Dodaj do ulubionych

płatki owsiane

14.03.14, 12:04
Z powodu słabej zimy zostało nam dużo płatków owsianych (dokarmiamy ptaki, a w tym roku nie jadły zbyt dużo). Co można z nich zrobić fajnego? Jemy czasem owsiankę, a dzisiaj zrobiłam ciasteczka owsiane, ale ohydne! Rozlały się po całej blasze, są cienkie i spalone na jeszcze cieńszych brzegach (jednocześnie w środku niedopieczone).
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: płatki owsiane IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.14, 12:24
      Polecam Ci przepyszne ciasteczka owsiane bez pieczenia. Robię je od wielu lat. To przepis ze starej "Przyjaciółki", podawała go Irena Szewińska. Robi się bajecznie szybko i prosto.

ciasteczka- cukiereczki - SKŁADNIKI:

8 łyżek mleka
      4 czubate łyżki kakao
      2 szklanki cukru
      0,5 kostki masła
      3 szklanki płatków owsianych
      olejek migdałowy kilka kropel (można pominąć)

ciasteczka- cukiereczki - PRZYGOTOWANIE:

Mleko, kakao, cukier i tłuszcz mieszać, aż pokażą się bąbelki, wtedy zdjąć z ognia, wsypać płatki i wlać olejek migdałowy. Kłaść na wysmarowany tłuszczem pergamin niewielkie kupeczki. Po trzech godzinach twardnieją i można je jeść.
      • mamalgosia Re: płatki owsiane 14.03.14, 13:10
        Może faktycznie zrobię je rodzinie. Sama pamiętam je z dzieciństwa, nigdy mi nie smakowały niestety
        • gingers73 Re: płatki owsiane 14.03.14, 13:16
          A ja robię tak
          szklanka płatków
          bakalie - migdały, morele posiekane, dynia, słonecznik, rodzynki, żurawina - co mam to daję - na oko
          1 lub więcej jajko
          łyżka brązowego cukru
          układam łyżką na blaszce
          rodzina wcina

piekę ok 15 minut w 170
          • mamalgosia Re: płatki owsiane 14.03.14, 14:22
            Pewnie pyszne, ale u nas nikt nie lubi bakalii
    • scoutek Re: płatki owsiane 14.03.14, 13:04
      używam do ciasta typu crisp lub crumble
      w jednym przepisie kiedyś podano by dorzucić i tak się nauczyłam, że łączę odrobinę mąki, cukier i płatki z masłem, jak się zrobią grudki to tym zasypuję owoce, a potem zapiekam
      przez płatki wierzch jest bardziej chrupiący
      • eri22 Re: płatki owsiane 14.03.14, 13:31
        Małgosiu
        te będa smakowały wsjem

są to ciastka owsiane Pawła Homy - niegdys dziennikarza Trójki
        Porcja dla 3 osób i trzech kotów spragnionych okruszków.
        Przygotowanie: mniej niż 15 minut.
        Pieczenie: około 20 minut.

1/3 opakowania płatków owsianych
        2 jajka (rozdzielone)
        trochę cukru waniliowego
        3 do 4 łyżek cukru pudru
        1/4 kostki masła (roztopiona, wystudzona)

Nagrzewam piekarnik do ok. 180 stopni (szacunkowa temperatura, z moim piekarnikiem nigdy nie wiadomo).

Płatki prażę na suchej patelni, studzę. Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję cukier, płatki, potem pozostałe składniki (w tym żółtka), mieszam, aż masa będzie dość zbita.

Na blachę kładę papier do pieczenia. Łyżeczką do herbaty wykładam na papier porcje masy, lekko przyklepuję i hop! do piekarnika. Ciastka sobie tam siedzą około 20 minut, aż się lekko zrumienią. Wyjmuję, chwilkę studzę, podaję jeszcze lekko ciepłe.

stąd ukradzione
        • Gość: AnkaKw Re: płatki owsiane IP: *.ennet.pl 14.03.14, 13:34
          chimerowegotowanie.blox.pl/tagi_b/566743/batony-musli.html
        • mamalgosia Re: płatki owsiane 14.03.14, 14:22
          Ale tu nie chodzi o smak - moje smakują dobrze. Tylko wygląd ohydny. Te się nie rozpłyną?
    • budzik11 Re: płatki owsiane 14.03.14, 14:39
      Ja niedawno robiłam Flapjack: tinyurl.com/nkj26k2 - bardzo dobre. Jak nie lubicie bakalii, to może daj same orzechy czy migdały.
      • mamalgosia Re: płatki owsiane 14.03.14, 16:21
        Pierwsze słyszę. Faktycznie trzeba zrobić
        • budzik11 Re: płatki owsiane 14.03.14, 18:46
          Nie piecz tylko za długo, bo będzie strasznie twardy, zwłaszcza na brzegach. Lepiej, żeby był za miękki, niż żebyście sobie zęby połamali.
          • mamalgosia Re: płatki owsiane 14.03.14, 21:13
            Już zauważyłam na tych ciastkach, że nawet miękkie można wyciągnąć z piekarnika, potem twardnieją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka