Dodaj do ulubionych

pasty curry

12.05.14, 16:02
Proszę o radę jaką wybrać. Dawno temu kiedy zaczynałam gotować "po tajsku" (cudzysłów nie bez przyczyny:) miałam jakieś małe słoiki past beznadziejnych, pod gust niemowlaka europejskiego. Potem kupiłam dość duże pudła zielonej i czerwonej i było bardzo dobre, choć zielona ostra bardzo. Teraz mam zamiar kupić kolejne pudło. Postawić na żółtą? Pudło ma 400g, dlatego pytam. Teraz curry"po tajsku" robię właściwie tylko z rybami.

Żółta: Skład: trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, galangal, suszone czerwone chilli, nasiona kolendry, skórka limonki kaffir, kmin, cynamon, kwiat muszkatołowy, kurkuma, kardamon
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Re: pasty curry IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 16:26
      Te 400 gramówki są bardzo dobre. Zawsze mam pod ręką czerwoną, zieloną i żółtą. I taki komplet mnie satysfakcjonuje. Różnią się przede wszystkim intensywnością i "pikanterią". W inne szczegóły się nie wdaję.
      • coralin Re: pasty curry 12.05.14, 16:31
        Zielona była dla mnie przede wszystkim ostra i ta ostrość w zasadzie tłumiła mi inne smaki, czerwona była super, ale ciekawa jestem żółtej, bo po składzie widać, że proporcje kompletnie inne i dodatek składników raczej z curry Indii.
        • Gość: klik Re: pasty curry IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 17:20
          Żółta jest łagodna, "kurkumowata" taka...
          • coralin Re: pasty curry 12.05.14, 17:51
            Pewnie sobie daruję zatem, bo jak wleję jeszcze mleko kokosowe to będzie mdła całość no i szkoda zębów:)
            • corrina_f1 Re: pasty curry 12.05.14, 18:05
              Moja pięciolatka tą żółtą właśnie nawet bez sprzeciwu konsumuje ;) Ale zielona czy czerwona na bank byłyby dla niej za ostre, zresztą dla mnie też... Dlatego jej robię wersję z mniejszą ilością żółtej, sobie daję więcej nieco ;)
              • brooks44 Re: pasty curry 12.05.14, 18:28
                Mdło raczej nie będzie, jak dla mnie jest dość ostra, oczywiście nie tak jak zielona czy czerwona ale też pali (z tym, że ja daję nieco więcej niż w przepisie). Nie wiem jednak, czy mówimy o tej samej? Ja kupuje taką:
                www.tj-feinkost24.de/asiatische-lebensmittel-online-kaufen/Gelbe-Currypaste-Thai-Curry-Paste-400g.html
                • coralin Re: pasty curry 12.05.14, 19:31
                  Zdjęcie na opakowaniu jest chyba takie samo jak na "mojej", ale firma inna- Mae ploy.
                • coralin Re: pasty curry 12.05.14, 19:34
                  Wczytałam się w skład tej Twojej i jednak chilli jest na 1 miejscu, w mojej o wiele dalej czyli proporcje inne i ostrość też.
              • coralin Re: pasty curry 12.05.14, 19:29
                Zieloną jadłam tylko ja, na czerwoną skusili się też inni. Nie chcę efektu wyłącznie zapachu dalekowschodniego.
                • sznupkowie Re: pasty curry 13.05.14, 21:16

żólta pasta to pasta z rejonów południowa , najbardziej odbiegająca od znanego nam smaku tajlandii, bo wykożystywana w kuchni muzułmanskiej. Typowo pasuje do ryb, tez jest ostra, ale bardziej słodkawa za sprawą cynamonu, anyżu i kurkumy - ja jej osobiście nie lubię. No i jest na bazie zóltych papryczek

zielona jest ze świezych papryczek chili - zielonych i z duża ilością trawy cytrynowej i kolendry - pasuje do ryb i drobiu . Czerwona jest najostrzejsza z suszonych czerwonych papryczek i pasty krewetkowej - pasuje do każdego mięsa, ryb i do zup
                  • ania_m66 Re: pasty curry 13.05.14, 21:30
                    mi ona tez jakos najmniej podchodzi, przynajmniej w wersji kupnej.
                    juz lepiej chyba dac po prostu mniej pasty zielonej albo czerwonej.
                    btw kupilam kiedys tajski proszek curry. tez byl zolty, ale w smaku calkiem rozny od indyjskiego i jakos mniej mi smakowal.

sznupkowie napisał(a):

>
                    >
                    > żólta pasta to pasta z rejonów południowa , najbardziej odbiegająca od znanego
                    > nam smaku tajlandii, bo wykożystywana w kuchni muzułmanskiej. Typowo pasuje do
                    > ryb, tez jest ostra, ale bardziej słodkawa za sprawą cynamonu, anyżu i kurkumy
                    > - ja jej osobiście nie lubię. No i jest na bazie zóltych papryczek
                    >
                  • coralin Re: pasty curry 14.05.14, 16:06
                    Tej trawy cytrynowej jest najwięcej w mojej żółtej, dlatego pomyślałam, że podpasuje do ryb, ale też te składniki na dalszych miejscach nie bardzo do ryb.
                    Zielona była najostrzejsza.
    • lorelailee Re: pasty curry 14.05.14, 16:40
      mozesz przeciez kupic ta lagodna, i jej pikantnosc sobie dostosowywac wedle upodobania- ja np. kupuje swieze papryczki chilli- nie te najostrzejsze, tylko takie dluzsze, czerwone. I pokrojone dodaje do sosu albo w ogole do dania. Dobrze tez pasuje swieza kolendra (natka), sproszkowane mango (slodycz), kurkuma, galangal (najlepiej swiezy), trawa cytrynowa (swieza), imbir (swiezy), bazylia tajska lub zwykla, swieza zielona cebulka, nasiona sezamu, orzechy (nawet zwykle ziemne, drobno zmielone albo po prostu maslo orzechowe). Aha- i moje ulubione liscie limonki kaffir - tylko ze spotkalam sie raz z takimi ktore nie mialy zupelnie aromatu (!). JA tez oczywiscie dodaje mleko kokoswoe, a jak nie mam to namoczone wiroki kokosowe - tez daja aromat.
      • coralin Re: pasty curry 14.05.14, 16:53
        Nie chodzi tylko o pikantność, ale pasowanie do ryb, bo jak pisałam moje "tajskie curry" robię z rybami i mleczkiem kokosowym.
        • sznupkowie Re: pasty curry 15.05.14, 08:02
          Coralin prawda jest taka, że jak nie spróbujesz to się nie dowiesz czy ci smakuje. Na pewno jest to typowa pasta do ryb. Aaa i mozesz ta pastę mieszać z pastą czewrwoną, wtedy lepiej smakuje tak juz troche po malezyjsku..;)
          Moim zdaniem ryba najsmaczniejsza jest w czerwonej paście curry..:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka