tureckie. Ale pewnie znasz, bo oni mają sklep w Landzie. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Garam masala 01.03.14, 17:05 Gość portalu: genny napisała: > Przepraszam za OT. Kubraczku, w BC jest teraz jarmark, byłeś? Jest nowe stoisko > , tureckie. Ale pewnie znasz, bo oni mają sklep w Landzie. dzieki G. za wiadomosc ale ja wiedzialem juz wczesniej o tym i specjalnie bylem tam we czwartek kiedy nic jeszcze nie bylo; wiesz, ja nie przepadam za smakami azjatyckimi i tylko dlatego sie wkręciłem w ten Garam masala bo mi żal go wywalic; dzieci go nie chca zanjome panie tez nie chca a mnie jest po prostu żal... to pewnie głupota ale nie poradze... tak mi to przyszlo w zyciu... ;-( natomiast na te jarmarki do BC latalem ze wzgledu na nasze krajowe specjałki takie jak sery korycińskie i wędliny z Podlasia ale te wlasnie mam nawet w nadmiarze w domu wiec sama rozumiesz... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Garam masala 03.03.14, 16:38 Spróbowalem sobie "troszku" posypać zupe warzywna - dalo sie zjeść bez jakichś specjalnych sensacji; teraz zastosuje "Garam masala" przy gotowaniu bulionu warzywnego a w ogole to sprobuje sobie sam zrobic troche mniej "gorącą mieszankę" na bazie "Warzywno-ziołowej przyprawy do potraw" firmy "Dary Natury" w Korycinach k. Grodziska na Podlasiu; Odpowiedz Link Zgłoś
floris89 Re: Garam masala 07.03.14, 11:31 Takie samo curry robię w domu, tylko zamiast kurczaka używam wołowiny. Zawsze się udaje i wychodzi pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
1zazulaa Re: masło maślane 27.02.14, 12:16 Garam masala to mieszanka przypraw powszechnie używanych w kuchni azjatyckiej do potrawa takich jak np. curry. Myślę że jest tam tak popularna nie ze względu na nazwę krórą możnaby było poszpanować a tym że dodając ja do potrawy można uzyskać bogatszy smak i aromat. I trudno jest mi się również zgodzić na porównanie jej do kostki rosołowej. Wg mnie sztuka gotowania zawsze polegała na tym żeby efektem końcowym było pełne smaku aromatyczne danie które mogłoby dorównywać tym podawanym w dobrych restauracjach. trudno to osiągać używając trzech czy czterech składników. Curry wg tego przepisu robiłam sama i jest bardzo smaczne myślę że może zadowolić wielu miłośników wschodniej kuchni. Więc zamiast krytykować może warto najpierw spróbować Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło maślane IP: *.dyn.iinet.net.au 01.03.14, 07:44 > jeżeli bierzesz cebulę, czosnek, imbir, kminek, cynamon, kurkumę, cukier, chili > , pomidory, to po chooj dodajesz tam jeszcze garam masala? dlatego , ze czosnek, imbir(swiezy), kurkuma I chilli nie sa skladnikami Garam masala garam masala ma w skladzie, najogolniej mowiac. kolendre, kumin, pieprz, kardamon I cynamon. w zaleznosci od regionu i typu dania (lub upodoban), moze tez zawierac sproszkowany imbir, fennel, gorczyce lub inne w zaleznosci od potrawy. we wszystkich porzadnych przepisach jakie znam, garam masala jest jednym ze skladnikow I do tego dodaje sie imbir, kurkume, chilli, czosnek, curry leaves itd co innego, gdy uzywa sie pasty czilli, wtedy wiekszosc skladnikow jest w pascie przyznam, ze podany przepis tez mi sie nie podoba, zwlaszcza ten cukier I proporcje - ilosc pomidorow/cukru w stosunku do przypraw - ale co kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwiec.zlosliwiec Re: masło maślane 03.03.14, 17:16 Garam masala niczego w skladzie wiazacego nie ma. Sama nazwa oznacza 'goraca mieszanke' i tyle. Analogiczna sytuacja z kuchnia ponocnoafrykanka i 'ras el hanoutem', albo u nas 'przyprawa staropolska', 'przyprawa do piernikow', czy 'przyprawa do kurczaka'. Najlepiej komponowac samemu. Fajna zabawa, rozwijajaca przy tym smak. Odpowiedz Link Zgłoś
1zazulaa Re: masło maślane 03.03.14, 23:44 Zgadzam się fajnie jest mieć szafke pełną przeróżnych przypraw i sobie poeksperymentować troche tego trochę tamtego Efekty mogą być wspaniałe szkoda tylko że jeśli raz coś sie fajnie uda trudno to poźniej podobnie odtworzyć. Polecam wszystkim inwestowanie w przyprawy w mini szklanych pojemniczkach Trzymaja przyprawy w znacznie lepszej kondycji nie wietrzeją tak szybko jak Odpowiedz Link Zgłoś
1zazulaa Re: masło maślane 03.03.14, 23:46 Zgadzam się fajnie jest mieć szafke pełną przeróżnych przypraw i sobie poeksperymentować troche tego trochę tamtego Efekty mogą być wspaniałe szkoda tylko że jeśli raz coś sie fajnie uda trudno to poźniej podobnie odtworzyć. Polecam wszystkim inwestowanie w przyprawy w mini szklanych pojemniczkach Trzymaja przyprawy w znacznie lepszej kondycji nie wietrzeją tak szybko jak te w papierowych torebkach. A co do przepisu szanuje Wasze zdanie jeśli Wam sie nie podoba Ja go wypróbowałam i bardzo mi smakował ale każdy ma inny gust Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: Garam masala 01.03.14, 12:31 houdiridi napisała: > hejka dostałam od koleżanki garam masala no szkoda ze od niej nic sie nie dowiedzialas, wspaniala mieszanka jak pisze mieszanka, najpierw bym sprobowala czy mi ten smak(aromat) odpowiada, lubie ja czasami do czegos dodac, ale jak pisze to nie jest moim codziennym dodatkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wercia007 Re: Garam masala IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.03.14, 20:50 Ja robiłam zupę z gram masalą, z kurczakiem, mleczkiem kokosowym i soczewicą :) //www.karkrowka.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Garam masala 04.03.14, 21:32 mozna dodac do majonezu Hellmann's: bedzie swietny z jajkami, lub do kanapek. Albo do kawy - nowy interesujacy smak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zan Re: Garam masala IP: *.ip.netia.com.pl 07.03.14, 10:57 Garam masala może być bazą do wielu indyjskich curry. Ponizej przepis, który uwielbiam: www.ladyhousewife.pl/gotowanie/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/ Odpowiedz Link Zgłoś