Dodaj do ulubionych

Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej

04.05.14, 14:16
Przystawka ziemiańska bodajże. Pączki z wątróbką i koniakiem, posypane parmezanem.

Jak jeszcze ciekawie można zrobić takie pączkowe przystawki?

Z kawałkiem koziego/owczego sera?
Z kawałkiem pasztetu?
Z grzybami?
Z wędzoną rybą?
Z mięsem z wędzonymi śliwkami?

Robił ktoś takie przystawki?
Mi się kojarzy tylko kalafior albo pieczarki w takim drożdżowym cieście, dobre to było, choć tłuste i kaloryczne. Ale to powyższe brzmią wykwintniej. :)
Tylko to lepienie...
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 04.05.14, 14:38
      Z grzybami są dobre. Czosnkowe są super, chociaż raczej nie jako samodzielna przystawka tylko np. zakąska do czystej zupy.
      • posenerka Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 04.05.14, 14:45
        Jak ten czosnek zaprawiasz do środka? Bo chyba nie surowe ząbki?
    • Gość: x z gorzkim bigosem bezmiesnym ;) IP: *.unitymediagroup.de 04.05.14, 14:50
      • posenerka Re: z gorzkim bigosem bezmiesnym ;) 04.05.14, 14:53
        Co to jest gorzki bigos bezmięsny?
        Smak gorzki jest... kontrowersyjny.
        • Gość: x przeczytaj watek obok IP: *.unitymediagroup.de 04.05.14, 18:08
    • budzik11 Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 05.05.14, 14:20
      A muszą być koniecznie w formie pączków, smażonych w głębokim tłuszczu? Równie dobrze można upiec jako drożdżówki, pieczone pierogi albo pampuchy/parowańce. Można nadziewać róznie - pieczarkami (lub bardziej szlachetnymi grzybami) z cebulką, mielonym mięsem, jak pyzy, kawałkiem kiełbaski swojskiej lub białej, fetą lub innym serem ze szpinakiem,suszonymi pomidorami z serem, ostatecznie z sałatką ziemniaczaną. Tu np. przepis na pieczone pierogi z mięsem: tinyurl.com/kmk2fwj a tu na drożdżówki z pieczarkami: tinyurl.com/lsk7k3v
    • Gość: mam_monka Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej IP: *.play-internet.pl 05.05.14, 19:17
      Posenerka, Ty chyba faktycznie masz PMS;P Gdzie zgubiłaś składnię? "Pączki nadziewane wątróbką" brzmią znacznie lepiej (czepiam się, wiem - ale teraz na mnie padło). Ale nie mam pojęcia jak smakują. Ja drożdżowego nie lubię i o ile pomysł wydaje się sensowny, to próbować nie zamierzam. Natomiast nadmiar pasztetu wielkanocnego (z wyraźną nutą wątróbki) zamroziłam i jak rodzina o nim zapomni, to upiekę z nim paszteciki kruche kub z gotowego francuskiego.
      • Gość: senin Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej IP: *.dyn.iinet.net.au 07.05.14, 13:05

no wlasnie

dla mnie wygladalo to na postawienie myslnika w zlym miejscu

I skojarzylo mi sie cos jak: " Nadziewane pączki - wątróbką Gesslerowej"
        • posenerka Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 10.05.14, 10:42
          Wybaczcie - praktycznie od dziecka mam zawsze problem ze składnią i kolejnością słów, nie wiem z czego to wynika. :)
          Ale fakt, moje zdania pisane są zazwyczaj źle skonstruowane.
          Może PMS, może ChAD a może kiepskie wykształcenie. :)
          • felinecaline Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 10.05.14, 11:10
            Nie wiem,cy jako osobie z brakami w podstawowym wyksztalceniu wypada sie wypowiedziec w przedmiocie, ale, ze inicjatywie przyswieca zbozna chec pomocy jednak to zrobie.
            Kiedy uczylam sie jezyka, ktorym posluguje sie obecnie wpojono mi naczelna dla niego zasade szyku zdania.
            "Szyku" nie w sensie "elegancji" chooociaz czy ja wiem? (wiem :)...) ale w sensie "porzadku". Najpierw "idzie" wiec podmiot czyli ...nieee, pani poczeka, pani G.
            Podmiotem sa tupaczki, ktorych nie odstepuje orzeczenie czyli nadzienie a dokladnie czynnosc nadziewania i jak juz paczki sa nadziane to dolacza sie...dopelnienie blizszewatrobkai teraz dopiero kolej na dopelnienie dalsze czyli Pania G., jednak wciaz jest problem pochodzenia owej watrobki a ze Pani g zyczymy zdrowka i prosperity to jej wejscie "na scene" zdania poprzedzimy partykulka nie tyle "orkiestra tusz!" ile"wedlug".
            I co z tego wyszlo? ano calkiem smaczne "paczki nadziewane watrobka wedlug.
            Gra? Mam nadzieje, ze nie wywolalam niesmaku.
            • felinecaline Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 10.05.14, 11:13
              Hi hi hi, W ferworze wyjasnien zginela mi gdzies Pani G.
              Poiwnno byc:
              "Paczki nadziewane watrobka wedlug Pani G.
      • posenerka Re: Nadziewane pączki wątróbką - Gesslerowej 10.05.14, 10:45
        Gość portalu: mam_monka napisał(a):

> Ja drożdżowego nie lubię

Jak można nie lubić drożdżowego??? Pyta ta, co nie lubi biszkoptowego. ;)

Mnie te pączki cały czas męczą ale przed spróbowaniem przeraża mnie wizja pracy, którą trzeba w nie włożyć i ten gar grzejącego się tłuszczu w kuchni w coraz cieplejsze dni... :)
    • filippa.pippa Re: Nadziewane pączki wątróbką 12.05.14, 13:04
      Co najmniej niesmaczne :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka