al.1 19.05.14, 19:20 Zostalo mi trochę patatów, ale ugotowane mi nie przypadły do gustu. Czy robił ktoś z nich placki, na podobieństwo ziemniaczanych? -- Liczy się tylko biomasa - smak zawsze jakiś wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: Placki pataciane 19.05.14, 19:30 al.1 napisał: > Zostalo mi trochę patatów, ale ugotowane mi nie przypadły do gustu. Czy robił k > toś z nich placki, na podobieństwo ziemniaczanych? Tzn masz ugotowane czy surowe (nie ugotowałaś wszystkich)? Bo można zrobić z surowych placki takie, jak z ziemniaków, uwzględniając to, że bataty mają mniej wody. Z ugotowanych/pieczonych zrobiłabym coś w rodzaju krokietów ziemniaczanych z jakimiś wyrazistymi przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Placki pataciane 19.05.14, 19:54 Mam surowe. Dzięki za informację. Zapytałem dlatego, bo nie miałem pewności, czy składniki jak do placków ziemniaczanych i w podobnej proporcji dobrze zwiążą przecier. No i tą słodycz trzeba będzie jakoś oslabić. -- Śniło mi się, że odwiedziła mnie Gesslerowa, ale jak się obudziłem, to już jej nie było Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Placki pataciane 19.05.14, 21:33 Ja bym zrobiła w piecu, mniej paprania, smrodku i tłuszczu. Smak podkręci ostry żółty ser w grubych wiórach, chili, szczypiorek albo wręcz dymka, czosek, feta, skwarki z wędzonki. Pyszne z ajvarem. Ew postawić na słodkość i podać z masłem miodowo-cynamonowym, lekko podkręconym wanilią. Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Placki pataciane 20.05.14, 21:48 bene_gesserit napisała: > Ja bym zrobiła w piecu, mniej paprania, smrodku i tłuszczu. > Smak podkręci ostry żółty ser w grubych wiórach, chili, szczypiorek albo wręcz > dymka, czosek, feta, skwarki z wędzonki. Pyszne z ajvarem. Juz jestem po spozyciu placków patacianych. Sporzadzilem mase (która przypominala utarta marchewke) z dwóch srednio wyksztalconych patatów, czterech lyzek maki, dwóch jajek, dwóch zabków czosnku, przyprawy curry + trzy lyzki gotowego sosu curry, utartego sera zóltego, duzo soli, a nawet wiecej. Placki smazylem bardzo dlugo, bo caly czas byly wiotkie. Zjadlem pierwsza partie, ale mnie nie zachwycily. Slodyczy nie udalo sie zabic, a dla poprawy smaku musialem je posmarowac marmitem. Drugą partią podziele sie z naszymi skrzydlatymi przyjaciólmi. > Ew postawić na słodkość i podać z masłem miodowo-cynamonowym, lekko podkręconym > wanilią. Nie jestem przekonany. Najlepiej smakowaly mi surowe. Jeszcze ich troche mam, bo kupilem tak przecenione, ze prawie za darmo. -- Z kaktusów najbardziej lubię tequilę Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Placki ze slodkich kartofli 20.05.14, 04:31 Z tego co wiem to sie slodkich kartofli [sweet potatoes] raczej nie gotuje. Jada sie je pieczone , w piecu lub micro. Podaje z maslem i cynamonem, jak kto lubi. W takiej formie sa bardzo przyjemne. Ale jak chcesz placki, oto przepis. Placki kartoflane nazywaja sie w USA 'latkies' z Yiddish. allrecipes.com/recipe/sweet-potato-latkes/ Powinny byc dobre. Smaczego:) Odpowiedz Link Zgłoś
brooks44 Re: Placki ze slodkich kartofli 20.05.14, 17:46 Placki, z dużą ilością aromatycznych przypraw, kiedyś robiłam, były nawet niezłe ale ja uwielbiam bataty upiec i zjadac z serkiem typu philadelphia z dużą ilością posiekanych świeżych papryczek chilli oraz rukoli, chyba nawet w naszej Galerii Potraw był ten przepis (?) Odpowiedz Link Zgłoś
al.1 Re: Placki ze slodkich kartofli 20.05.14, 21:07 pinkink3 napisała: > Z tego co wiem to sie slodkich kartofli [sweet potatoes] raczej nie gotuje. W Stanach podano mi je ugotowane. > Ale jak chcesz placki, oto przepis. Placki kartoflane nazywaja sie w USA 'latki > es' z Yiddish. > allrecipes.com/recipe/sweet-potato-latkes/ One sa na slodko, a ja bylem wychowany w tradycji placków ziemniaczanych na slono. -- Alkoholizm wśród słoni to coraz bardziej palący problem w Afryce i Indiach Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Placki ze slodkich kartofli 20.05.14, 23:22 > W Stanach podano mi je ugotowane. To nie jest niemozliwe, ale zdecydowanie rzadkie. Mieszkam w US od dawna , jadam i lubie sweet potatoes ale gotowanych, tak jak zwykle kartofle - nigdy nie spotkalam. Owszem, gotowane w daniu razem z cranberries, pomarancza i cynamonem, ale takich z wody- nie. Ja moich sweet potatoes nie slodze [zwykle brazowym cukrem] ani nie dodaje cynamonu, bo nie znosze. Pieke w micro, wczesniej zawiniete w mokry recznik papierowy, rozkrawam, daje maslo w przeciecie +sol+ pieprz. Moze cos z tego Ci podejdzie: www.health.com/health/gallery/0,,20600272,00.html Ale.... to sa jak nazwa mowi slodkie kartofle i sa cenione m.in. za przyjemna lekka slodycz. Jesli Ci nie odpowiadaja, nie rob ich. Po prostu. Zwykle kartofle sa przeciez znakomite. Dla mnie to tak, jakby ktos chcial truskawki przerabiac na brokuly, bo nie lubi slodkich owocow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Placki pataciane IP: *.rzeszow.mm.pl 20.05.14, 22:32 mam ten sam problem, ugotowane mnie odrzucają, za mdłe, za słodkie. Czy pieczone dają inne doznania smakowe? jak je przyrządzić, doprawić by nie były mdłe i zbyt słodkie? lubię smaki ziołowo-wytrawno-pikantne, także maślane (ale na słono). Odpowiedz Link Zgłoś